Antena Meniu Search
x

VIDEO! O înregistrare de colecţie cu Nicolae Iorga: "Datoria ţării noastre este de a munci"

Istoric, critic literar, documentarist, enciclopedist, memoralialist, ministru, profesor universitar şi lista poate continua! În doar două cuvinte, Nicolae Iorga

Istoric, critic literar, documentarist, enciclopedist, memoralialist, ministru, profesor universitar şi lista poate continua! În doar două cuvinte, Nicolae Iorga

"S-a muncit prea puţin şi prea răzleţ. Contează solidaritatea naţională. Orice încercare de a rupe asta este un păcat faţă de această ţară şi faţă de acest neam. Trebuie să încercăm orice ca să facem isprava care se aşteaptă de la noi", acestea sunt câteva dintre cuvintele adresate de marele Iorga poporului român în filmuleţul de mai sus. Acesta a fost filmat în anii '30, cu doar câţiva ani înainte de a muri.

După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.

A fost cofondator al partidului Partidul Naționalist-Democrat în 1910, membru al Parlamentului, președinte al Camerei Deputaților și al Senatului, ministru, și, pentru o scurtă perioadă, prim-ministru.

Copil minune, polimat și poliglot, cu o activitate științifică prolifică, Iorga a scris 1003 volume, 12.755 articole și studii și 4.963 recenzii, aceasta culminând cu "Istoria României", în zece volume. A predat la Universitatea din București, la cea din Paris și la alte instituții de învățământ academice și a fondat Congresul Internațional de Studii Bizantine și Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE).

Acestea sunt doar câteva dintre reuşitele unui geniu!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » VIDEO! O înregistrare de colecţie cu Nicolae Iorga: "Datoria ţării noastre este de a munci"