Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Am rămas proprietari pe o epavă" Capcana în care au căzut doi români care au făcut credit pentru un apartament la mansardă

Timp de mai bine de 15 ani, la Timișoara, cel puțin, mansardarea blocurilor a fost pe val. S-a construit în neștire. În multe cazuri, dezvoltatorii au respectat doar regula profitului personal. Siguranța locatarilor nu a fost pe listă. Vă arătăm două exemple de blocuri transformate în torțe, din cauza subdimensionării instalației electrice. Incendiile scot la iveală neregulile pe care le fac dezvoltatorii, știute și parcă acceptate tacit de autorități. 

de Iulia Pop

la 06.06.2022 , 19:44

Timişoara. Ianuarie 2019. O mansardă ridicată recent pe un bloc comunist din zona Calea Girocului ia foc. Construcția arde complet, iar oamenii care locuiesc acolo pierd, într-o clipă, tot ce aveau.

Cauza incendiului, un scurt circuit la instalaţia electrică a mansardei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Vezi și

Lorena și Raul Stamate locuiau într-unul din aparatamentele distruse complet de foc. A fost prima lor locuință, luată prin credit bancar. Cu inima strâsă ne arată ce a mai rămas din ea...

Pe acelaşi subiect

Lorena Stamate, proprietar: Ne-a placut apartamentul, chiar dacă este la mansardă, am zis că suntem tineri, urcăm 5 etaje, facem mişcare... evident, ca atunci când cumperi ceva la cheie nu ştii ce cumperi. Instalaţia electrică a fost slab dimensionată şi nu a suportat încărcătura de curent.

Raul Stamate, proprietar: Am rămas proprietari pe... o epavă... nu stiu ce e... un planșeu și 6 pereţi. 

Mai mult, Asociaţia de Locatari le-a cerut, în instanţă, să repare blocul. Procesul nu s-a terminat nici acum, pentru că dezvoltatorul care a ridicat mansarda e de negăsit.

Ava Rosul, avocat: Constructorul mansardei, vânzătorul, nu a respectat proiectul, nu s-au respectat materialele care se impuneau şi stăteau la baza construcţiei. De aceea mansarda a ars ca o torţă. Nu a respectat normele în materia construcţiilor.  S-a constat că au lipsit materiale de construcţie, efectiv.

Mansarde făcute scrum la Timişoara

Tot Timişoara. Martie 2022. Flăcări violente înghit mansarda unui bloc din zona complexului studenţesc. De la înălţime cad bucăţi incandescente de acoperiş. 

Nimeni nu e rănit, însă mansarda se face scrum. Cauza izbucnirii incendiului: încă un scurt circuit. Un scenariu la indigo.

Iulia Pop, reporter Observator: O scânteie, de atât e nevoie ca viaţa oamenilor care au locuit aici să se transforme într-un adevărat coşmar. Subiectul mansardării e unul fierbinte, după cum recunosc, doar sub protecţia anonimatului, specialişti de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Economiile făcute prin achiziţia de proiecte ieftine, folosirea de materiale neconforme şi chiar complicitatea unor oameni care ar trebui să respecte legea... toate duc, la ce se vede.

Gabriel Almăjan, arhitect șef: Foarte multe mansarde din oras nu ar fi trebuit sa fie asa. Fiecare a construit cu materialele pe care le-a avut, cu formele pe care le-a dorit. 

Petru Olariu – președinte FALT: Pe unele le-a luat vântul.

Reporter: Câte sunt în regulă?

Petru Olariu – președinte FALT: Foarte, foarte puţine, cred că nici 10%... 

În Timişoara sunt sute de blocuri mansardate. În toată ţara sunt mii. 

Petru Olariu, președinte FALT: La început a fost, aşa, o isterie, toată lumea să facă mansarde.  Asociaţiile care nu erau organizate şi nu aveau bani ca să facă acele reparaţii la blocuri a venit cineva şi a zis dom'le, noi vă facem pe gratis, numai să ne daţi voie să facem mansarda. 

Mansardarea blocurilor, un subicet fierbinte

Practic, dezvoltatorul cumpăra terasa necirculabilă. Dar nu de la proprietari, ci, ilegal, de la asociaţia de proprietari.

Petru Olariu, președinte FALT: Luau administratorul, îl duceau la Oradea, la notar, practic, nu era acordul proprietarilor, ca s-a dus doar administratorul acolo. 

O anchetă din 2013 arăta că 17 mansarde erau întabulate cu acte false. 4 angajaţi de la cadastru au fost dați atunci afară, un funcționar din primărie a demisionat. Însă regulamentul de mansardare a fost modificat abia în septembrie anul trecut. 

Gabriel Almăjan, arhitect șef: Densificarea prin a construi mansarde peste blocuri P+4, fără lift, fără căi de acces pentru persoane cu diazbilităţi, fără respectarea unor norme de eficienţă energetică nu mai este o soluţie astăzi. 

De când a fost votat noul regulament, mult mai aspru, un singur dezvoltator a mai depus documentația pentru a ridica o mansardă. 

Petru Olariu – președinte FALT: Răul s-a făcut în timp şi nu ştiu cum se mai poate repara.

Gabriel Almăjan, arhitect șef: Sper să nu fie bombe cu ceas. 

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Exclusiv Observator » "Am rămas proprietari pe o epavă" Capcana în care au căzut doi români care au făcut credit pentru un apartament la mansardă