Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video După ce s-a drogat jumătate de viaţă, Andrei salvează acum alţi dependenţi: "10 prieteni au murit din cauza asta. Nu e nimic distractiv"

În clasa a şaptea s-a drogat prima oară şi nu s-a mai oprit până la 26 de ani. E povestea unui tânăr care a izbutit să se salveze la timp de la moarte. Acum încearcă să îi scape şi pe alţi adolescenţi dependenţi. Face campanii antidrog cu zeci de milioane de vizualizări, în timp ce statul încă tipăreşte pliante şi nu are centre de tratament pentru minori. Observator continuă seria "Pericol Naţional, Drogul bate viaţa". Atenţie, urmează informaţii care vă pot afecta emoţional!

de Redactia Observator

la 01.11.2022 , 20:34

Am început să ne drogăm la petreceri pentru a ne distra, însă am 10 prieteni care au murit într-un loc ca acesta. Nu e nimic distractiv în asta. 

Când pierzi totul, îţi rămâne totuşi ceva: povestea. Care, salvându-i pe alţii, te vindecă şi pe tine. Andrei avea 13 ani când s-a drogat prima oară. Alţi 13 ani de adicţie l-au făcut să-şi piardă tot. Inclusiv mama. 

Andrei, fost consumator: La 13 ani să îţi vezi fratele şi cu încă 2 prieteni cum scot o seringă şi se injectează rând pe rând... Teribilismul m-a făcut să vreau şi eu şi astfel am început să mă injectez. Credeam că o să fie o chestie de sezon, o să ne drogăm o perioadă, după care o să ne vedem fiecare de viaţa noastră, fără să realizez că următorii 13 ani o să fiu într-un permanent consum. 

Vezi și

A făcut orice pentru droguri. A furat, a fugit din ţară, a devenit dealer. Ani la rând, viaţa lui a însemnat cădere după cădere. 

Pe acelaşi subiect

Andrei, fost consumator: Nu mai aveam bani, eram super slab, în sevraje. Psihic eram la pământ, ideea era să mă internez câteva săptămâni să mă mai pun pe picioare, să îmi mai revin un pic.

După o perioadă în spital, a început să-şi trateze dependenţa într-un centru privat. Şase luni a durat. La externare, şi-a dat seama că are o misiune, când şi-a văzut viaţa ca într-o oglindă în ochii unui alt copil dependent. 

Andrei, fost consumator: Era un băieţel de 14 ani, încerca să se injecteze, plângea şi îi curgea sânge din gât şi m-am dus şi am stat de vorbă cu el: Şi eu eram la fel ca tine acum câteva luni de zile. Şi eu îmi căutam vene ca să îmi injectez şi uite acum am 6 luni de zile, ceea ce pentru un consumator este o viaţă întreagă, pentru că de multe ori nu rezişti nici 6 ore, dar 6 zile.

Îşi spune povestea pe TikTok

De atunci, şi-a spus povestea de mii de ori. În faţa copiilor dependenţi, în centrul unde şi el s-a vindecat. În şcoli şi licee, în faţa elevilor. Şi pe TikTok, acolo unde mesajul lui ajunge la milioane de oameni. 

Andrei, fost consumator: Ne-am dorit să mergem unde sunt ei acum şi de asta am apelat şi la TikTok şi încercăm pe cât posibil să le vorbim pe limba lor. Am filmat aici în ideea în care sunt spaţiile asemănătoare locurilor în care noi umblam şi consumam. Încercăm pe cât posibil să reflectăm realitatea celor care consumă, majoritatea dacă nu toţi chiar dacă la început consumă acasă, totul frumos, cam la final asta e realitatea în care ajung.

Şi de aici, mai e doar un pas până la moarte. 

Radu Ţincu, medic primar Terapie Intensivă - Toxicologie: 18, 19 ani, au fost tineri pe care i-am pierdut în urma unui stop cardiorespirator, iar pe cei pe care i-am recuperat din urma unui stop au rămas cu sechele neurologice extrem de importante. 

În secţia de toxicologie de la Spitalul Floreasca, singura din ţară, din 10 pacienţi dependenţi, 7 recidivează. E un cerc vicios nesfârşit. 

Radu Ţincu, medic primar Terapie Intensivă - Toxicologie: Ceea ce lipseşte cu desăvârşire e această reintegrare socială. Aceşti oameni sunt externaţi de acolo şi sunt lăsaţi în societate fără niciun fel de suport. Ne lipsesc centrele de dezintoxicare. avem nevoie de centre de dezintoxicare care să ofere şi anumite condiţii. 

Singurul centru pentru tineri, în Bucureşti, este la spitalul Sfântul Stelian. 

Discuţie reporter - pacient internat:

Ce te doare? 

Picioarele. Mă dor picioarele, o să încep să mă sufoc după aceea şi nu o să mai pot să respir, să am spasme.

Tânărul din imagini ajunsese la centru cu doar o oră înainte de filmare. Nu trecuseră nici 8 ore de la ultima doză şi era deja în prag de sevraj. 

Pacient internat: O să-mi fie din ce în ce mai rău. Acum încă mă controlez că sunt la început.

Doar tinerii peste 18 ani au acces aici. În toată ţara, nu există nici măcar un centru de stat pentru minori, unde părinţii să-şi poată trata copiii de dependenţă. 

Maria Popescu, manager centru Sf. Stelian: În ultima vreme a crescut foarte mult adresabilitatea, adică am fost sunaţi sau am primit solicitări pe mail de părinţi ai unor adolescenţi, persoane sub 18 ani, care ne-au întrebat dacă pot primi, pot fi internaţi la noi în centru.

Ingrid Firuleasa, director medical centru Sf. Stelian: Din păcate, scade foarte mult vârsta de consum. Gândiţi-vă, consumatorii de droguri de astăzi sunt cei care au început, conform celor spuse de ei, undeva la 13-14 ani, 15 ani, în general, în liceu au început consumul de droguri. acelaşi lucru se întâmplă şi în ziua de astăzi.

Pentru că sunt foarte multe cereri din partea părinţilor, spitalul vrea să facă o aripă şi pentru minori. Până când statul va veni cu soluţii, oameni ca Andrei, foşti consumatori, îşi spun povestea pentru ca nimeni să nu o repete. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Exclusiv Observator » După ce s-a drogat jumătate de viaţă, Andrei salvează acum alţi dependenţi: "10 prieteni au murit din cauza asta. Nu e nimic distractiv"