Antena Meniu Search
x

Video Într-o Românie cu staţiuni în ruină, un ţinut din Moldova înfloreşte pe zi ce trece. Turiştii rămân cuceriţi de magia locurilor: "A fost minunat"

Într-o Românie plină de staţiuni de dezinteres naţional, există şi locuri care înfloresc. Pe cât de frumoase, pe atât de puţin cunoscute de cea mai mare parte a turiştilor. Mergem astăzi în Ţinutul Neamţului, o zonă care în ultima jumătate de secol s-a dezvoltat fără să îşi piardă tradiţiile. 

de Angela Bertea

la 25.08.2023, 21:07

Vezi și

Zilele de vară sunt la fel de lungi, pajiştile Neamţului la fel de frumoase. E o zonă care şi-a păstrat farmecul de-a lungul deceniilor. În inima ei se află un loc unic în ţară: Lacul Izvorul Muntelui. De aici începem azi călătoria pe care o făceau, acum fix 43 de ani, şi cei care au surprins aceste imagini. 

De la port pentru transportul muncitorilor, la port turistic

Colosul ascunde o poveste dramatică. Zece ani a durat construcţia barajului inaugurat în 1960. Un proiect de o amploare fără precedent la acea vreme. La el au lucrat aproape 15 mii de deţinuţi politici. Ca să facă loc hidrocentalei şi lacului uriaş, comuniştii au dinamitat muntele şi au evacuat 18 mii de locuitori din 20 de sate. Inclusiv morţii din cimitire au fost dezgropaţi. 

Andreea Niculescu, administrator complex turistic Bicaz: Este al doilea ca mărime după Porţile de Fier. Avem un miliard 250 de mii de metri cubi de apă. 42 de kilometri de lac, 92 de metri adâncime. 

Pe acelaşi subiect

Angela Bertea, reporter Observator: De la un port pentru transportul muncitorilor, în trecut, a devenit astăzi un port turistic. Cei care ajung în zonă se pot bucura de frumuseţea locului ori se pot relaxa la o plimbare cu vaporul, cu hidrobiciicletele sau şalupa. 

Turişti: Suntem foarte încântaţi de ţara noastră. Am descoperit traseul ăsta acum de curând şi este foarte frumos. 

Doi călători, cuceriţi de Neamţ: "A fost minunat"

Pornim mai departe, spre staţiunea Durău. Pe drum, întâlnim alţi doi călători cuceriţi de Neamţ. 

Turistă: Eu sunt din Argentina, nu vorbesc foarte bine română, dar călătorim de la Timişoara. Cu bicicleta. 

Turist: Călătorim de 15 zile, a fost minunat, avem cort cu noi, saci de dormit, echipament de protecţie, tot ce avem nevoie. A fost minunat. 

Reporter: Ce te-a adus către România, Timişoara?

Turistă: Dragostea. 

Reporter: Unde v-aţi întâlnit?

Turistă: Ne-am întâlnit în Valencia, pe plajă. 

Durău Park, pârtie de schi pe timp de iarnă şi parc de distracţie pe timpul verii

Următoarea oprire: la 30 de kilometri de lac, la poalele masivului Ceahlău. Astăzi, la Durău nu mai contează ce anotimp e. Te poţi da cu sania şi iarna, şi vara. 

Turistă: Dat cu bobul, chiar a fost o experienţă unică pentru mine, am simţit adrenalina. 

George Chiriac, administrator complex turistic: Durău Park, care înseamnă pârtie de schi pe timp de iarnă şi parc de distracţie pe timpul verii, investiţia totală e până acum în jur la 4 milioane de euro. Acum 5 ani am început această investiţie. 

Reporter: Ce încerci acum? 

Băiat: Ceva nou, o experienţă nouă, pentru că nu m-am mai dat în viaţa mea, e prima dată când mai vin pe la Durău. 

Când spui Neamţ, spui automat şi Ceahlău. 

Ion Pârvulescu, voluntar Parc Național Ceahlău: Ceahlăul este muntele cu cele mai multe legende din Carpaţii româneşti. Piramida muntelui. Un fenomen optic care are aspectul unei piramide, şi stâncile din jur se unesc într-o piramidă. 

În Ceahlău, sunt zone în care omul nu a păşit niciodată

Ceahlăul îşi păstrează bine secretele: sunt zone în care omul nu a păşit niciodată. 

Raul Papalicef, şef Salvamont NT: Spre deosebire de alţi masivi muntoşi, unde legislaţia este permisivă. În parcurile naţionale este foarte strict, se merge numai pe traseele turistice. 

Cabana filmată în 1980 e astăzi de recunoscut. Doar priveliştea spre munte e aceeaşi. 

Grigor Doru Andrei: Accesul până aici se face la pas. În mijlocul pustietăţii, în pădure, la o altitudine de 1200 de metri. 

Judeţul are numai două staţiuni de interes naţional

Deşi e plin de atracţii, judeţul are numai două staţiuni de interes naţional.  Zona turistică a municipiului Piatra Neamț, și Târgu-Neamț. Aici, un singur obiectiv atrage în fiecare an mai mulţi turişti decât locuitori are oraşul. 

Daniel Harpa, primarul oraşului Târgu Neamţ: Vorbim de mult cunoscuta cetate a Neamţului, unde am avut anul trecut peste 200.000 de vizitatori. 

Angela Bertea, reporter Observator: Cetatea Neamţ datează încă din secolul al 14-lea şi a fost construită în timpul lui Petru I Muşat. Intrarea în fortăreaţă se face pe un pod în formă de arc, sprijinit pe 11 piloni de piatră. 

La poalele cetăţii se va construi o bază de agrement. Primarul oraşului: "Se poate"

La poalele cetăţii se va construi o bază de agrement, cu un bazin de înot deschis şi iarna. Un amfiteatrul pentru spectacole e deja gata. 

Daniel Harpa, primarul oraşului Târgu Neamţ: Se poate! Cu înţelegere şi cu un proiect bine definit.

La finalul călătoriei, poposim la un han. Iar Ţinutul Neamţului ne lasă cu aceeaşi impresie ca odinioară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Exclusiv Observator » Într-o Românie cu staţiuni în ruină, un ţinut din Moldova înfloreşte pe zi ce trece. Turiştii rămân cuceriţi de magia locurilor: "A fost minunat"