Antena Meniu Search
x

Video Virgil a plătit 250.000 de euro pe o casă, iar când a fost gata s-a trezit sub umbra unui bloc nou, de 6 etaje

Orice coşmar începe ca un vis frumos. E şi povestea locuitorilor unui cartier de la marginea Brăilei. Au investit zeci sau chiar sute de mii de euro în locuinţe, dar au trecut mai bine de 10 ani şi trăiesc mai rău ca la ţară. Fără iluminat stradal, canalizare sau asfalt, dar cu impozite de oraş. La Craiova, construcţia unui nou bulevard i-a lăsat pe riverani fără canalizare sau gaze. Depinde pe ce parte a străzii stai. Când va aduce utilităţile, Primăria va fi nevoită să spargă şoseaua cu picamerele. Sau poate nu le mai aduce niciodată, dacă oamenii oricum s-au descurcat singuri, în ultimii 25 de ani.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 16.05.2022, 20:25

Vezi și

Am mers până la Craiova, în Bariera Vâlcii pentru a vedea ce înseamnă dezvoltare urbanistică fără nicio noimă. Poate părea o glumă, dar nu e: pe bulevardul Carpenului, canalizare au doar cei de la numerele impare. Gaze au doar vecinii de peste drum.

Cristina Oprea, reporter Observator: Ori canalizare, ori gaze. Nu poţi să le ai pe amândouă. Pare o alegere imposibilă, însă pentru oamenii care locuiesc pe strada Carpenului este realitatea de zi cu zi, peste care se aşterne deznădejdea.

Localnic: Fosa când o folosesc, când o golesc, pe aici prin spate vin cu maşina şi am aicea o chestie, o gaură.

Reporter: Şi…Când speraţi să scăpaţi de fosa asta?

Pe acelaşi subiect

Localnic: Of! Eu aş spera şi anul ăsta, dar nu cred.

Ion Dumitrescu locuieşte aici de 25 de ani. Confortul şi l-a asigurat din buzunarul propriu şi cu mari eforturi. Oamenii şi-au adus singuri curent sau gaze. Singurul merit al primăriei: asfaltarea străzii.

Ion Dumitrescu, proprietar: În zona asta nu era nimic. Se punea porumb pe vremea aia. Şi ne-am tras noi ce se putea trage atunci.

Reporter: V-aţi bucurat când aţi văzut că se apucă de bulevardul ăsta?

Ion Dumitrescu, proprietar: Păi da, cum să nu. De 25 de ani să stai numai în nămoale aicea…

Canalizarea este un vis pentru localnicii complexului din Craiova

Odată începute lucrările de asfaltare, oamenii au crezut că vor avea şi canalizare. Mai ales că vecinilor de peste stradă, norocoşii de la numerele impare, le-a fost adusă utilitatea. Supriză, însă. Mai marii oraşului au ajuns la fundul sacului şi nu au mai adus canalizarea şi pe partea lor de stradă. Au folosit banii rămaşi pentru a asfalta. Dar nici asfaltul nu a ajuns pentru toată lumea. 

Dumitru Cioablă, proprietar: De când au făcut această lucrare, ei nu s-au gândit. Că acolo nu sunt oameni care gândesc. A fost totul de la început. Nu a fost să devieze ceva, să strice ceva şi ei nu şi-au dat seama sau nu au vrut să facă canalizare.

Ion Dumitrescu, proprietar: Cum să fie normal? Cum să fie normal? Păi da i-am şi rugat pe primarii de atunci, pe edili. Nu e păcat să dăm atâţia bani, să daţi atâţia bani să faceţi o stradă, care e şi destul de frumoasă, şi după aceea să o spargem, să băgăm canalizare?

Oamenii au cerut ajutor la primărie. Și au primit promisiuni

Rugăminţile nu i-au înduplecat pe reprezentanţii primăriei. Nu au ezitat însă să promită.

Ion Dumitrescu, proprietar: Nicio problemă. La anul viitor vă promit sută la sută că facem. Şi cât a trecut de atunci? 3. Încă trei ani? Şi nu s-a făcut. Păi dânsul a plecat la Bucureşti acum, e în Parlamentul României.

Dumitru Cioablă, proprietar: La noi aşa e în România. Fac şi desfac. Cine face şi desface… Are tot ce face (...) Pe banii noştri din păcate. Dar, nu îmi dau seama cum au gândit-o atunci, proiect de la început să nu fie cu totul...

Nu e cu totul nici pentru vecinii de peste drum. Şi acolo va fi nevoie să se spargă strada abia asfaltată.

Dumitru Cioablă, proprietar: Pe partea ailaltă nu sunt gaze. Şi trebuie să spargă din nou şi aici, şi acolo.

Primarul se laudă cu realizările din cartierul rezidențial. Cei din dreapta au gaze, cei din stânga canalizare

Situaţia tragicomică a locuitorilor care se bucură, pe sărite, de condiţii civilizate nu-l împiedică pe actualul primar să se laude cu realizările din cartier. Ce nu spune edilul e când vor avea şi cei de pe stânga drumului canalizare şi când vor avea cei de pe dreapta gaze. Compania de Apă Oltenia spune că există în planul de investiţii un proiect de extindere a reţelei de canalizare şi pe strada Carpenului, însă oamenii nu mai cred până nu văd. 

Dumitru Cioablă, proprietar: Dacă suntem în anul 2022 şi nu avem nici acum, când mai avem?

Cătălin Ciorăşteanu, proprietar: Zona aceasta, pentru că noi d-aia am şi cumpărat în zona aceasta, s-a prezentat ca fiind o viitoare zonă rezidenţială, dar rezidenţial în zona asta n-a rămas decât impozitul, atât. 

Virgil Bălan trăieşte în cartierul Minerva de mai bine de 10 ani. Când s-a mutat nu avea nimic, nicio utilitate. A tras curent, gaz şi apă pe propria cheltuială, de la zeci de metri distanţă. Asta deși locuințele costă chiar și 250.000 de euro.

Virgil Bălan, proprietar: Fosa. Vine toată scurgere aici. Pentru că eu am făcut-o să mă pot racorda la canalizare aşa sau în partea astalaltă.

La fel ca el au procedat toţi locuitorii din cartier. Fosă în curte şi zeci de mii de lei, cheltuiţi pentru racord la curent şi apă.

Unii localnici se gândesc să vândă

Gheorghe Turcu, proprietar: E cartier rezidenţial ăsta? Nu este. Nu ştiu, m-aş gândi dar uitaţi că m-a lovit şi vârsta şi o boală cronică. M-aş fi gândit să o vând, casa, să plec de aici. 

Virgil Bălan, proprietar: Deci totul s-a plătit, din partea primăriei n-am avut nicio facilitate. 

Drumul din faţa casei nu are mai mult de 7 metri lăţime. După ora 16, cu greu mai poţi intra sau ieşi din cartier din cauza maşinilor parcate de-o parte şi de alta. 

Cătălin Ciorăşteanu, proprietar: Ferească Dumnezeu de intervenţie sau ceva pompieri, nu pot să ... nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi. Nu ştiu cum ar putea să intre şi cum s-ar desfăşura activitatea, în condiţiile în care pe aici nu-i niciun hidrant în tot cartierul ăsta, absolut nimic. 

De asfalt nici nu poate fi vorba. Iar colectarea selectivă a gunoiului este o glumă

Lucian Dinu, proprietar: Noi punem gunoiul selectiv, îl punem şi ei îl amestecă, îl iau şi-l trântesc la grămadă, n-au nicio treabă cu gunoiul selectiv. Îţi rup şi pubele, îţi fac varză tot. Nu e nimic pus pe stradă, nu? Nu pun. Au promis că pun, fac, dar cine? A venit cineva? N-a venit nimeni. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Gropi, noroi, mizerie. Aşa arată străzile dintr-un cartier rezidenţial din Brăila. 

În plus, după ce şi-au terminat casele, mulţi s-au trezit la umbra unui bloc de 6 etaje. 

Adrian Obreja, reporter Observator: În blocul de 6 etaje sunt 28 de apartamente şi doar 16 locuri de parcare. Iar seara, cele mai multe dintre maşini sunt parcate pe această stradă şi pe o parte şi pe alta. 

Reporter: În momentul de faţă, dezvoltatorul de la acel bloc, de pe Panciu, mai poate fi tras la răspundere în vreun fel?

Marian Dragomir, primar Brăila: În momentul de faţă, nu. Din păcate s-a prescris. 

Iluminatul stradal este şi el un lux. Dacă vii acasă după lăsarea serii, îţi trebuie lanternă. Primarul Brăilei spune că locuitorii din Minerva trebuie să mai aibă răbdare. 

Marian Dragomir, primar Brăila: Aşa cum am dovedit că am asfaltat toate celelalte cartiere, în ordinea în care au fost construite. Şi acestea vor fi asfaltate, în ordinea în care au fost construite, pentru că aşa este fair-play pentru toţi locuitorii care au plătit taxe şi impozite de mai mulţi sau de mai puţini ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Exclusiv Observator » Virgil a plătit 250.000 de euro pe o casă, iar când a fost gata s-a trezit sub umbra unui bloc nou, de 6 etaje