Antena Meniu Search
x

Video Interviu exclusiv cu Mircea Geoană, numărul 2 în NATO: Va interveni Alianța dacă Rusia invadează Ucraina?

Orice incursiune militară a Rusiei în Ucraina va fi scump plătită. A spus-o astăzi, într-un interviu exclusiv acordat Observator, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Tot el spune că solicitările Rusiei ca alianţa să renunţe la prezenţa militară în statele din sud estul Europei sunt nejustificate. În tot acest timp, Kremlinul ameninţă cu plasare de arme nucleare în Belarus, dacă trupele NATO se vor apropia de graniţele Rusiei. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 20.12.2021, 20:01

Vezi și

Conflictul mocnit dintre Rusia şi Statele Unite, dar şi declaraţiile mai mult sau mai puţin ameninţătoare nu au trecut neobservate.

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: În eventualitatea unei noi agresiuni militare împotriva Ucrainei, după cea din 2014, preţul pe care Federaţia Rusă îl va plăti va fi unul monumental. Şi nu va fi unul militar. Preţul economic, politic, diplomatic va fi ultrasever.

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Ce înseamnă acest preţ diplomatic?

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Costul va fi extrem de sever.

Pe acelaşi subiect

Este avertismentul dur dat azi de secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană. Prezenţa militară a alianţei nord atlantice este exclusă, nu însă şi cea ţărilor care o formează, spune oficialul.

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Întrebarea e simplă, intră NATO să ajute Ucraina, fizic?

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Este un partener pentru noi, este o ţară candidată, dar nu se aplică articolul 5 pentru Ucraina. Asta nu înseamnă că ţări din NATO, în plan bilateral, şi aţi văzut, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Turcia, recent Lituania, ajută în mod bilateral, inclusiv din punct de vedere militar, o armată ucraineană care să poată să îşi apere ţara. Dar nu la nivel de alianţă.

Rusia amenință cu amplasarea armelor nucleare în Belarus

Solicitările Rusiei ca trupele NATO aflate în sud estul Europei să fie retrase, iar exerciţiile militare să fie limitate sunt, de asemenea, respinse.

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Sunt elemente care sunt clar inacceptabile pentru că depăşesc orice principiu de suveranitate, drept internaţional, decenţă diplomatică.

Azi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că dacă NATO deplasează trupe la graniţele Rusiei, Rusia va duce arme nucleare în Belarus. "Nu este un secret pentru nimeni că desfășurarea diferitelor tipuri de arme în apropierea granițelor noastre, care pot reprezenta un pericol pentru noi, necesită în mod clar pași adecvați pentru a echilibra situația. Avem disponibile diverse opțiuni".

Mircea Geoană: Nu întrevedem un pericol asupra unei ţări aliate. Nici în România, la Marea Neagră, nici în Marea Baltică, dar situaţia în Ucraina dacă se deteriorează creează un context care ne obligă să creştem gradul de vigilenţă.

Peste 100.000 de militari ruşi sunt comasaţi acum la graniţele Ucrainei. Primele discuţii dintre preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin nu au avut până acum un rezultat concret.

Interviul exclusiv despre pericolul de la graniţele Ucrainei şi cum afectează el România îl puteţi urmări mâine pe observatornews.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Exclusiv Observator » Interviu exclusiv cu Mircea Geoană, numărul 2 în NATO: Va interveni Alianța dacă Rusia invadează Ucraina?