Antena Meniu Search
x

Video Un stadion important din România se transformă în mall. Autorităţile nu mai au bani să întreţină construcţia care necesită 8 milioane de lei pe an

Pe cât sunt de spectaculoase, pe atât sunt de costisitoare. Vorbim despre marile stadioane din România, apărute parcă în ultimii ani ca ciupercile după ploaie. Costurile cu întreţinerea acestora par a fi găuri la buget. La Cluj, autorităţile vor să extindă stadionul într-un mare mall, pentru a-l face mai profitabil.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 16.04.2024, 17:35

Vezi și

Cu 33.000 de locuri, Cluj Arena este cel mai mare stadion din Transilvania, fiind gazda celor mai mari competiţii sportive din zonă, dar şi locul de desfăşurare al festivalului Untold. Încă din anul 2011, de când a fost ridicată, arena a fost considerată o bijuterie a Clujului.

Întreţinerea stadionului costă 8 milioane de lei pe an

Alex Prunean, reporter Observator: O bijuterie destul de scumpă, chiar şi după achitarea notei de plată de la finalizarea construcţiei de 44 de milioane de euro. Deşi autoriăţile se feresc să spună, întreţinerea stadionului costă anual cel puţin 8 milioane de lei, în condiţiile în care, în cel mai bun an, încasările pentru evenimentele organizate aici au fost de cel mult 6 milioane de lei. 

Mai mult de atât, costurile de întreţinere cresc de la un an la altul, mai ales cele cu electricitatea. Din acest motiv, Consiliul Judetean, care administrează arena, vrea să îi alipească un mall, pentru a o face mai atractivă, dar mai ales, pentru a-şi mări veniturile din chirii. 

Pe acelaşi subiect

Alin Tise, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj: Am gândit un proiect de modernizare, extindere şi modificare a soluţiilor constructive la Cluj Arena, respectiv să facem la nivelul parterului şi al primului inel spaţii comerciale, săli de conferinţă, un veritabil mall. 

Alex Prunean, reporter Observator: Noile spaţii pentru închiriat vor fi amenajate în locul acestor taluzuri cu verdeaţă, ce vor disparea din împrejurimile stadionului. În cele trei corpuri noi de cladire vor funcţiona cafenele, restaurante, magazine cu tematică sportivă şi nu numai, birouri şi o zonă expoziţională.

Clujenii care obişnuiesc să facă sport în jurul stadionului nu sunt foarte încântaţi de idee

Adrian este sportiv şi deţine un record mondial la flotări pe dosul palmei. Tânărul se antrenează de multe ori în spaţiul din jurul stadionului, aşa că nu ar fi deloc încântat ca acesta să dispară

Adrian Petre, sportiv: Ţinând cont că fac aici sport de foarte mulţi ani, nu sunt de acord şi cred că în asentimentul meu sunt foarte mulţi sportivi care vin aici şi de aceea avem nevoie de spaţiu verde. Este frumos cum este acum, de ce să stricăm ceva care este frumos.

Niciunul dintre noile stadioane construite în ultimii ani în România nu sunt pe plus din punct de vedere financiar. De exemplu, Arena Naţională a avut, în 2022, încasări de 2,8 milioane de lei şi cheltuieli de 17 milioane. Stadionul Rapid a încasat 2,8 milioane de lei şi a cheltuit 7,8, iar Ion Oblemenco din Craiova a încasat 2 milioane şi a cheltuit 11, 2 milioane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Un stadion important din România se transformă în mall. Autorităţile nu mai au bani să întreţină construcţia care necesită 8 milioane de lei pe an