Antena Meniu Search
x

Video Viaţa Valeriei Seciu, o dramă trăită în tăcere. Şi-a pierdut marea dragoste la 46 de ani, iar unicul fiu s-a călugărit

Este doliu în lumea cinematografiei. La 83 de ani, Valeria Seciu a părăsit scena pentru totdeauna. A jucat în zeci de filme şi piese de teatru. În spatele reflectoarelor a trăit discret. Şi-a pierdut marea dragoste la 46 de ani, iar unicul fiu s-a retras pe Muntele Athos şi s-a călugărit. 

de Redactia Observator

la 06.09.2022, 20:09

Vezi și

Valeria Seciu a ieşit din scenă. S-a tras cortina peste o viaţă ca-n filme. O actriţă care s-a născut să fie mare. La şase ani, asculta fascinată piese de teatru radiofonic. Iar asta a convins-o că trebuie să ajungă în faţa publicului. A terminat liceul, a picat de două ori examenul de admitere la Facultatea de Istorie şi s-a înscris la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti. A fost în generaţia de aur alături de Ion Caramitru, Florina Cercel, Mariana Mihuț, Rodica Mandache sau Virgil Ogășanu. La cursuri l-a cunoscut şi pe cel care avea să-i cucerească inima. Actorul Octavian Cotescu îi era profesor. După absolvire, cei doi s-au căsătorit.

Valeria Seciu, o viață dedicată cinematografiei. A jucat în peste 30 de filme

Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Național din București, în rolul Veronicăi Micle în spectacolul "Eminescu" de Mircea Ștefănescu. Iar acesta a fost doar începutul unei cariere de poveste. A jucat în peste 30 de filme, iar rolurile sale au fost excepţionale. 

A fost Margareta lui Bulgakov, Ersilia Drei a lui Luigi Pirandello, Genica din Nişte ţărani, Irina lui Cehov ori Marguerite a lui Dumas. A dat viaţă celor mai puternice femei ale literaturii. Iar fiecare rol l-a jucat atât de firesc. După 1989 a înfiinţat una dintre primele trupe independente, Teatrul Levant. 

Pe acelaşi subiect

Dinu Săraru: Ea a fost în Europa recunoscută ca cea mai mare interpretă a Margaretei din spectacolul "Maestrul și Margareta" de Bulgakov, de o frumusețe absolut suprarealistă, de o mare conștiință artistică și o voință de a sluji teatrul cum nu am mai întâlnit niciodată.

Valeria Seciu a primit de patru ori Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă în rol principal

În 2000, preşedintele României i-a acordat medalia pentru merite deosebite, iar în 2015 a primit decoraţia regală "Nihil Sine Deo", din partea Principesei Margareta. 

Rodica Mandache, actriță: Valeria Seciu avea ceva în plus, o mineralitate, o putere de a te duce pe altă planetă, avea o carismă. Personajele ei aveau o fragilitate, absolut tot timpul, pe care ea o transforma într-un fel de artilerie grea.

În spatele scenei, viaţa Valeriei Seciu a fost ca o dramă. A rămas văduvă la doar 46 de ani şi nu s-a mai recăsătorit. Fiul său, Alexandru, a plecat într o vacanţă în Grecia şi s-a călugărit la muntele Athos. Actriţa s-a retras din lumina reflectoarelor în 2013. Atunci a interpretat ultimul său rol - în filmul Roxanne. Doi ani mai târziu, a primit o stea pe aleea actorilor din Piața Timpului din Capitală. A fost şi ultima apariţie publică. 

Azi, la 83 de ani, departe de zgomotul teatrului şi de magia filmelor, Valeria Seciu s-a stins discret, aşa cum a trăit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Viaţa Valeriei Seciu, o dramă trăită în tăcere. Şi-a pierdut marea dragoste la 46 de ani, iar unicul fiu s-a călugărit