Antena Meniu Search
x

Video! El este SINGURUL AMERICAN care nu se afla pe Planetă pe 11 septembrie 2001

11 septembrie 2001 rămâne o pată neagră în istorie. Un singur American îşi aminteşte diferit tot ce s-a întâmplat în acea zi

11 septembrie 2001 rămâne o pată neagră în istorie. Un singur American îşi aminteşte diferit tot ce s-a întâmplat în acea zi

Intreg pământul a privit cu sufletul la gură cum inima democraţiei şi punctul zero al securităţii internaţionale trecea prin cea mai grea încercare de până atunci.

În dimineaţa zilei de 11 septembrie, o zi obişnuită în spaţiu, comandantul Expeditiei 3, NASA, Frank Culbertson, cerea permisiunea de a coborî de pe Staţia Spaţială Internaţională pentru un control medical. Aşa a aflat despre tragedia de la sol...

Aflase că două avioane au intrat în turnurile gemene de la World Trade Center şi un altul în clădirea Pentagonului. "Primul meu gând a fost că patria mea este rănită şi că acum suferă", avea să povestească ulterior astronautul. El şi-a dat seama că staţia spaţială urma să treacă în scurt timp deasupra New Yorkului, aşa că a luat o cameră video şi s-a dus la geamul cabinei să fie martor la dezastrul care se desfăşura la 400 de kilometri sub el.

"Era o vreme frumoasă, fără nori şi puteam vedea întregul nord-est al SUA. Deodată am zărit un nor gros de fum ridicându-se deasupra New Yorkului şi îndreptându-se spre Atlantic”, povesteşte americanul despre ceea ce s-a dovedit a fi momentul prăbuşirii celui de-al doilea turn. Staţia, care se deplasa cu 8 kilometri pe secundă, a trecut repede deasupra oraşului, iar Culbertson s-a asigurat ca zonele în care se aflau fetele sale şi familia sunt în siguranţă.

“Când eşti departe, în spaţiu, lacrimile curg cu totul altfel”

"Am zburat exact deasupra Washington D.C. şi am văzut clar ca lumina zilei gaura lăsată în clădirea Pentagonului, cât şi fumul ce se ridica şi luminile ambulantelor", a adăugat acesta. Culbertson avea să afle după două zile că pilotul zborului American Airlines Flight 77 era un fost coleg de-al său, Charles Burlingame.

"Când eşti departe, în spaţiu, lacrimile curg cu totul altfel. Este greu să descriu cum este să fii singurul american care lipsea de pe planetă în acele clipe. Trebuia să fiu acolo cu voi, să ajut cumva", a povestit americanul la scurt timp după ce s-a întors.

Culbertson a scris de pe ISS o scrisoare publică în care explică cât de inutil se simte să fie departe de poporul său în astfel de clipe. "În următoarele săptămâni am comunicat cu oameni din mai multe ţări, inclusiv membrii ai unor case regale şi prim-miniştri. Desigur, toţi începeau prin a-mi transmite condoleanţe, mie şi întregii ţări".

Astronautul are acum 66 de ani şi s-a pensionat de la NASA în 2002. În prezent este vicepreşedinte la Orbital Sciences, unde se ocupă de programele celor care vor să ajungă în spaţiu.

"Chiar dacă au trecut 14 ani de la tragedia de pe 11 septembrie, nu am încheiat toate socotelile, ameninţările sunt în continuare foarte reale. În continuare suntem obligaţi să ne dăm jos pantofii la aeroport. În continuare avem bărbaţi şi femei tinere care se aruncă în luptă pentru binele acestei ţări", a conchis astronautul.

CITEŞTE ŞI Atentatul de la World Trade Center! 11 septembrie 2001, ziua care a schimbat istoria

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » Video! El este SINGURUL AMERICAN care nu se afla pe Planetă pe 11 septembrie 2001