Antena Meniu Search
x

Video "Mană cerească" pentru procurorii DNA: după o luptă de 14 ani, l-ar putea trimite pe IPS Teodosie în spatele gratiilor

Înaltpreasfinţitul Teodosie, pus sub acuzare de DNA pentru cumpărare de influenţă. Arhiepiscopul Tomisului a căzut în ispită la propunerea unui presupus om de afaceri şi a fost de acord cu un comision ilegal pentru obţinerea unor fonduri pentru biserici. În ancheta Recorder, înaltul prelat numeşte afacerea o adevărată "mană cerească". Azi, Arhiepsicopul Teodosie a fost chemat la DNA Constanţa şi i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 05.12.2023, 19:34

Vezi și

IPS Teodosie: "Asta-i mană cerească cu ce veniţi dumneavoastră".

Mană cerească, dar cu iz penal. Întreaga discuţie a fost purtată de Înalt Preasfinţitul Teodosie în luna iulie a acestui an cu un presupus om de afaceri, preot şi el, care îi promitea că va obţine o sumă importantă de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Totul cu o condiţie: să-şi primească şi el partea. Înregistrarea apare într-o anchetă Recorder.

Preot: Mana cerească vine de la Dumnezeu, este curată, este binecuvântată. A spune despre nişte fonduri obţinute pe căi ilicite, prin trafic de influenţă, prin corupţie, mană cerească apreciez că este o blasfemie.

După ce Înaltpreasfinţitul a dat dezlegare afacerii, discuţiile s-au purtat în detaliu cu unul dintre consilieri.

Pe acelaşi subiect

Patriarhia a condamnat ferm acest ''flagel societal'

Preot: Cu alte cuvinte eu mă duceam, dacă se obţineau banii, să încasez de la societatea care executa lucrările un comision de 20% fără să fac nimic, reprezentând plata mea pentru traficul de influenţă. Mita.

Imediat după anunţul făcut de Direcţia Naţională Anticorupţie, Patriarhia a condamnat ferm acest ''flagel societal''. În urmă cu doar trei zile, BOR a făcut publice sancţiunile anticorupţie pentru cler.

Alex Nedea, jurnalist Recorder: Biserica Ortodoxă Română trebuie să înceapă odată pentru totdeauna curăţenia din interiorul sistemului. Investigaţia noastră şi probele DNA se bazează pe mărturia unui preot din interiorul sistemului care s-a hotărât să rupă tăcerea.

Contactat de Observator, Arhiepiscopul Tomisului nu a vrut să ofere un punct de vedere. Arhiepiscopul Tomisului, vocal în multe rânduri, nu a vrut să comenteze acuzaţiile.

Andreea Filip, reporter Observator: Înaltpreasfințitul Teodosie a ajuns aici, în orașul Ovidiu, conform programului pe care îl avea, pentru a binecuvanta aprinderea Bradului de Crăciun. Arhiepiscopul Tomisului nu a răspuns la nicio întrebare despre ultima anchetă DNA. Le-a vorbit oamenilor despre sărbători, semnificația Sfântului Nicolae, dar a adăugat și câteva predici despre.adevăr și dreptate.

Arhiepiscopul Teodosie este în atenţia procurorilor DNA de mai bine de 14 ani

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Sfântul Nicolae face parte şi din sărbătoarea Mântuitorului Hristos. I-a apărat demnitatea de Dumnezeu şi Maica Domnul i-a mulţumit şi nu l-a lăsat să fie umilit sau pedepsit.

În mai puțin de două ore, Arhiepiscopia Tomisului a transmis un comunicat de presă în care este susținută nevinovăția Înaltpresfințitului și în care se declară încrederea totală în organele de anchetă.

Adrian Cuculis, avocatul lui Teodosie: Nu are cum să ajungă în judecată niciodată şi asta pentru că acolo discutăm de nişte probe care au fost obţinute în mod îndoielnic, prin provocări mai degrabă.

Specialiştii în Drept spun că, dacă preotul din înregistrarea obţinută de Recorder a fost colaborator DNA sau are calitate de denunțător, acuzațiile se susţin. IPS Teodosie a fost tot timpul în centrul atenţie publice. În pandemie, exclusiv pentru Observator, declara că nu crede în virus. Ba chiar a făcut o a Doua Înviere, fără acordul patriarhului.

Arhiepiscopul Teodosie este în atenţia procurorilor DNA de mai bine de 14 ani. În 2009, pe când era şi decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Constanţa, a primit 850 de euro pentru a facilita înscrierea unui student.

În 2016, ajunge sub control judiciar pentru că a încercat să obţină fonduri europene cu nişte declaraţii false ale unor terenuri agricole, iar în 2017 a fost trimis în judecată. În 2018 a fost urmărit penal după ce a produs un prejudiciu în dauna APIA în valoare de aproape un milion şi jumătate de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » "Mană cerească" pentru procurorii DNA: după o luptă de 14 ani, l-ar putea trimite pe IPS Teodosie în spatele gratiilor