Antena Meniu Search
x

Video EXCLUSIV. Vasile Bănescu răspunde acuzaţiilor lui IPS Teodosie: "Anumite elucubraţii devin pure complimente"

Noul dosar penal al lui Arhipesocpului Tomisului reaprinde un vechi scandal în Biserica Ortodoxă. Inaltpreasfintitul Teodosie îl acuză pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei că s-a antepronunţat şi a încălcat Sfântul Sinod când a comentat cazul său. În replică, Vasile Bănescu îi transmite că un creştin ar trebui să fie interesat de adevăr, nu de ascunderea lui.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 06.12.2023, 19:34

Vezi și

La o zi după ce a fost pus sub urmărire într un nou dosar penal, arhiepiscopul Tomisului a mers să ţină slujba de Sfântul Nicolae. Înconjurat de copii, cărora le-a oferit garoafe, Înalt Preasfintitul nu a vrut să vorbească despre acuzaţiile procurorilor DNA.

Pentru Înalt Preasfinţitul Teodosie noul dosar penal e încă un prilej de contre cu Patriarhia. Purtătorul de cuvânt atrage atenţia că legile trebuie respectate de toată lumea, chiar şi de clerici.

"Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală", a transmis Patriarhia.

Andreea Filip, reporter Observator: "După reacţia promptă de ieri a Patriarhiei Române, Arhiepiscopul Tomisului a emis un comunicat prin care îi transmite purtătorului de cuvânt al Patriarhiei ca s-a antepronunțat, încălcând flagrant Sfântul Sinod şi că oricine beneficiază de prezumtia de nevinovatie, inclusiv un ierarh al bisericii. Iar conflictul nu s-a oprit aici."

Pe acelaşi subiect

Vasile Bănescu a revenit. Într-un mesaj pentru Observator spune că: "Anumite elucubrații devin pure complimente. Un creștin real rămâne interesat de adevăr, nu de ocultarea lui."

Război între Teodosie şi Patriarhie

Nu e, de altfel, primul scandal între Arhiepiscopia de la malul mării şi Patriarhia Româna.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: "Nu îmi trebuie un acord. Eu nu intru în polemică cu nimeni, eu respect sfintele canoane."

Dar nu ar fi fost respectate şi legile, susţin procurorii DNA. Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de cumpărare de influenţă după ce, împreună cu un consilier, ar fi promis bani unui aşa-zis om de afaceri. 160 de mii de lei, adică un comision de 20% dintr-un contract de 800.000 de lei pe care Arhiepiscopia Tomisului i-ar fi putut primi de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Totul a ieşit la iveală într-o achetă făcută de jurnaliştii Recorder.

Consilierul lui IPS Teodosie: "Dumnealor au o intrare acolo care garantează aprobarea dosarelor. Ce dorinţă au dumnealor este ca suma care vine la noi, aceea să se comisioneze."

IPS Teodosie: "Asta e mană cerească cu ce veniţi dumneavoastră."

Avocatul Arhiepiscopului Tomisului susţine că totul este un scenariu.

Adrian Cuculis, avocatul lui IPS Teodosie"Banii nu au fost reimişi niciodată, în termeni de specialitate, jocandi causa, mai degrabă o chestiune de convenienţă, în sensul de a fi amabil cu interlocutorul tău şi nicidecum nu s-a vorbit vreo clipă în mod serios când să fie daţi bani."

Arhiepiscopul Tomisului este în vizorul procurorilor anticorupție de 14 ani și are mai multe dosare penale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Exclusiv Observator » EXCLUSIV. Vasile Bănescu răspunde acuzaţiilor lui IPS Teodosie: "Anumite elucubraţii devin pure complimente"