Video Diagnosticat cu cancer, l-au plimbat între spitale până şi-a pierdut orice speranţă. Mărturia în lacrimi a lui Valentin: "Aveam ameţeli, eram foarte slăbit"
Tratament inuman pentru un bărbat de 61 de ani din Bucureşti, care suferă de o boală gravă. Omul reclamă că a fost plimbat trei luni de zile între trei spitale din Capitală, timp în care a aşteptat să înceapă tratamentul pentru cancer. A fost internat de mai multe ori, i s-au făcut analize, dar nu a primit niciun tratament. În tot acest timp, starea lui s-a degradat vizibil. Ministerul Sănătăţii a cerut explicaţii de la managerii spitalelor.
Valentin Plăcintă, pacient: Am momente în care nu mai cred în nimic, oamenii care ajung în situaţii de criză îşi pierd orice speranţă.
Înecat în lacrimi, de pe patul de spital Valentin Plăcintă împărtăşeşte întegii lumi drama lui. Are cancer de pacreas, o boală extrem de gravă, unde tratamentul poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Fiecare minut contează. Doar că în cazul lui, minutele s-au transformat în luni. Din ianuarie şi până acum medicii l-au pasat de la unul la altul. Bărbatul a fost plimbat între trei spitale din Bucureşti.
Valentin Plăcintă, pacient: Orice efort pentru mine a însemnat un chin. Aveam ameţeli, eram foarte slăbit. Ai deznădăjnuiri, simţi că nu se poate rezolva ceva şi îşi este greu, îţi pierzi orice speranţă. Acum sunt cam slăbit, mă simt oarecum sufleteşte mai bine că am un pic de atenţie din partea cuiva.
Cum a ajuns pacientul să fie plimbat între spitale
- Medicii din Torino i-au redat vederea unui bărbat complet orb, cu un autotransplant de cornee. Operaţie de succes,...
- Intervenţie pe viaţă şi pe moarte. Medicii din Arad au reconstruit aorta unui pacient de 60 de ani, ajuns la...
- "În oncologie este dezastru. Statul este vinovat de crimă". Semnal de alarmă tras de preşedintele Asociaţiei...
În ianuarie, la Spitalul Universitar, Valentin Plăcintă a primit diagnosticul crunt. Bărbatul spune că a fost trimis la Spitalul Colentina pentru a i se monta un stent pentru a putea începe tratamentul. A ajuns apoi la Institutul Clinic Fundeni, unde timp de mai bine de o lună i s-au făcut doar analize şi consultaţii. Niciun tratament, reclamă bolnavul. A început să se simtă din ce în ce mai rău şi a fost internat din nou la Colentina. La externare i s-a recomandat să fie văzut din nou de un chirurg şi un oncolog. De la spitalul Universitar i s-ar fi spus însă că nu mai e pe listele de pacienţi ale medicului curant şi nu i se pot da trimiteri.
Pe 10 aprilie, bolnavul a chemat salvarea şi a ajuns din nou la Universitar. A fost trimis însă acasă, povesteşte el. Pe 12 aprilie pacientul şi-a încercat din nou şansa la Colentina, unde medicii i-ar fi spus că trebuie să se întoarcă la Universitar. Acolo însă, ar fi primit acelaşi "tratament": medicii l-au trimis din nou acasă, spune pacientul. În cele din urmă, pe 18 aprilie fiica lui l-a dus la Institutului Clinic Fundeni. În sfârşit, bărbatul a fost internat.
Andreea Durdun, fiica pacientului: Este alarmant. Chiar dacă vorbim de cancer la pancreas, care ştiu că nu are o rată de supravieţuire foarte mare dar asta nu înseamnă că laşi un om să moară la propriu. Când s-a întors acasă cu bagajul şi cu ultima speranţă, efectiv am fost moartă, mi-a zis să-i pregătim hainele şi pantofii. A slăbit 30 de kilograme.
Andreea Petrescu, reporter Observator: Conducerea Spitalului Universitar Bucureşti ne-a transmis faptul că medicii au respectat toate protocoalele în cazul acestui pacient căruia i-au pus un diagnostic complet chiar de la internare şi l-au direcţionat mai apoi, pentru iniţierea tratamentului oncologic, la Institutul Clinic Fundeni.
Ce spun reprezentanţii unităţilor medicale
Liviu Oltean, director medical Spitalul Colentina: Starea lui era gravă încă de când a venit. Vorbim de o patologie tumorală pancreatică, o boală extrem de gravă, dar cu succesul iniţial al primei proceduri, pacientul este îndrumat către proceduri de tip chirurgical şi oncologic.
Directorul Spitalului Fundeni spune că pacientul a fost internat astăzi în unitatea medicală, dar nu precizează nimic despre cum a fost tratat bolnavul când a ajuns în repetatte rânduri la ambulatoriu.
Vasile Barbu, Asociaţie Pacienţi: Este un fenomen care omoară oamenii în România. Astfel de fenomene le întâlnim destul de frecvent. Procedural, trebuia ca spitalul care a iniţiat şi internat pacientul, mai ales că aici este vorba şi despre un spital de categoria 1 şi de un spital Universitar, trebuia să managerieze cazul. Pacientul trebuia să se întoarcă la primul spital pentru a se gestinona mai departe cazul. Aşa ceva este incredibil, este inuman.
Contactaţi de Observator, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că au început o anchetă şi aşteaptă explicaţii de la toate spitalele pe unde a trecut pacientul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰