Antena Meniu Search
x

Video EXPERIMENT. Cantitatea neaşteptată de sare din clasicul covrig cu mac. Cât de dificil este să cumperi alimente fără niciun gram de sare

Ne place sarea, pentru că fără ea mâncarea nu are gust. Dar am ajuns să consumăm aproape două linguriţe în fiecare zi, de două ori mai mult decât ar fi normal. Nu solniţa de acasă e problema, ci hrana procesată de la magazine. Sarea se ascunde chiar şi în dulciuri. A devenit o misiune aproape imposibilă să alegi, măcar pentru o zi, mâncare nesărată. Urmăriţi un experiment din seria "Ce ne puneţi în mâncare".

de Redactia Observator

la 18.09.2023, 21:25

Vezi și

Sarea. E cu noi din cele mai vechi timpuri. Condiment de bază, nelipsit în orice bucătărie a lumii. 

O punem în bucate, în povești, în superstiții și fără ea nu am putea să supraviețuim. E sursa principală de sodiu, element esențial pentru organism. Prea puțină sare ne-ar ucide, prea multă ne distruge sănătatea. Dacă în trecut era greu de procurat, astăzi e imposibil să o evităm. 

Un covrig cu mac conţine mai mult de un gram de sare. Unul cu caşcaval, aproape două grame, deci o treime din limita zilnică. 

Situaţia, mult mai gravă în supermarketuri

Pe acelaşi subiect

Mădălina Iacob, reporter Observator: 3 felii de pâine conţin 1,5 grame de sare. Această pungă are practic 2,3 grame de sare. Mezelurile sunt cele mai sărate. 5 felii de muşchi file afumat conţin jumătate din cantitatea zilnică de sare recomandată de medici. 

De aici, de pe rafturile magazinelor, și nu neapărat din solniță, începe problema excesului de sare. Peste 70% din cantitatea pe care o consumăm zilnic provine din mâncarea procesată. În jur de 24%, din sodiul prezent în mod natural în alimente, și doar 6% din ce adăugăm noi în bucătărie.

Mihail Pautov, medic: Am strâns toate tripurile de mâncare procesată pe care un om le poate mânca într-o zi şi omul respectiv, virtual bineînţeles, a mâncat o pizza, supă la plic, a mâncat nişte mezeluri şi am ajuns la o cantitate de 25 de grame de sare, adică de cinci ori mai mult decât limita recomandată de sare pe zi. 

Care este diferenţa dintre tipurile de sare de la raft

La raft, am găsit mai multe tipuri de sare - albă, mare, roz, de himalaya, sau grunjoasă. 

Mihail Pautov, medic: Sarea de la noi din ţară şi sarea din Himalaya şi sarea celtică la nivel chimic e identică. Singura diferenţă sunt nişte microelemente într-o cantitate neglijabilă. În unele zone geografice şi în unele ţări există această sare iodată în care se adaugă cantitate de iod foarte mică, pentru ca la nivelul populaţiei să nu mai existe carenta de iod. Eu personal consum sare iodată, recomand tuturor oamenilor la fel. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Fără sare nu se poate, dar cel mai sigur e să gătim noi acasă, cu cât mai puţină sare adaugată.

Şerban Dalian, nutriţionist: Ai tăiat o roşie în farfurie, ai mâncat un ou, nu pui o linguriţă de sare deasupra, chiar dacă îţi place gustul respectiv, pui cu zgârcenie sau nu pui deloc. Dacă vrem să controlăm, mai bine punem în palma o cantitate, apoi luăm cu degetele, cu un cuţit şi presărăm peste mâncare, vedem mai bine, o şi simţim. 

Excesul de sare poate duce la probleme grave de sănătate

Excesul de sare contribuie la probleme grave de sănătate, precum creşterea tensiunii arteriale, insuficenţă cardiacă, accident vascular cerebral, chiar cancer gastric. 

Şerban Dalian, nutriţionist: Fiecare zi în care îşi pui mai multă sare în farfurie, s-ar putea să scurtezi din şansele tale de a trăi mai mult. O boală cardio vasculară îţi reduce şansele de a trăi până la vârsta înaintată, bolile acestea se complică, o hipertensiune necontrolată poate în timp să duca către o boala de inimă, infarct, accident vascular cerebral în loc să trăieşti 80 de ani, o să traieşti 60 de ani. 

De altfel, peste jumătate dintre români au murit anul trecut din cauza bolilor aparatului circulator. 

Se estimează că, dacă am reduce consumul de sare, ar scădea cu 23% accidentele vasculare şi cu 17% bolile cardiovasculare. La nivel global, 4 milioane de oameni de pe toată planeta ar fi salvaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Exclusiv Observator » EXPERIMENT. Cantitatea neaşteptată de sare din clasicul covrig cu mac. Cât de dificil este să cumperi alimente fără niciun gram de sare