Antena Meniu Search
x

Valeriu Gheorghiţă: Până pe 5 martie vom ajunge la un milion de persoane vaccinate în România

România va atinge pragul de un milion de persoane vaccinate anti-Covid în data de 5 martie. Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă, care a subliniat că au fost depășite estimările făcute iniţial de autorităţi care îşi propuseseră ca la finalul lui martie să fie imunizate 1,2 milioane de persoane.

De Ana Maria Ghiarasim la 28.02.2021, 22:40
Valeriu Gheorghiţă: Până pe 5 martie vom ajunge un milion de persoane vaccinate în România
Valeriu Gheorghiţă: Până pe 5 martie vom ajunge un milion de persoane vaccinate în România - Facebook/Guvernul Romaniei
  • Valeriu Gheorghiţă a spus că, până în septembrie 2021, vom avea peste 10 milioane de persoane vaccinate.

„În luna martie vom primi aproximativ 1,2 milioane de doze de la compania Biontech/Pfizer, urmează să mai primim 230.000 de doze de la compania Moderna care vor fi distribuite în două tranşe, respectiv aproximativ 1,2 milioane de doze de la compania AstraZeneca. (...) Dozele de la Pfizer şi moderna sunt rezervate, toate locurile disponibile sunt ocupate până pe data de 17 aprilie. Dozele sunt alocate şi vom deschide noi locuri de vaccinare pentru AstraZeneca”, a spus Valeriu Gheorghiţă, duminică seara, la Antena 3.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România a spus că, până în septembrie 2021, vom avea peste 10 milioane de persoane vaccinate.

„Ar trebui să avem peste 10 milioane de persoane vaccinate. Primul milion îl vom atinge săptămâna viitoare, până pe 5 martie vom ajunge la persoana cu numărul un milion vaccinată în România. Din acest punct de vedere, din luna martie, bazându-ne pe estimarea calendarului de livrare, probabil vom avea acces la cel puţin trei milioane poate chiar mai mult de doze, vom putea creşte ritmul de vaccinare încât să atingem acel prag de cel puţin 10 milioane de persoane vaccinate. Sigur că acest lucru depinde şi de nivelul adresabilitate al persoanelor către vaccinare, marea provocare o va reprezenta accesul persoanelor din mediul rural la vaccinare şi de aceea în această perioadă suntem preocupaţi să dezvoltăm acele unităţi mobile de vaccinare care vor fi puse în folosinţă pentru fiecare judeţ în parte tocmai pentru a începe vaccinarea persoanelor din mediul rural care au acces limitat la centrele de vaccinare”, a menţionat Gheorghiţă. 

România poate creşte pragul de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a mai spus că a solicitat autorităților abilitate creșterea pragului de vârstă la 65 de ani pentru administrarea vaccinului produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca, care acum este de 55 de ani.

”Pot spune în premieră că săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială cărre comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului, pentru de reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani. Avem în vedere fie creșterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoția, arata eficacitatea foarte bună, de peste 94% în prevenire internărilor și a formelor de grave de boală provocată de COVID-19. În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani", a spus Valeriu Gheorghiță.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Valeriu Gheorghiţă: Până pe 5 martie vom ajunge la un milion de persoane vaccinate în România