Antena Meniu Search
x

Prețul gazului în Europa a trecut de 1.300 dolari pe 1.000 de metri cubi. Cum vrea UE să oprească războiul energetic

Prețul gazului în Europa a crescut luni la peste 1.300 de dolari per 1.000 de metri cubi la deschiderea tranzacționării pe bursă, pentru prima dată de la începutul lunii octombrie, potrivit datelor Intercontinental Exchange (ICE)

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 13.12.2021, 16:28

Prețul gazului în Europa a trecut de 1.300 dolari pe 1.000 de metri cubi. Cum vrea UE să oprească războiul energetic
Prețul gazului în Europa a trecut de 1.300 dolari pe 1.000 de metri cubi. Cum vrea UE să oprească războiul energetic - Shutterstock

Prețul contractelor futures pentru livrarea de gaz în ianuarie la piața spot de la hub-ul TTF din Olanda este de 1.344 dolari per 1.000 de metri cubi sau 114,3 euro pe MWh (pe baza cursului de schimb actual al euro față de dolar, prețurile la ICE sunt în euro pe MWh). Creșterea totală a prețului gazului în Europa de la închiderea tranzacționărilor vineri se ridică la 8%.

Contractele futures pentru gaze naturale din SUA au crescut luni cu aproape 4%, un nou maxim săptămânal, din cauza prognozelor de vreme mai rece, o cerere mai mare decât era așteptată și o creștere a prețurilor gazelor europene. Exporturile de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA sunt așteptate să se mențină aproape de maxime record, potrivit Reuters

Prețurile gazelor în Europa au crescut iar din cauza unei cereri în tot mai mare și a îngrijorărilor că Rusia va opri exporturile de gaze către Europa din cauza întârzierilor la pornirea conductei de gaz Nord Stream 2  care leagă Rusia spre Germania.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat duminică că dacă Rusia atacă Ucraina este puțin probabil să circule gaz prin conducta Nord Stream.

Pe acelaşi subiect

UE va propune achiziţiile comune de gaze naturale ca răspuns la creşterea preţurilor la energie 

Comisia Europeană va propune un sistem în cadrul căruia statele membre UE vor achiziţiona, la comun, gaze naturale pentru a forma rezerve strategice, o măsură elaborată ca răspuns la creşterea preţurilor la energie, se arată într-un document trimis spre consultare ţărilor UE înaintea summitului de săptămâna aceasta, informează Reuters, citat de Agerpres.

Preţurile europene la gaze naturale şi electricitate au atins valori record în luna octombrie, pe fondul livrărilor limitate şi al cererii crescute de energie apărute după ce economiile din întreaga lume şi-au revenit după pandemie. Între timp, preţurile au mai revenit de la valorile record însă în ultimele săptămâni au crescut din nou odată cu temperaturile reduse şi importurile mai mici decât se preconiza din Rusia.

Creşterea preţurilor la energie a determinat guvernele din statele membre UE să recurgă la subvenţii şi reduceri de taxe, în ideea de a-i proteja pe consumatori de facturile mari, iar unele ţări au propus chiar un sistem comun de achiziţii de gaze naturale la nivelul UE.

Potrivit unui document consultat de Reuters, o propunere de revizuire a regulilor de pe piaţa europeană a gazelor, ce urmează a fi publicată miercuri de Comisia Europeană, prevede tocmai înfiinţarea unui sistem comun de achiziţii de gaze naturale.

"Propunerea va include un cadru pentru achiziţionarea comună de stocuri strategice de gaze de către entităţile reglementate, pe o bază voluntară", se precizează în documentul trimis de Comisie către statele membre, înaintea summitului de joi al liderilor UE. Acest sistem "va contribui la măsuri coordonate la nivelul UE, în situaţiile în care există o urgenţă la nivelul întregii Uniuni", se precizează în document.

Reuters precizează că proiectul de document nu specifică cum anume va funcţiona în practică sistemul de achiziţii comune dar arată că face parte din încercarea Bruxelles-ului de a întări sistemul de stocare a gazelor din UE.

"Statele membre, printr-o cooperare comună la nivel regional, ar trebui să se poată baza pe depozitele din alte ţări, în caz de nevoie", se mai arată în document. Depozitele de gaze ar urma să devină parte a "evaluării riscurilor la adresa securităţii aprovizionării cu gaze, inclusiv riscurile care au legătură cu deţinerea infrastructurii de stocării de către entităţi străine" de către ţările UE.

Livrările de gaze sub aşteptări din Rusia au determinat unele ţări şi pe unii parlamentari europeni să ceară demararea unei anchete cu privire la posibilitatea ca Gazprom să fi limitat intenţionat livrările pentru a provoca o majorare a preţurilor pe piaţa europeană a gazelor în ultimele luni.

În perioada octombrie-noiembrie anul curent, importurile de gaze din Rusia în UE au fost cu 25% mai mici decât în perioada similară a anului trecut, în timp ce facilităţile de depozitare a gazelor deţinute de Gazprom pe teritoriul UE sunt la un nivel semnificativ mai scăzut comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Bruxelles-ul susţine că soluţia pe termen lung la preţurile ridicate la combustibilii fosili o reprezintă o tranziţie mai rapidă la energia regenerabilă produsă local, aşa cum se preconizează în strategia europeană vizând schimbările climatice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Stiri economice » Prețul gazului în Europa a trecut de 1.300 dolari pe 1.000 de metri cubi. Cum vrea UE să oprească războiul energetic