Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cu cât se vor scumpi pâinea, carnea și laptele, după creșterea prețului la energie. ”O factură de 5.000 de lei e acum 30.000 de lei”

Pe măsură ce facturile se umflă, mâncarea devine un lux. Prețurile la alimente au crescut deja şi vine un nou val de scumpiri la pâine, carne si lactate. Producătorii spun că sunt, pur şi simplu, îngenuncheaţi de costurile uriaşe la energie şi cer ajutor de la stat.

de Mădălina Chiţac

la 12.01.2022 , 19:58

Pâinea cea de toate zilele e din ce mai scumpă. O franzelă a ajuns să coste acum 2,3 lei, după ce, la final de an, preţul era de 2 lei.

Mădălina Chițac, reporter Observator: ”La această brutărie se coc zilnic 3 mii de pâini. Ceea ce înseamnă că toate cuptoarele funcționează aproape non-stop. Cât despre costurile cu gazele naturale, acestea sunt din ce în ce mai mari. Dacă în urma cu 2 luni factura era de 5 mii de lei, acum a ajuns la 30 de mii de lei”.

Aurel Popescu, președinte Rompan: ”Aproape 70% din costul pâinii e majorat dublu, triplu. Ceea ce ne face să ne punem întrebarea dacă mai putem rezista o luna, două. Noi prețurile nu le putem mări in ritmul în care s-au marit costurile. Populația n-ar putea să cumpere pâine”.

Vezi și

Facturile uriașe la energie dau peste cap calculele producătorilor

Pe acelaşi subiect

Nici la carne nu stăm mai bine. Adrian Balaban are o fermă de animale şi, săptămânal, vinde două mii de porci către abatoare. Recunoaşte că facturile la energie îi dau calculele peste cap. Viitorul afacerii devine o necunoscută.

Adrian Balaban, producator: ”Costul nostru crește în jurul a 20%, poate chiar 25%. Ori în situația asta nu avem cum să mai fim competitivi”.

Scenariul se repetă şi la lactate. De la această fermă pleacă zilnic 18 mii de litri de lapte. Pentru a-şi acoperi noile costuri, au crescut preţul de la 1,4 lei la 1,7 lei pe litru.

Valeriu Lazăr, inginer: ”Energia, avem încheiat contract începând cu 1 ianuarie 2022 în care prețul s-a marit 3,5 ori. Nu știu cum vom face față”.

Mâncarea, din ce în ce mai scumpă

Tăvălugul scumpirilor este tot mai mare şi consumatorii vor simţi tot mai acut că mâncarea devine un lux.

Dragoș Frumosu, sindicat industria alimentara: ”La panificație în continuare prețurile vor crește cu 15%-20%. La carnea de pasăre se vor înregistra creșteri de prețuri cu cel puțin 10-15%. La produsele lactate vor mai fi 8-10 procente. Și în februarie sau martie vom vedea efectele negative și la carnea de porc. Aici poate un 20-25%”.

Industria alimentară cere ajutor de la stat

În disperare de cauză, productorii din sectorul alimentar cer ajutor şi soluţii de la stat.

Adrian Balaban, producător:Trebuie să se stabilizeze prețul ca să luam în calcul un preț de referinta pentru tot anul”.

Aurel Popescu, președinte Rompan: ”Vrem subvenție pentru aceste cresteri. N-am beneficiat niciodata de subvenție. Să se reduca TVA la 5%, de la 9%.

Guvernul ia în calcul ca, de la 1 februarie, să compenseze facturile la energie pentru producătorii din industria alimentară.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri economice » Cu cât se vor scumpi pâinea, carnea și laptele, după creșterea prețului la energie. ”O factură de 5.000 de lei e acum 30.000 de lei”