Video "Ia uite aici, casă de un an, meseriașilor!". Un român şi-a refăcut de la cărămidă casa cumpărată cu zeci de mii de euro
Coșmar Residence se mută în Giroc, comună limitrofă Timișoarei. Locul unde blocurile cresc de nu se mai opresc. Cartierele noi răsar cu o furie greu de stăpânit, mânate de setea de bani a dezvoltatorilor, ca într-un adevărat Vest Sălbatic al afacerilor imobiliare. Doar că mult, nu înseamnă şi de calitate, iar cumpărătorii descoperă curând că au plătit bani grei pentru un vis urât.
Proprietar: Ia uite aici, casă de un an... ia uite aici... vă place cum arată, bă, meseriașilor? Giroc, Timișoara, cumpărați case de la dezvoltatori.
E năduful unui proprietar nevoit să îşi reconstruiască, de la cărămidă, locuinţa cumpărată cu doar un an în urmă.
Iulia Pop – reporter Observator: Bine aţi venit la Giroc, un adevărat El Dorado imobiliar. Un şantier nesfârşit, unde fiecare bucăţică de teren este valorificată. În haosul edilitar sunt prinsi oamenii, cei care îşi doresc o casă de vis... dar, cum ştim deja, în unele cazuri, de la o casă de vis la coşmarul din casă e o linie subțire.
Atât de subțire, încât coșmarul multora începe imediat după mutare. Pe strada Speranţei, găsim un bloc ce pare... fără speranţe.
- Viciile descoperite de români după ce se mută în casă nouă. De ce un apartament costă 60.000 de euro, iar...
- Coșmarul unui tânar care a plătit avansul la un apartament de 72.000 de euro. Ce a aflat chiar când blocul era...
- Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat...
Proprietar: Ploua înăuntru. Când am construit noi apartamentul (renovat n.r.), chiar în tavanul fals am avut o găleată, pusă ca să nu curgă apa în apartament.
Iulia Pop – reporter Observator: Așa arată un bloc unde dezvoltatorul a uitat să monteze burlane și a pus găleţi sub tavanul fals, ca să mai preia din infiltraţii. Abia după 10 ani locatarii şi-au instalat sistemul de scurgere, însă problemele lor sunt departe de final
Proprietar: Se ridică! Pur şi simplu! Vin plăcile şi se ridică!
Reporter: Aţi mai schimbat-o de-a lungul timpului?
Proprietar: Da... aici se mai vede. Se ridică plăcile... Oh, dar se şi mişcă. Da, se mişcă.
Speranţe deşare, vândute la cheie lângă Timişoara
Blocul de pe strada Speranței i-a speriat pe mulți dintre primii proprietari. Au vândut vara, când urmele dezastrului erau estompate şi s-au mutat. Cei care au rămas şi cei care au cumpărat fără să ştie ce cumpără au fost nevoiţi să îşi refacă apartamentele.
Proprietar: În interior inflitraţiile astea se văd... da, se duc până la etajul întâi. Am avut vecini care ne ziceau că vine apa până la ei.
Într-o sufragerie roz şi luminoasă, nu te aştepţi să vezi atâtea flori... de mucegai. Adriana s-a mutat în apartamentul mult-visat la sfârșitul lui 2019. În câteva luni, rozul s-a transformat în negru. Totul a mucegăit. Mobilier, jucării, pantofi, până şi hainele fetiței.
Proprietar: L-am chemat pe dezvoltator, mi-a zis "vaiiii, nu se poate", nu se poate aşa ceva.
El văzând că aveam mucegai pe canapea a zis că îţi trimit pe cineva să îţi cureţe canapeaua.
Spălând canapeaua, dezvoltatorul a tratat doar efectele umezelii. De căutarea cauzei s-a ferit. Adriana a vorbit cu constructorul, dispusă să îşi repare singură stricăciunile. Dar a aflat că trebuie să refacă apartamentul de la zero.
Constructor: M-am uitat şi nu au nimic trecut din hidroizolație sau amorsă bitumonoasă, nu au nimic trecut în proiect
În vara lui 2020, Adriana a deschis acţiune în instanţă împotriva dezvoltatorului.
Adriana: L-am dat în judecată pentru că el a spus că nu are de gând să mai investească în apartament, pentru că a vândut apartamentul şi se spală pe mâini.
Proprietarii îşi caută dreptatea în instanţă
Aşa a început un lung proces. Ca instanţa să-i poată face dreptate, Adriana trebuie să locuiască, pe mai departe, în apartamentul în care deja s-a îmbolnăvit.
Adriana: Eu dacă spăl tot, cum am mai facut, ei vin şi spun, păi nu ai nicio problemă în apartament, dovedeşte-mi!
Reporter: Deci, tu trebuie să stai în mucegai ca să poţi dovedi?
Adriana: Da! De 2 ani umblu pe la toţi orl-iştii din Timişoara.
E decisă să meargă până-n pânzele albe.
Adriana: O să mă lupt cu asta, pentru că plătesc 30 de ani pentru apartamentul ăsta.
Reporter: Te-ai mutat în Coşmar Residence?
Adriana: Da....
Desi mulţi au probleme și descoperă vicii ascunse la imobile noi, puţini au curajul Adrianei.
Iulia Pop – reporter Observator: Acesta este blocul unde a lucrat electricianul care merită toate felicitările. Un imobil nou, frumos și colorat, dar cu probleme la acoperiş după cum arată şi alte imagini primite de la locatari. Oamenii se feresc să vorbească public despre problemele lor şi, decât să se certe cu dezvoltatorul, preferă să-şi repare singuri apartamentele.
Am încercat să vorbim şi noi cu dezvoltatorul de la care Adriana şi-a cumpărat apartamentul.
Reporter: Am filmat într-o locuință pe care înțeleg că ați construit-o.
Dezvoltator: Da. Chiar nu mă interesează, nu este apartamentul meu. Care e problema dumneavoastră?
Reporter: Vă sun să vă cer o reacţie, pentru că vom arăta imaginile...
Dezvoltator: Chiar nu mă interesează!
De unde tupeul? De ce scapă, de multe ori, dezvoltatorii nepedepsiţi? Pentru că unii dintre ei sunt unşi cu toate alifiile. Îşi ameninţă clienţii, refuză să îşi onoreze obligaţiile contractuale, sunt protejaţi de sistemul pe care îl alimentează cu banii obţinuţi din vânzarea apartamentelor cu probleme. O investigație jurnalistică începută în 2016 a scos la iveală o adevărată caracatiță imobiliară, ținută în viață de spăgi de milioane de euro. La Giroc este în curs o anchetă a DNA.
Jurnalist de investigaţie: Am descoperit o mare caracatiță, o mare familie, unde toată lumea construia fără autorizații, fără acte legale, dar toată lumea făcea milioane de euro. Cine sunt oamenii din această caracatiţă, unde începe şi unde se sfârşeşte? Pornește de la clasa politică și merge până jos, la muncitorul de pe buldozer, care sapă şi branşează ilegal blocuri şi case Totul începea de la cumpărarea terenurilor, terenuri aflate în extravilan, apoi introduse în intravilan. Cum se face asta? Cu ajutorul unor funcţionari ai statului, cu ajutorul autorităţilor şi cu şpaga aferentă
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰