Antena Meniu Search
x

Curs valutar

EXPERIMENT. Ce se află în mâncarea adusă de livratori. Pizza, shaorma şi burger, analizate în laborator

Pizza, burgeri, paste, ciorbe şi salate. Sunt preparatele comandate cel mai des, în marile oraşe. Mâncarea livrată la birou vine, însă, şi cu bacterii la pachet. Echipa Observator a dus la analize mai multe feluri de mâncare comandate, iar rezultatele sunt grave. Urmăriţi un nou episod din campania - Ce ne puneţi în mâncare.

de Mădălina Iacob

la 17.10.2023 , 13:01

Mădalina Iacob, reporter Observator: Sute de mii de români îşi comandă de mâncare zilnic la birou. Regina comenzilor este pizza, urmaă de burgerul clasic. Şi tot la birou ajung foarte multe salate, dar și ciorbe tradiționale.

O pizza la fiecare cinci secunde, un burger la 3 secunde şi o şaorma, la zece secunde, în medie. Aşa arată comenzile românilor, pe una dintre cele mai mari aplicaţii de livrări. Minutele de aur se înregistrează, de obicei, înainte de masa de prânz, la birou, dar şi seara, pentru cină. Am ales, aleatoriu, patru restaurante care fac livrare de meniuri pentru prânz.

Comanda a fost livrată direct la un laborator care analizează compuşii chimici din alimente. În următoarea săptămână au fost livrate şi rezultatele. Ciorba şi pastele carbonara au trecut testul. Sunt bune de consum. Şocante au fost rezultatele pentru sandivşuri şi tocăniţa tradiţională.

Vezi și

Alexandru Cîrîc, președinte ICA: Tigaia picantă ca la bunica este cam ca la bunica, bunica nu avea poate toate regulile de igiena bine însusite, drept pentru care numărul de enterobacterii este depășit pe două eșantioane, iar celelalte două sunt cu un semn de întrebare. Înseamnă că personalul care a produs acest produs nu a fost spălat pe mâini, nu a știut să mențină igiena la locul de muncă și asta ne poate îmbolnavi.

Pe acelaşi subiect

Echipa Observator a dus la analize mai multe feluri de mâncare comandate, iar rezultatele sunt grave

Mai mult, e ciudat ca astfel de bacterii să existe în preparatele fierbinţi.

Alexandru Cîrîc, președinte ICA: Ceea ce suspectăm este ca preparatul a fost procesat acum doua, trei zile, a fost reăncalzit, a fost trecut din oală, în cratiță, ținută sau nu în condițiile care trebuie, asadar un astfel de preparat nu poate fi consumat.

La fel de grave au fost rezultatele şi în cazul sandvişului cu şunca ţărănească, cumpărat dintr-un supermarket. Reprezentanţii supermarketului de unde am luat sandvişul au notificat furnizorul şi au început o anchetă internă.

"Am notificat în mod prompt furnizorul privind conformitatea microbiologică a produsului în cauză. Am demarat o anchetă internă și am solicitat furnizorului să ne ofere toate detaliile cu privire la acest caz și să verifice toate aspectele de siguranță microbiologică și de calitatei ale produselor pe care ni le pun la dispoziție."

Pentru că nu ştim, de fapt, cât de curate sunt bucătăriile din care ne comandăm mâncarea, ideal e să alegem produse cât mai simple, mai puţin procesate. Paradoxal, specialiştii ar tăia de pe lista de comenzi şi unele salate.

Din totalul de 2.000-2.500 de kilocalorii pentru femei şi bărbaţi, masa de prânz, de la birou, ar trebui să conţină cel mult 700 de kilocalorii. Nutriţioniştii recomandă 60 la sută carbohidraţi, 30 la sută proteine şi cel mult 10 la sută, grăsimi. 

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi observat deja scumpiri la cumpărăturile sau activităţile legate de Crăciun?
Observator » Exclusiv Observator » EXPERIMENT. Ce se află în mâncarea adusă de livratori. Pizza, shaorma şi burger, analizate în laborator