Antena Meniu Search
x

Video "Am vrut să am o conștiință curată". Câți bani au început să declare profesorii români că fac din meditații

60 de mii de euro din meditaţii. Atât a declarat la ANAF un profesor pentru orele suplimentare pe care le face cu elevii. Declararea meditaţiilor este în atenţia inspectorilor fiscali, dar şi a Ministerului Educaţiei. Sorin Cîmpeanu spune că noua lege va interzice meditaţiile cu elevii de la clasă iar... de verificarea profesorilor se va ocupa o comisie. Ministrul povesteşte în exclusivitate la podcastul Observator cum a luat la rândul său meditaţii ca să intre la cel mai bun liceu din Capitală.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 09.08.2022, 21:45

Vezi și

Elena predă matematică şi limba engleză pentru copii şi are o firmă care se ocupă doar cu asta. Veniturile familiei provin din meditaţii, iar totul este fiscalizat. 

Elena Laura Trancan, profesoară de matematică: "Acum un an şi şase luni am hotărât împreună cu soţul meu să legalizam această activitate, apoi am vrut să am o constiinţă curată şi să lucram în mod legal. Plătesc la stat 3 la sută din venit, 5 la sută din profit, plus banii pe care îi plătesc contabilei."

Pe Internet apar deja anunţuri de meditaţii cu noi detalii la descriere - activitate efectuată în mod legal. 

Bogdan Rațiu, profesor din Târgu Mureș: "Am considerat că profesionalismul meu se vede și prin faptul că îmi asum consultaţiile şi meditatiile pe care le dau. Am avut pentru început PFA, ulterior am trecut spre o firma, spre SRL. Recunosc că nu m-am descurcat, dar mi-am dat seama că e mult mai eficient ca cineva să se ocupe de partea financiară. Singura mea obligatie e sa mi fac orele...totul ramane în mâna contabilei."

Pe acelaşi subiect

Veniturile din meditații rămân nedeclarate 

Puţini sunt cei care declară veniturile la ANAF. Campionii sunt din vestul ţării. Lucian Heiuș, președinte ANAF: "La Arad, un profesor a declarat venituri undeva la 60.000 de euro și a plătit impozit pe ele.  La Timisoara, un altul a declarat  50.000 de lei și a plătit impozit pe ele."

Ministerul Educaţiei nu încurajează sistemul de meditaţii, dar nici nu îl poate interzice. Sorin Cîmpeanu a povestit la podcastul Observator că mereu a fost aşa.

Sorin Cîmpeanu, ministrul educației: "Acum 40 de ani, când eu am dat admitere la Sfântul Sava, nu mi-am pus problema că profesorii ar putea sa facă lucruri în neregulă cu astfel de subiecte."

Reporter Observator: "Aţi facut meditatii ca sa intraţi la Sfântul Sava?"

Sorin Cîmpeanu: "Am facut, să stiti, dar nu mult."

Ministrul spune că noua lege a Educaţiei va verifica şi sancţiona profesorii care fac pregătire cu elevii de la clasă. 

Sorin Cîmpeanu: "Ministerul Educatiei nu are control, însă va avea o autoritate națională de inspecție școlară și asigurarea calității, în cadrul căreia va funcționa o comisie națională, care va avea obiectiv exact respectarea acestor reguli.Vor verifica astfel de situații în măsură în care vor fi semnalate. Nu vom avea autosesizare și percheziții domiciliare."

În sistemul din România nu este evidenţiată distinct categoria meditaţiilor. În total, doar 6 mii de persoane şi-au declarat veniturile provenite din activităţi din domeniul cultural sau alte forme de învăţământ. Puţini dintre ei sunt profesori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Exclusiv Observator » "Am vrut să am o conștiință curată". Câți bani au început să declare profesorii români că fac din meditații