Video CAMERA ASCUNSĂ: În 3 minute, oricine poate lua avizul psihologic pentru permisul de port-armă. "Desenaţi un pom"
Doar trei minute şi o vizită de curtoazie. Atât de simplu poate obţine oricine în România dreptul de a ţine în mână o armă letală. Un experiment Observator arată că psihologii dau avizul pe ochi frumoşi, o practică periculoasă şi superficială care poate costa vieţi.
La nici 10 minute de la deschiderea clinicii, peste 100 de oameni fac coadă. Toți au nevoie de un aviz psihologc, fie pentru școala de șoferi, fie pentru angajare. Locul e un fel de pom lăudat la care vin oameni din toată ţara.
Posesorii de arme trebuie trecuți într-un registru al Ministerului de Interne
Clienții clinicii intră câte 20, iar coada înaintează rapid. Suspect de rapid. Ne încercăm și noi norocul. Cât ai trage un foc, avizul este eliberat. Psihologul pune parafa pe ochi frumoşi. Când cerem ca, totuși, să fim și examinați, suntem poftiți într-o altă sală. Nu înainte să fim întrebați de la cine am aflat de clinică.
Psiholog: Desenați un pom! Ce vârstă aveți?
- ''A spus că vrea să-i dea foc și să o vadă cum moare!'' Noi detalii în cazul învăţătoarei împuşcate în...
- Baie de sânge în California: Bărbatul care a împuşcat mortal 10 oameni, în timpul celebrării Anului Nou...
- Atac armat în Londra: Atacatorii au tras în mulţime, la ieşirea dintr-o biserică. Oamenii erau la...
Bogdan Dinu, reporter Observator: 23.
Psiholog: Sunteți apt, domnule! Asta am văzut de la început. Mie nu îmi trebuie foarte mult ca să îmi dau seama.
Bogdan Dinu, reporter Observator: După trei ore de stat la coadă și după nici trei minute de stat în fața examinatorului, am primit răspuns pozitiv. Sunt apt, din punct de vedere psihologic, să dețin o armă letală.
Evaluarea ar trebui să dureze între 20 și 60 de minute.
Gabriel Diaconu, psihiatru: Psihologul ar trebui să poată desfășura un interviu, ar trebui să poată aplica niște teste, ar trebui să poată emite un punct de vedere profesional vis a vis de competența psihică a persoanei pe care o evaluează.
Posesorii de arme trebuie trecuți într-un registru al Ministerului de Interne. Iar criteriile sunt clare.
Angelo Badea, ofițer specialist IGPR: Au absolvit un curs de instruire teoretică și practică pe linie de arme și muniții. Sunt apte din punct de vedere medical și psihologic, nu prezintă pericol pentru siguranța și ordinea publică.
Peste 113.000 persoane au dreptul să poate arme letale în țara noastră
Posesorii trebuie să aibă 18 ani, să nu fi fost condamnaţi la închisoare pe perioade mai mari de un an și să nu fi fost inculpaţi pentru fapte cu intenție. Evaluarea psihologică este însă cea mai importantă.
Gabriel Diaconu, psihiatru: Urmează să aibă pe mână o jucărie capabilă să săvârșească vieți. Psihologii care se angajează în astfel de acte știu bine că încalcă legea. Astfel de persoane ar trebui să își piardă licența de practică.
Peste 113.000 persoane au dreptul să poate arme letale în țara noastră, dintre care 6.000 au obținut permisul anul trecut. Statele Unite conduc detaşat la numărul de arme deţinute de civili: aproape 400 de milioane, iar în Europa - Germania, Franţa, Italia şi Suedia sunt în fruntea clasamentului.
Reacţia Colegiului Psihologilor
În urma reportajului difuzat de Observator în legătura cu obținerea avizului psihologic pentru permisul de port-armă, președintele Colegiului Psihologilor din România a solicitat începerea procedurilor de cercetare disciplinară, în vederea luării măsurilor ce se impun. În plus, Colegiul Psihologilor își exprimă regretul și dezamăgirea față de astfel de practici nu doar nelegale, ci și lipsite de etică profesională și transmite că va descuraja și va sancționa asemenea derapaje.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰