Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Elena a avut o pasiune şi un vis care s-a transformat în idee de afacere. Acum a dat lovitura pe o piaţă care este în plin avânt

Pe vremuri, oamenii se tratau cu plantele din grădină, şi pentru banale răceli dar şi pentru boli mai complicate. În plante, se spune, ar exista şi secretul tinereţii veşnice. Dar şi secretul unei afaceri de succes. O spune cu convingere o familie din Constanţa, creatoarea primelor cosmetice organice cu brevet din România. Totul a plecat de la bunica, un fel de vraci al satului. Talentul şi pasiunea s-au moştenit de generaţii iar azi stră, strănepoţii învaţă tainele ascunse în florile din grădină. Urmează un nou episod din seria Afaceri mici, visuri mari. 

de Carmen Moise

la 13.09.2023 , 20:01

Suntem la Topraisar, în Constanţa. Într-un fel de grădină magică creată aici de Elena Oancea. 

Elena Oancea: Pentru mine în mod special şi pentru famila mea, pentru nepoţii mei, acest pământ înseamnă bogăţie, energie şi putere vindecătoare a tuturor plantelor din gradina noastră. 

Vorbeşte cu pasiune şi emoţie. E aici o întreagă istorie de familie, de fapt. Mama şi bunica Elenei erau un fel de vraci în satul lor dobrogean. Vindecau orice cu ajutorul plantelor din grădină.  

Vezi și

Elena a avut o pasiune şi un vis care s-a transformat în idee de afacere

Pe acelaşi subiect

Elena Oancea: De copil mergeam după mama culegând plante, atingeam plantele şi simteam vibratia lor. Ma tineam de fusta ei. Stiam cand ma intepa o albina si ce trebuia sa facem. Alergam, luam o frunza de patlagină o striveam pe înţepatură.

Elena a crescut aşa, văzând cu ochii ei mici miracole făcute cu plante. Sperând că atunci când va fi mare va reuşi să ducă mai departe pasiunea moştenită de la bunica şi de la mama. 

La începutul anilor 90 îşi deschidea primul cabinet de cosmetică. Doar ea şi soţul ei. Punând la bâtaie toate economiile familiei şi un vis. Să facă dintr-un vechi meşteşug, o afacere.

Elena Oancea: Aveam o casa în Constanţa, din chirpic, mi-am făcut un cabinet la poartă, în curte, am muncit de nebună, spun cuvântul asta pentru că era pasiunea aia şi fiebinţeala aia din mine.

Rezultatele erau spectaculoase. Cu ajutorul combinaţiilor făcute de ea, din diverse plante, reuşea să vindece chiar afecţiuni grave ale pielii. Elena a simţit că trebuie să fie şi o explicaţie ştiinţifică pentru asta. 

Elena Oancea: Şi am făcut la 50 de ani facultatea de Chimie. Am mers cu partea empirica, de la bunici, am facut studii, cercetari pe alte plante, le-am combinat, am trecut pe partea de brevete si am facut primul brevet in 2000.

În anii următori a obţinut încă două. Erau primele cosmetice organice româneşti cu brevet de invenţie, obţinute din peste 40 de specii de plante crescute în pământ românesc.

Elena Oancea: M-a dus gândul către a trata pielea pentru ca bunica îşi făcea crema cu floare de crin, de înţinerire. Şi veneau femeile din sat şi mama continua sa isi faca crema aia si participam cu ele, numai ca acum am bain marie asa, atunci era un ceaun bagat intr-o oala.

Între timp, în afacere au intrat şi copiii. Iar azi Elena merge la cules de plante cu nepoţii. Bate ţara la pas în căutare de plante miraculoase, neatinse de mâna omului ori de poluarea marilor oraşe. Le pune apoi la macerat, fix aşa cum făcea bunica. Sau le usucă după metode tradiţionale. Mereu împreună cu cei mai mici ucenici ai săi. 

Elena avea fix vârsta lor când a început să lucreze alături de mama şi bunica. Iar ele cu siguranţă ar fi tare mândre azi să vadă ce s-a ales din meşteşugul lor.  

Paşii au ajuns până departe, în Coreea, unde au primit un premiu special la o expozitie de inventica dar şi până în Los Angeles, unde vedetele de la Hollywood au fost extrem de încântate după ce au testat cosmeticele organice româneşti. 

Cererea dar şi oferta de produse organice sunt în creştere. La nivel european, doar piața de alimente organice a fost evaluată anul trecut la peste 54 miliarde de euro. În România, facem încă paşi timizi. Dar facem. În urmă cu 10 ani românii priveau produsele organice ca pe un lux, acum le consideră normalitate iar peste 10 ani se apreciaza că vor fi necesitate. Sunt estimări care arată că până în 2032 piata de produse organice de la noi se va dubla. 

Carmen Moise Like

M-am făcut jurnalist pentru că n-am putut să mă fac actriţă. Ştiu, sună şocant de sincer.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Exclusiv Observator » Elena a avut o pasiune şi un vis care s-a transformat în idee de afacere. Acum a dat lovitura pe o piaţă care este în plin avânt