Antena Meniu Search
x

Video Cum arată interiorul epavei de la Costineşti, pe cale să dispară înghiţită de mare. Imagini exclusive din "inima" vasului naufragiat

Fiecare zi ar putea fi ultima pentru epava "Evanghelia", simbolul staţiunii Costineşti. După mai bine de jumătate de veac de când uriașa navă a eşuat, statul român îşi pasează responsabilitatea de la un minister la altul. În premieră, jurnalista Observator Sonia Simionov împreună cu un scafandru profesionist au explorat spaţiul subacvatic, chiar în inima epavei care s-a frânt.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 16.05.2023, 20:24

Vezi și

"Evanghelia" a fost lăsată în voia vremurilor, iar nepăsarea şi-a spus cuvântul. În urmă cu o săptămână, sub propria greutate - epava s-a rupt în două. Pupa a început să se încline și să se scufunde.

Epava "Evanghelia" din Costineşti se scufundă în marea nepăsare

Am decis să facem poate o ultimă explorare subacvatică în starea actuală a epavei. În inima Evangheliei am ajuns cu un scafandrul profesionist. După câteva minute, primii paşi au fost făcuţi. Pe măsură ce ne apropiem de nava construită acum 81 de ani, imaginea dezastrului este tot mai clară. 

Cu bărci de agrement sau de pescuit, localnici şi turişti nostalgici vin şi ei să arunce o privire către carcasa ruginită a Evangheliei. Sub apă, totul se vede altfel. Bucăţile deja rupte din epavă abia se mai pot distinge din covorul de scoici şi vegetaţie. Natura a învins şi a conservat ea însăşi nava... în felul ei. Şi-a însuşit-o.

Pe acelaşi subiect
  • Sonia Simionov, jurnalist Observator: Aici e sala motoare, nu?
  • Pascale Roibu, scafandru profesionist: Da, aici e sala motoare.
  • Sonia Simionov, jurnalist Observator: Uite câte păsări şi-au făcut cuib pe aici. 
  • Pascale Roibu, scafandru profesionist: Cormorani, în special.
  • Sonia Simionov, jurnalist Observator: Sala motoarelor, cât să fie adâncimea?
  • Pascale Roibu, scafandru profesionist: Maximum doi metri. 

"Ce păcat, ce păcat. 55 de ani. Îţi dai seama! Aici", subliniază Sonia Simionov, jurnalist Observator. "Numai aici 55 de ani", adaugă Pascale Roibu, scafandru profesionist.

  • Sonia Simionov, jurnalist Observator: Odată ruptă, ce se întâmplă cu partea din spate?
  • Pascale Roibu, scafandru profesionist: Se va prăbuşi în mare. Va mai sta o perioadă până când se va dezintegra, iar apoi va fi împrăştiată de curenţi.
  • Sonia Simionov, jurnalist Observator: Ce păcat. Puteai să faci aici un restaurant deasupra.
  • Pascale Roibu, scafandru profesionist: Da, dar ar fi trebuit conservată.

"Aici apa are vreo patru metri, e mai adâncă decât în partea cealaltă. Acolo, unde s-a rupt e pupa navei. Şi inclusiv pentru faptul că apa este mult mai mare, de vreo patru metri, deja se scufundă", arată Sonia Simionov, jurnalist Observator.

Două ore am înotat printre ruinele nepăsării. "E spectaculos înăuntru. Mirosul e oribil, dacă ieşi la suprafaţă în mijlocul ei, unde se rupe. Aia e. Vedem, poate o conserva-o cineva până la urmă", adaugă Sonia Simionov, jurnalist Observator, la ieşirea din apă.

Istoria epavei din Costineşti

Nava "Evanghelia" a aparţinut armatorului grec Aristotel Onassis. În 1968, a rămas blocată în nisipul de la Costineşti şi a fost abandonată. Teoretic, a devenit proprietatea statului român. Doar că nimeni nu-şi mai asumă acum responsabilitatea. Am căutat toate instituţiile care ar fi putut avea atribuţii. 

Autorităţile îşi pasează responsabilitatea

"Ar trebui să se ocupe ori Apele Române, ori ANR-ul", spunea, pe 3 mai, Jeanu Dorin Dumitru, primarul din Costineşti. "Aparţine Autorităţii Navale Române. Ei sunt cei care au responsabilităţi în tot ceea ce priveşte zona respectivă", susţine însă Ana Maria Angiu, reprezentantă Apele Române.

"Autoritatea Navală Română nu are atribuţii, acest lucru aflându-se în atributul administratorului de cale navigabilă. Pe parte de siguranţa navigaţiei, dacă ar apărea riscuri în acest sens, atunci am interveni", afirmă Cosmin Dumitrache, director Autoritatea Navală Română. 

Am încercat chiar şi la ministrul Mediului. "Nu m-am ocupat, vă spun sincer, o să verific şi vă dau un răspuns mâine", declara, pe 11 mai, Tanczos Barna, ministrul Mediului. La insistenţele Observator, Ministerul Mediului a revenit după patru zile printr-un consilier care a subliniat că epava nu e în curtea Ministerul Mediului. 

În timp ce autorităţile îşi pasează responsabilitatea, epava nimănui se scufundă bucată cu bucată. Şi o dată cu ea, dispar un simbol şi un reper al litoralului românesc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Exclusiv Observator » Cum arată interiorul epavei de la Costineşti, pe cale să dispară înghiţită de mare. Imagini exclusive din "inima" vasului naufragiat