Antena Meniu Search
x

Medicii din Torino i-au redat vederea unui bărbat complet orb, cu un autotransplant de cornee. Operaţie de succes, în premieră mondială

Premieră mondială. Un pacient a căpătat un ochi funcțional din doi ochi orbi, după un transplant al întregii suprafețe oculare.

de Redactia Observator

la 24.03.2023 , 15:27

Operaţie de succes, în premieră mondială
Operaţie de succes, în premieră mondială - Facebook

Pacientul își pierduse vederea la ochiul stâng timp de 30 de ani din cauza unei orbiri ireversibile a retinei și, în ultimii 10 ani, își pierduse progresiv și funcția vizuală a ochiului drept, din cauza unei boli cronice rare care a distrus corneea și suprafața oculară. În ultimii ani, ochiul drept fusese supus la două transplanturi tradiționale de cornee, ambele eșuând rapid din cauza lipsei de funcție a suprafeței oculare.

Pacientul orb și-a recăpătat vederea

În operația făcută la Spitalul Molinette din Torino, pentru prima dată în lume, a fost realizat un autotransplant al întregii suprafețe oculare, prelevată de la ochiul stâng, incluzând nu numai corneea, ci și o parte din scleră și întreaga conjunctivă, inclusiv celulele stem din limbus, scrie Repubblica, potrivit Mediafax.

Articolul continuă după reclamă

"Pe scurt, pacientul își pierduse iremediabil funcționalitatea ochiului stâng din cauza unor probleme la nivelul retinei, în timp ce ochiul drept a păstrat un potențial de recuperare care s-a dovedit inutil cu transplanturile tradiționale", relatează profesorul Michele Reibaldi"Operația a fost efectuată prin prelevarea, dintr-o singură bucată, a întregii conjunctive, a întregii cornee și a doi milimetri de scleră de la ochiul stâng, care era irecuperabil din punct de vedere funcțional, dar cu o cornee și o suprafață oculară sănătoase", au explicat medicii.

Pe acelaşi subiect

Operaţie în premieră mondială

Practic, o treime din ochiul stâng a fost autotransplantată în ochiul drept, care a fost apoi reconstruit. "Adevărata noutate constă", subliniază profesorul Vincenzo Sarnicola, "în faptul că am extins transplantul de cornee la întreaga suprafață oculară, la țesuturile conjunctivo-sclerale, care joacă un rol fundamental pentru a permite succesul transplantului în condiții speciale, ca în cazul pacientului nostru. În același timp, ochiul stâng a fost reconstruit cu țesut de la donator doar în scop estetic".

Pacientul, după două săptămâni de la operație, şi-a recăpătat vederea și se poate deplasa independent. „Suntem foarte entuziasmați și ne așteptăm la un succes de durată în cazul ochiului drept, deoarece acesta a fost reconstruit cu țesuturile pacientului și, prin urmare, este potențial ferit de problemele de respingere care au afectat transplanturile anterioare", conchid Reibaldi și Sarnicola.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Unde petreceţi minivacanţa de Rusalii?
Observator » Sanatate » Medicii din Torino i-au redat vederea unui bărbat complet orb, cu un autotransplant de cornee. Operaţie de succes, în premieră mondială