Antena Meniu Search
x

Ursoaica cu pui care a ucis un bărbat din Harghita nu va fi împușcată

Ursoaica cu pui care a ucis un tânăr în Harghita nu va fi împuşcată. Ministerul Mediului a decis să o cruţe după ce ancheta poliţiei a arătat că animalul doar s-a apărat, după ce a fost provocat.

de Redactia Observator

la 28.03.2019, 21:16

Vezi și

Ursoaica cu pui care a ucis un tânăr în Harghita nu va fi împuşcată. Ministerul Mediului a decis să o cruţe după ce ancheta poliţiei a arătat că animalul doar s-a apărat, după ce a fost provocat.

Bărbatul de 30 de ani ar fi vrut să intre în bârlogul ursoaicei, pentru a-i lua puii. Vânătorii se tem acum că animalul a devenit mai agresiv.

Asta arată şi ultimele imagini suprinse în pădurea din Harghita. Joi, în mai multe locuri din ţară, au fost luate măsuri extreme după asaltul urşilor.

La două zile după ce un om a fost sfâşiat de această ursoaică, animalul a fost filmat în apropierea bârlogului. Filmarea a fost făcută de câţiva vânători

Fazacas Attila, director al unei Asociaţii de Vânători, a precizat că "abia am scăpat. Din cauză că vineri a omorât un om şi practic orice întâlnire cu omul o face şi mai agresivă".

Bărbatul ucis s-a apropiat prea mult de urs

Primele date din anchetă arată că bărbatul ucis de ursoaică s-a apropiat prea mult de animalul sălbatic. Există şi voci care susţin că omul ar fi încercat să ia puii ursoaicei, pentru a face trafic cu sălbăticiuni.

În acest caz, Ministerul Mediului a respins cererea de împuşcare a animalului, pe motiv că nu trebuie sacrificat, pentru că a fost provocat.

Ursoaica nu ar fi făcut altceva decât să-şi apere cei trei pui.

Paula Ciotloş, vicepreşedinte al Asociaţiei "Milioane de Prieteni", a precizat că "noi suntem dispuşi să preluăm această ursoaică cu pui în cazul în care se va constata că este nevoie pentru că, la un moment dat, autorităţile din zonă spuneau că a devenit mai agresivă după acest incident".

Bărbatul ucis îşi creştea singur cei doi copii, care acum au rămas în grija bunicilor. Autorităţile fac apel la oameni să-i ajute.

Între timp, în Miercurea Ciuc a fost luată o măsură fără precedent. Spitalul Judeţean este păzit cu un gard electric de 600 de metri.

În ultimul an, fiarele au venit de zece ori la tomberoanele din curte.

Cetatea Poenari, închisă de teama urşilor

Laszlo Botond, directorul economic al spitalului din Miercurea Ciuc, a dat asigurări că instalaţia nu pune în pericol viaţa oamenilor, nici a animalelor, dar ţine departe urşii.

În Argeş, urşii au închis, pentru a treia oară, Cetatea Poenari, cel mai important obiectiv turistic din judeţ, vizitat anual de 100.000 de oameni.

Ieri, zeci de copii se pregăteau să urce în cetate când casiera a zărit un urs.

Astăzi, un pui de urs care a traversat un drum naţional, din judeţul Covasna, a fost lovit mortal de o maşină.

Organizaţiile pentru protecţia animalelor sălbatice au cerut de mai mulţi ani culoare speciale de trecere peste drumuri şi căi ferate.

În pădurile României sunt peste 6.500 de urşi, aproape 40% din efectivele care se găsesc în toată Europa. Şi încă nu se găseşte o soluţie pentru a gestiona această situaţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ursoaica cu pui care a ucis un bărbat din Harghita nu va fi împușcată