Antena Meniu Search
x

Video Nu se mai opresc scumpirile. Riscăm să avem un nou produs "de lux" pe rafturi - lactatele

Lactatele ar putea deveni aliment de lux. S-au scumpit deja cu zece la sută, de la începutul anului. Dar asa nu se acopera costurile de producţie, care aproape că s-au dublat, în ultimele trei luni. Materia primă se găseşte greu, s-au scumpit energia şi combustibilul, iar lipsa forţei de muncă întregeşte tabloul unei industrii aflate în criză. 

de Ioana Matei

la 08.02.2022, 20:28

Vezi și

Unul dintre cei mai mari producători de lactate de pe piaţă îşi procură laptele din această fermă, aflată la mai puţin de 20 de kilometri de Bucureşti. Claudiu Daviţoiu are peste o mie de vaci şi o afacere care, în loc să îi aducă bani, mai mult îi ia. Pentru el, ca şi pentru alţi fermieri din ţară, scumpirile se simt încă de la prima oră a dimineţii, când pornesc tractoarele. 

Dumitru - cioban: De la motorină, lumină, gaze, de acolo pleacă toate. Furaje pentru animale, toate s-au scumpit. 

Produsele din lapte ar putea deveni un lux

Scumpiri care se simt şi în portofelele românilor. Dacă, în magazine, retailerii încă mai ţin preţurile sub control, în piaţă, coşul de cumpărături e tot mai costisitor. 

Pe acelaşi subiect

Ioana Matei - reporter Observator: Faţă de anul trecut, lactatele s-au scumpit cu cel puţin 10 procente. Telemeaua veche costă acum 40 de lei pe kilogram, faţă de 38 de lei, în decembrie 2021. Cel mai mult s-au scumpit, în schimb, caşcavalul, dar şi untul, care au crescut cu 4 lei pe kilogram. Cea mai mică scumpire se înregistrează în cazul iaurtului, unde a fost o creştere de doar 50 de bani. 

Aşa că oamenii cumpără mai mult de foame şi mai puţin de poftă. 

Clienţi: Luăm mai puţin şi mai reducem din produse. Luăm strictul necesar.

- Soluţia e să consumi mai puţin. Ăsta e secretul. Altceva nu există. 

E un întreg lanţ al scumpirilor. 

Dorin Cojocaru - Patronatul Industriei Laptelui: Materiile prime, numai cele care au fost pe 2021, între 27-30%, au crescut accizele de la 1 ianuarie, a crescut energia electrică, unele fabrici de la 500% la 1000%. Vine un bulgăre, aşa, rotindu-se, ca o avalanşă încă din luna octombrie. 

Giampaulo Manzonetto - CEO companie lactate: Lipsa de cartoane şi materie primă, vor fi probleme şi cu ambalajul primar, secundar şi, ceva care e cronic în România şi lipsa de forţă de muncă. Şi atunci, duce preţul în sus, dar s-ar putea să aducă şi o lipsă de marfă pe raft. 

Iar soluţia plafonării preţurilor la alimentele de bază, printre care şi laptele, nu este văzută cu ochi buni de producători, care propun o soluţie doar pentru consumatorii vulnerabili. Altfel, riscul este să avem mai puţine produse în magazine. 

Dorin Cojocaru - Patronatul Industriei Laptelui: Acel produs nu se mai poate produce dacă preţul la raft va fi mai mic decât totalitatea costurilor de producţie şi atunci el se va autodistruge, adică va dispărea de la raft. 

O variantă propusă de PSD este plafonarea alimentelor de bază după modelul reducerilor din energie. Cu alte cuvinte, statul ar putea să acopere diferenţa dintre preţul plafonat şi cel de vânzare, în locul producătorilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Exclusiv Observator » Nu se mai opresc scumpirile. Riscăm să avem un nou produs "de lux" pe rafturi - lactatele