Video

Reguli noi pentru înmormântări. Vlad Voiculescu: Toate solicitările Cultelor se vor regăsi într-un nou ordin de ministru

De Cornel Preda.
Publicat: 08.04.2021, 13:13.
Actualizat: 09.04.2021, 10:01

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a discutat cu reprezentanții Cultelor despre înmormântările celor care au fost bolnavi Covid-19.

O echipă a Ministerului Sănătății s-a întâlnit cu reprezentanții Cultelor cu privire la modificarea protocolului de înmormantare a persoanelor decedate infectate cu Sars Cov 2.

”Ordinul de ministru este în lucru în acest moment. Cel târziu mâiine va fi semnat. Vor conţine toate modificările cerute de reprezentanţii cultelor, va contine modificări pe care MS le consideră necesare, vorbim de măsuri de protecţie. Vorbim de un ordin din aprilie 2020, deci e vorba de un ordin de mai bine de un an de zile. Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noua formă a ordinului”, a declarat Vlad Voiculescu.

Cele mai importante declaraţii făcute de Vlad Voiculescu:

De ce au fost înmormântaţi bolnavii fără haine

Ministrul a mai precizat că trupurile persoanelor decedate vor fi puse în sicrie care vor fi sigilate.

Vlad Voiculescu a negat că ar exista un ordin de ministru prin care bolnavii de Covid au fost înmormântaţi fără haine şi spune că vina aparţine celor de la serviciile de pompe funebre care au încălcat legea. "Dacă cei de la pompe funebre au înmormântat oamenii fără haine, au încălcat legea. Nu are nimeni de la Ministerul Sănătăţi de ce să îşi ceară scuze", a declarat Vlad Voiculescu.

Confruntat de un reporter cu articolul din Ordin, care făcea referire la înmormântarea celor autopsiaţi şi care se face cu introducerea corpurilor în saci, fără haine, Vlad Voiculescu a declarat că se va informa.

Declaraţii făcute de Monseniorul Aurel Percă, Arhiepiscop Romano-Catolic de București

Comunicatul Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătății a organizat astăzi, 8 aprilie a.c., la sediul ministerului, o întâlnire cu Secretariatul de Stat pentru Culte și reprezentanți ai cultelor în care s-a discutat despre accesul la asistență religioasă a pacienților internați cu COVID-19 și despre modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2.

Din partea Ministerului Sănătății au participat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, secretarii de stat Andreea Moldovan și Monica Althamer, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte secretarul de stat Victor Opaschi și directorul Cezar Păvălașcu, iar din partea cultelor religioase au participat: Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Aurel Percă, Președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, Părintele Ionuț Cordneanu Vicarul Administrativ al Patriarhiei Române și domnul Virgil Achihai, Președintele Uniunii Bisericilor Creștine după Evanghelie.

Subiectele principale ale discuției au fost cele referitoare la accesul la asistență religioasă apacienților internați cu COVID-19 și modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2 ținând cont de propunerile cultelor.

S-a căzut de acord ca pe perioada internării în unitatea sanitară pacientul internat cu COVID-19 să poată beneficia, la cerere, de asistență religioasă potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către personalul de cult a tuturor măsurilor sanitare care se impun.

În ceea ce privește ritualul înmormântării, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de slujba religioasă în conformitate cu voința familiei și practicile și ritualul cultului de care aparține. Înhumarea/incinerarea se va face cu sicriul sigilat, cu respectarea tuturor normelor prevăzute de lege.

Totodată, s-a căzut de acord în cadrul întâlnirii pe respectarea normelor și măsurilor de siguranță suplimentare propuse de Ministerul Sănătații.

Biserica Ortodoxă a cerut schimbarea regulilor la înmormântările pacienților decedați de COVID

Modificarea regulilor înmormântărilor COVID-19 este imperios necesară, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu a transmis că "umanitatea și demnitatea sunt rațiunile care trebuie să aibă și acum ultimul cuvânt".

"Modificarea unei legi draconice, concepute sub presiunea izbucnirii unei epidemii și a necunoscutului care o însoțea, o lege care prin urmările ei directe afectează și azi, la peste un an de zile de la promulgarea ei, familiile îndurerate ale celor decedați de COVID, care nu-i pot înmormânta pe aceștia demn și conform tradiției religioase în care s-au născut, a devenit imperios necesară", susține Vasile Bănescu.

Conform acestuia, cultele religioase din România au solicitat modificarea acestei legi excesive și au purtat recent un dialog fertil cu autoritățile competente în acest sens.

"Practic, (aproape) toată lumea pare să fi înțeles necesitatea modificării. Prelungirea așteptării ei devine dureroasă și nu mai are în acest moment o rațiune suficientă. Umanitatea și demnitatea sunt rațiunile care trebuie să aibă și acum ultimul cuvânt", se arată în mesajul Patriarhiei.

Raed Arafat ia în calcul schimbarea regulilor la înmormântare

Raed Arafat afirmă că regulile pentru înmormântare s-ar putea schimba pentru a deveni mai permisive. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susține că există un ordin al Ministerului Sănătății care trebuie ajustat. Totodată, au fost discuții, inclusiv INSP, și că au fost înțelegeri ca acest ritual să fie mai relaxat, dar cu condiția respectării unor reguli sanitare.

"Finalul discuției a fost că toată lumea este de acord, inclusiv INSP, că trebuie modificată regula înmormântării, să devină mai permisivă, ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile, respectând unele reguli. Acest lucru a plecat de la discuția respectivă că urmează să se modifice ordinul. Acolo a ajuns în comisii și nu știu amănunte", a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

Premierul vrea noi reguli de Paşte

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, că va transmite Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă câteva propuneri pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Șeful Executivului va propune prelungirea circulaţiei pe timpul nopţii, până la ora 5.00 şi închiderea magazinelor, în Vinerea Mare, la ora 20.00. De asemenea, o propunere vizează staţiunile de pe litoral, în vederea zilei de 1 mai.

"Propuneri importante pe care le transmit astăzi CNSU:
- pentru cei care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții să fie permisă până la ora 5:00;
- magazinele să rămână deschise până la ora 20.00 vineri înainte de Paște;
- stațiunile de pe litoral să fie deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile de la munte)."

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.