Dupa Campania #MeToo, Uniunea Europeană şi-a propus eliminarea tuturor formelor de violenţă asupra femeilor
Violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite probleme în lume. Se întâmplă peste tot, în orice societate sau țară.
Violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite probleme în lume. Se întâmplă peste tot, în orice societate sau țară, indiferent de statusul social. Se întâmplă acasă, la muncă, la şcoală, pe stradă sau chiar online. Acest tip de violenţă afectează sănătatea femeilor și a fetelor și le împiedică accesul la educație și dezvoltare.
Datele arată că la nivel mondial, una din trei femei încă suferă din cauza violenței sexuale, de cele mai multe ori fiind victime ale partenerului. Trei din patru femei care lucrează au căzut victime hărțuirii sexuale. În România, conform unui studiu al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) "Violența împotriva femeilor: în fiecare zi și în orice loc", 30% dintre femei spun că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață, după vârstă de 15 ani,
De aceea, Uniunea Europeană și-a propus eliminarea tuturor formelor de violență asupra femeilor și fetelor. Dezbaterea despre cum se va putea face acest lucru va avea loc în iunie, în cadrul formului Zilele Europene ale Dezvoltării, care se va desfăşura la Bruxelles.
"Campania recentă #MeToo a declanșat la nivel global reacţii ample, careau încurajat milioane de oameni - în special femei - din întreaga lume să vorbească și să inspire pe alții, cum ar fi recentă campanie #TimesUp. Aceste lucruri subliniază amploarea acestui flagel, dar şi forța și hotărârea de a pune capăt violenței și discriminării odată pentru totdeauna", a declarat Neven Mimica, Comisarul European pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare.
În fiecare an, forumul Zilele Europene ale Dezvoltării atrage peste 6.000 de participanţi din peste 140 de țări, reprezentând peste 1.200 de organizații din domeniul dezvoltării. Titlul sub care se va desfășura ediția din acest an a formului este "Femeile și fetele în fruntea dezvoltării sustenabile: protejează, capaciteaza, investeşte".
Evenimentul va fi structurat în jurul a trei mari teme: Integritatea fizică și psihologică a femeilor și fetelor; Drepturile sociale și economice ale femeilor și ale fetelor; Voce și participare pentru femei și fete. În cadrul Zilelor Europene ale Dezvoltării de la Bruxelles, se va discuta în detaliu despre aceste probleme, despre legile și politicile care trebuie adoptate, prevenirea violenței și accesul la un pachet esențial de servicii pentru victimele violenţei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰