Antena Meniu Search
x

Video Ziua scafandrilor, sărbătorită la Constanţa: "Este o provocare de fiecare dată când suntem solicitaţi. Facem faţă cu brio, daorită pregătirii"

O meserie frumoasă, dar pe care nu o faci fără un strop de curaj și o mare de pasiune. Așa poate fi caracterizată în câteva cuvinte meseria de scafandru. Puțini sunt cei care se mai încumetă să o practice, însă cei care aleg acest drum, recunosc că nu este deloc ușor. La Constanţa a fost sărbătorită ieri ziua scafandrilor, iar salvatorii din adâncuri ne-au spus poveştile lor.

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 16.11.2023, 08:11

Vezi și

S-a născut la Suceava, iar de 9 ani s-a mutat la Constanţa. De-a lungul anilor a lucrat pe motocicleta SMURD, ambulanță, descarcerare şi ambarcațiunea CBRN, însă nu s-a regăsit in niciuna dintre aceste meserii. În 2012 a ajuns la meseria care crede că i se potriveşte mănuşă. "Datorită faptului că am făcut înot de copil, în 2012 m-am brevetat ca scafandru de intervenţie, iar în 2014 am ocupat prin concurs funcţia de instructor. Trebuie să luăm în considerare toate riscurile care pot surveni. În activitatea de scufundare mintea este unealta cea mai importantă, pentru că trebuie să fii pregătit pentru orice risc", a declarat George Grosu, instructor la Centrul de Scafandri ISU Dobrogea.

Fiecare misiune de salvare reprezintă o luptă contracronometru

Fiecare misiune de salvare reprezintă pentru el o luptă contracronometru la finalul căreia ştie că poate salva viaţa unui om. Intervenţiile în care sunt implicaţi copiii au pentru George cea mai mare încărcătură emoţională. "Au fost intervenţii la care am reuşit să ajungem în timp foarte scurt, dar a fost un singur caz în experienţa mea, e vorba de o fetiţă si din cauza apei foarte rece s-a înecat", a declarat George Grosu, instructor la Centrul de Scafandri ISU Dobrogea.

Munca lor implică multă pregătire fizică, dar și psihică, zeci de ore de stat în apă pe săptămână și capacitatea de a lua decizii "la limită". "Nicio intervenţie nu seamănă cu altă intervenţie. Este o provocare de fiecare dată când suntem solicitaţi la tot felul de situaţii. Prin pregătire, din toate punctele de vedere, facem faţă cu brio", a declarat Marian Ciulei, comandant la Centrul de Scafandri ISU Dobrogea. Ziua scafandrilor a fost marcată şi de Forţele Navale. Centrul de scafandri din Constanţa a marcat împlinirea a 56 de ani de la înfiinţarea Grupului 279 Scafandri. În cadrul evenimentului a putut fi vizitată şi naa "Grigore Antipa". Recent, aceasta a trecut printr-un proces de reabilitare si modernizare.

"În ceea ce priveşte scafandri de mare adâncime, aceştia sunt pregătiţi pentru intervenţii până la adâncimea de 100 de metri, de la bordul acestei nave", a declarat Laurenţiu Cocea, comandantul Divizionului 176. De anul viitor nava folosită în momentul de faţă de către scafandrii de mare adâncime, "Grozavul", va intra într-un amplu proces de modernizare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Ziua scafandrilor, sărbătorită la Constanţa: "Este o provocare de fiecare dată când suntem solicitaţi. Facem faţă cu brio, daorită pregătirii"