Video EXCLUSIV. Guvernul declară război păcănelelor. Cazinourile nu îşi mai pot îmbăta clienţii când joacă la aparate
Guvernul vrea ca împătimiţii cazinourilor să joace mai responsabil! În curând, nu vor mai avea voie să bea alcool în timp ce pariază. Anunţul a fost făcut de ministrul de finanţe în exclusivitate pentru Observator. Şi taxele de autorizare pentru sălile de jocuri de noroc se vor dubla. Odată ce vor intra în vigoare noile măsuri, 60% dintre firme vor dispărea de pe piaţă, avertizează asociaţiile de profil.
Ministrul de Finanţe vrea ca jucătorii să aibă mintea limpede atunci când pariază în cazinouri.
Marcel Boloş, ministrul finanţelor: Consumul de băuturi alcoolice în spațiile unde se derulează aceste jocuri va fi interzis.
Patronii spun, însă, că vor oferi în continuare alcool. Documentul pregătit de Guvern le oferă o portiţă.
Doru Gorghiu, Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc: S-a omis ca in salile de jouri se ofera protocol, daca trece in forma asta este blocata comercializarea de bauturi alcoolice insa automat va fi permisa oferirea drept protocol cu titlu gratuit.
- Fără păcănele și pariuri sportive în orașe. Patronii cazinourilor anunță că statul va pierde taxe de 1,6...
- Copil de 4 ani, băgat în spital de tatăl drogat și băut. Micuțul a ajuns în grija medicilor cu răni multiple,...
- Premierul Marcel Ciolacu, măsuri radicale pentru combaterea consumului de droguri sau a jucatului la păcănele
Ministerul de finanţe pregăteşte şi taxe mai mari
Ministerul de finanţe pregăteşte şi taxe mai mari pentru cele peste 12.000 de agenţii de jocuri de noroc.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Guvernul vrea să majoreze taxa de licență pentru o sală de jocuri de noroc de la 75.000 de euro pe an la 150.000. La asta se adaugă o taxă de autorizare pentru fiecare aparat de 5.300 de euro pe an, dar și una de viciu de 500 de euro.
Astfel, patronul unei săli de jocuri de noroc cu 20 de aparate va fi obligat să plătească anual dări la stat în valoare de aproape 270.000 euro. 3 miliarde de lei încasează statul anul din acest domeniu de activitate.
Marcel Boloş, ministrul finanţelor: Sunt inclusiv măsuri de creștere a nivelului de venit, o dublare a sumelor incasate la buget de pe urma jocurilor de noroc. Măsuri care să stopeze autorizarea temporară pentru a combate fenomentul de evaziune fiscală.
Guvernul vrea să introducă şi o garanţie de 1 milion de euro pentru toate firmele de profil. Banii ar urma să fie folosiţi de stat dacă societatea nu îşi plăteşte dările. Măsura ar putea scoate de pe piaţă mai mult de jumătate dintre companii.
Un alt proiect prevede ca sălile de jocuri de noroc să fie amplasate în afara localităţilor
Doru Gorghiu, Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc: A cere un milion de euro și unei companii care deține 300 de aparate și tot un milion uneia care exploateză 300 de aparate. E evident ca se traduce într-o sarcină imposibilă pentru cel mic și mijlociu, în timp ce compania mare poate suține o astfel de garanție. Guvernul trebuie să se hotărască, vrea să mulgă mai mult sau să-l închidă.
În plus, ministrul de finanţe vrea că societăţile care operează jocurile de noroc online să-şi desfăşoare activitatea doar dacă au sediul în ţara noastră.
Marcel Boloş, ministrul finanţelor: Sunt avute în vedere jocurile online, își vor putea desfășura activitatea doar dacă au firmă, sediul activității în România, până acum erau în Malta în zonele de paradis fiscal și condiționam ca pe teritoriul Romaniei sediul să fie în Romania.
Aurelian Dochia, analist economic: Investițiile inițiale și cheltuielile ulterioare sunt destul de mici și veniturile sunt profit pur. În plus, au existat întotdeauna suspiciuni că în zona asta circula bani nejustificați.
În Parlament, un alt proiect care a fost adoptat de Senat prevede ca sălile de jocuri de noroc să fie amplasate în afara localităţilor.
Marcel Ciolacu, premeirul României: Toate păcănelele vor dispărea din orașe. Va fi o perioadă să se adapteze cu aceste măsuri.
Mai exact, 60 de zile. Unitățile care permit accesul minorilor vor primi amenzi între 100.000 și 200.000 de lei. Proiectul merge la vot în Camera Deputaților, for decizional.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰