Antena Meniu Search
x

Video Zile libere. Iohannis a promugat legea care oferă românilor 2 noi sărbători legale. De ce vor profita de ele doar din 2025

Zilele de 6 și 7 ianuarie vor fi sărbători legale în care nu se lucrează. Președintele Iohannis a promulgat actul normativ care prevede acest lucru. Însă românii vor putea profita de asta de abia din 2025, pentru că la anul cele două zile pică în weekend. 

de Redactia Observator

la 03.03.2023, 20:16

Vezi și

Ianuarie 2025 va veni o nouă mini-vacanţă pentru angajaţii la stat. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege prin care zilele de 6 şi 7 ianuarie devin oficial libere. Aşadar, bugetarii vor fi liberi de Bobotează şi Sfântul Ioan Botezătorul la numai 2 zile după ce se termină vacanţa dedicată Crăciunului şi Anului Nou. La anul, în 2024, cele două zile cad în weekend, dar în 2025, pică luni şi marţi iar bugetarii vor putea face o punte pentru a le uni cu vacanţa de Anul Nou.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, actul normativ prevede că zilele de 6 - Sărbătoarea Botezului Domnului şi 7 ianuarie - Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Legea a fost iniţiată de către preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis şi are ca obiect de reglementare modificarea art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003, urmărindu-se instituirea, ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, a zilelor de 6 ianuarie - Botezul Domnului şi 7 ianuarie - Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Iniţiatorii precizau că în România, potrivit datelor oficiale furnizate de ultimul recensământ din anul 2011, 16.307.004 cetăţeni români sunt creştini ortodocşi, ceea ce reprezintă 86,45% din populaţia totală declarată a ţării.

"Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României. Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă", conform expunerii de motiv a legii.

Social-democraţii mai arătau în proiect că Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează. "Susţinem cele mai sus menţionate pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantată la articolul nr.l8 din „Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, la articolul nr.lO din „Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, la articolul nr.9 din „Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, la articolul nr.29 din „Constituţia României” precum şi de „Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor". În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă”, au mai argumentat parlamentarii PSD.

Social-democraţii mai susţin, în expunerea de motive, strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. "Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului. Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. în acest context, dată fiind importanţa religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară şi declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează", potrivit sursei citate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Zile libere. Iohannis a promugat legea care oferă românilor 2 noi sărbători legale. De ce vor profita de ele doar din 2025