Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Numerele pare au gaze, numerele impare au canalizare. O casă aici costă peste 200.000 de euro

Pentru unii, "acasă" e un fel de coşmar ce pare că nu se mai termină. La Craiova, construcţia unui nou bulevard i-a lăsat pe riverani fără canalizare sau gaze. Depinde pe ce parte a străzii stau. Când va aduce utilităţile, Primăria va fi nevoită să spargă şoseaua cu picamerele. Sau poate nu le mai aduce niciodată, dacă oamenii oricum s-au descurcat singuri, în ultimii 25 de ani.

de Cristina Oprea

la 19.05.2022 , 17:04

Am mers până la Craiova, în Bariera Vâlcii, pentru a vedea ce înseamnă dezvoltare urbanistică fără nicio noimă. Poate părea o glumă, dar nu e: pe bulevardul Carpenului, canalizare au doar cei de la numerele impare. Gaze au doar vecinii de peste drum.

Pare o glumă, dar nu e. Primăria n-a avut bani de canalizare pentru ambele părții ale bulevardului

Cristina Oprea, reporter Observator: Ori canalizare, ori gaze. Nu poţi să le ai pe amândouă. Pare o alegere imposibilă, însă pentru oamenii care locuiesc pe strada Carpenului este realitatea de zi cu zi, peste care se aşterne deznădejdea.

Vezi și

Localnic: Fosa când o folosesc, când o golesc, pe aici prin spate vin cu maşina şi am aicea o chestie, o gaură.

Pe acelaşi subiect

Reporter: Şi… când speraţi să scăpaţi de fosa asta?

Localnic: Of! Eu aş spera şi anul ăsta, dar nu cred.

Ion Dumitrescu locuieşte aici de 25 de ani. Confortul şi l-a asigurat din buzunarul propriu şi cu mari eforturi. Oamenii şi-au adus singuri curent sau gaze. Singurul merit al primăriei: asfaltarea străzii.

Ion Dumitrescu, proprietar: În zona asta nu era nimic. Se punea porumb pe vremea aia. Şi ne-am tras noi ce se putea trage atunci.

Reporter: V-aţi bucurat când aţi văzut că se apucă de bulevardul ăsta?

Ion Dumitrescu, proprietar: Păi da, cum să nu. De 25 de ani să stai numai în nămoale aicea…

Canalizarea este un vis pentru localnicii complexului din Craiova

Odată începute lucrările de asfaltare, oamenii au crezut că vor avea şi canalizare. Mai ales că vecinilor de peste stradă, norocoşii de la numerele impare, le-a fost adusă utilitatea. Surpriză, însă. Mai marii oraşului au ajuns la fundul sacului şi nu au mai adus canalizarea şi pe partea lor de stradă. Au folosit banii rămaşi pentru a asfalta. Dar nici asfaltul nu a ajuns pentru toată lumea. 

Dumitru Cioablă, proprietar: De când au făcut această lucrare, ei nu s-au gândit. Că acolo nu sunt oameni care gândesc. A fost totul de la început. Nu a fost să devieze ceva, să strice ceva şi ei nu şi-au dat seama sau nu au vrut să facă canalizare.

Ion Dumitrescu, proprietar: Cum să fie normal? Cum să fie normal? Păi da i-am şi rugat pe primarii de atunci, pe edili. Nu e păcat să dăm atâţia bani, să daţi atâţia bani să faceţi o stradă, care e şi destul de frumoasă, şi după aceea să o spargem, să băgăm canalizare?

Oamenii au cerut ajutor la primărie. Și au primit promisiuni

Rugăminţile nu i-au înduplecat pe reprezentanţii primăriei. Nu au ezitat însă să promită.

Ion Dumitrescu, proprietar: Nicio problemă. La anul viitor vă promit sută la sută că facem. Şi cât a trecut de atunci? 3. Încă trei ani? Şi nu s-a făcut. Păi dânsul a plecat la Bucureşti acum, e în Parlamentul României.

Dumitru Cioablă, proprietar: La noi aşa e în România. Fac şi desfac. Cine face şi desface… Are tot ce face (...) Pe banii noştri din păcate. Dar, nu îmi dau seama cum au gândit-o atunci, proiect de la început să nu fie cu totul...

Nu e cu totul nici pentru vecinii de peste drum. Şi acolo va fi nevoie să se spargă strada abia asfaltată.

Dumitru Cioablă, proprietar: Pe partea ailaltă nu sunt gaze. Şi trebuie să spargă din nou şi aici, şi acolo.

Primarul se laudă cu realizările din cartierul rezidențial. Cei din dreapta au gaze, cei din stânga canalizare

Situaţia tragicomică a locuitorilor care se bucură, pe sărite, de condiţii civilizate nu-l împiedică pe actualul primar să se laude cu realizările din cartier. Ce nu spune edilul e când vor avea şi cei de pe stânga drumului canalizare şi când vor avea cei de pe dreapta gaze. Compania de Apă Oltenia spune că există în planul de investiţii un proiect de extindere a reţelei de canalizare şi pe strada Carpenului, însă oamenii nu mai cred până nu văd. 

Dumitru Cioablă, proprietar: Dacă suntem în anul 2022 şi nu avem nici acum, când mai avem?

Cătălin Ciorăşteanu, proprietar: Zona aceasta, pentru că noi d-aia am şi cumpărat în zona aceasta, s-a prezentat ca fiind o viitoare zonă rezidenţială, dar rezidenţial în zona asta n-a rămas decât impozitul, atât. 

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Exclusiv Observator » Numerele pare au gaze, numerele impare au canalizare. O casă aici costă peste 200.000 de euro