Antena Meniu Search
x

Zeci de lingouri de aur şi bani cât cuprinde. Comoara confiscată de poliţişti de la membrii unei grupări. Percheziţii în Bucureşti şi 6 judeţe

Şase persoane au fost reţinute, iar alte nouă au fost puse sub control judiciar în urma a 41 de percheziţii desfăşurate miercuri în Bucureşti şi în şase judeţe pentru destructurarea unei grupări care se ocupă cu contrabandă de ţigări şi spălare de bani.

de Redactia Observator

la 20.10.2022, 18:04

lingouri de aur
Percheziţii în Bucureşti şi 6 judeţe - Shutterstock (scop ilustrativ)

În urma percheziţiilor, poliţiştii şi procurorii au confiscat 46 de lingouri de aur şi argint, 104.530 euro, 273.274 lei, 18.284 dolari americani, 109.167 de lire sterline, dar şi alte sume în diverse valute. De asemenea, au fost confiscaţi doi saci şi o geantă cu bijuterii de aur şi argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum, 246 de monede, două staţii de emisie-recepţie, un pistol cu gaze, 2.800 de ţigarete, portofele, brăţări şi curele contrafăcute, diverse sisteme informatice şi medii de stocare.  

Şase persoane, reţinute după percheziţii

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritoriale Iaşi au formulat acuzaţii cu privire la 29 de persoane şi au dispus măsura reţinerii faţă de şase persoane şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de alte nouă persoane. Conform news.ro, în cursul zilei de joi va fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive faţă de cele şase persoane reţinute în acest dosar.

Potrivit anchetatorilor, din anul 2021 şi până în prezent, pe teritoriul României şi al Marii Britanii ar fi acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete şi spălarea banilor proveniţi, atât din contrabandă, cât şi din alte infracţiuni comise de alte grupuri infracţionale. Spălarea banilor s-ar fi realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri şi persoane. 

Pe acelaşi subiect

Cum acţionau membrii grupării

Angajaţii acestor firme ar fi preluat sumele de bani disimulate în bagaje şi, cu ajutorul personalului angajat din autovehicule, le-ar fi transportat în România, de unde ar fi fost ridicate de către reprezentanţi ai grupărilor care ar fi comis infracţiunile, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuşi, din Bucureşti sau din staţii intermediare. Firmele de transport ar fi perceput un comision din valoarea totală a banilor transportaţi, iar, pentru a evita controlul autorităţilor statelor tranzitate, banii ar fi fost ascunşi în locaţii special amenajate în acest sens din vehicule.

Cu aceleaşi mijloace de transport s-ar fi realizat în mod organizat activităţi de contrabandă, angajaţii firmei facilitând călătorilor, ori aducând ei înşişi diferite cantităţi de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană. Astfel, numai într-un autocar, au fost găsite ascunse mai multe pungi ce conţineau 475 de bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame, în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Zeci de lingouri de aur şi bani cât cuprinde. Comoara confiscată de poliţişti de la membrii unei grupări. Percheziţii în Bucureşti şi 6 judeţe