Antena Meniu Search
x

Video Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, despre războiul din Ucraina: România trebuie să fie un jucător

Chiar dacă preşedintele ne îndeamnă la calm şi ne asigură că ţara noastră nu va intra în acest conflict dintre Rusia şi Ucraina, nu putem să ignorăm faptul că războiul are loc la doi paşi de România. Motiv pentru care, ţara noastră, după cum aţi vazut, a devenit plasa de salvare pentru ucrainenii care fug din calea tancurilor şi rachetelor. Vă reamintim, în acest moment, armata rusă a luat cu asalt şi capitala Ucrainei. Care este poziţia României în acest conflict armat, este un subiect delicat, pe care l-am dezbătut cu fostul ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu. 

de Redactia Observator

la 25.02.2022, 15:37

Vezi și

Cristian Diaconescu a declarat la Observator că garanţiile de securitate oferite de NATO în ceea ce priveşte România sunt foarte clare, însă în acelaşi timp ţara noastră trebuie să şi ofere alianţei nord-atlantice, să fie un jucător în această criză.

"Acesta este războiul. Aşa arată un conflict, o criză în desfăşurare, din care, 99%, oameni nevinovaţi au de suferit. Din această perspectivă, România se află în ochiul vulcanului. Din punct de vedere geostrategic suntem aici. Avem în egală măsură responsabilităţi în ceea ce priveşte apărarea noastră, a cetăţenilor, a societăţii, a valorilor în care credem, dar şi să ne poziţionăm în regiune în funcţie de evoluţii.

În legătură cu situaţia României, din ce cunosc, garanţiile de securitate sunt absolut clare. Stat NATO care în orice situaţie va beneficia de sprijinul, apărarea şi, evident, ajutorul alianţei nord-atlantice. În egală măsură, însă, suntem şi contributori. Suntem un stat de frontieră al NATO şi orice atitudine pe care România o va avea în perioada următoare trebuie să excludă pasivitatea. România trebuie să fie un jucător", a declarat Cristian Diaconescu.

Dilema la care suntem supuşi în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei

Pe acelaşi subiect

Măsurile şi sancţiunile economice au fost criticate de Zelenski că nu sunt suficiente să îl oprească pe Putin. Câtă presiune puna asta pe economia României?

"Aici este o chestiune de alegere şi este foarte corectă paradigma. Avem de apărat un sistem de valori care în acest moment este brutal încălcat. În egală măsură suntem puşi în faţa unei situaţii complicate din punct de vedere economic. Ce alegem? Trebuie să alegem să rămânem solidari, trebuie să alegem ca eventualele costuri economice să nu ne facă să cedăm. Pentru că se poate creea un precedent.

Dacă astăzi este vorba despre un stat din vecinătatea noastră care este pus în faţa acestei dileme - ori accepţi o soluţie impusă prin forţă, ori intri în disoluţie - acest tip de dilemă poate să apară mâine în legătură cu un alt stat. Dacă Moscova va înţelege că poate funcţiona acest tip de atitudine, nu ştiu cine poate garanta unde se opreşte", a declarat Cristian Diaconescu.

Care este cel mai negru scenariu?

"În legătură cu România, impredictibilitatea Federaţiei Ruse în aceste acţiuni militare ar putea aduce trupe la gurile Dunării. 

În legătură cu Zelenski şi ce se întâmplă în Ucraina, într-o primă fază preşedintele Putin şi-a dorit o Ucraina care să devină federală, care să acorde autonomie lărgită pentru Doneţk şi Luhansk, care să se poată opune inclusiv aderării la NATO", a mai spus Cristian Diaconescu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Exclusiv Observator » Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, despre războiul din Ucraina: România trebuie să fie un jucător