Video "Pariu câştigat": Dublă afacere de succes deschisă de Florin şi Alexandra într-un sat din România. S-au mutat cu cei 4 copii din Anglia şi nu regretă deloc
Viaţa la sat i-a transformat pe unii orăşeni mutaţi la ţară în vedete online cu mii de urmăritori. După ce au început să muncească pământul şi să crească animale, au vrut să-i înveţe şi pe ceilalţi. Şi de aici până la a-şi transforma pasiunea în afacere a mai fost doar un pas. Vedeţi cum renaşte agricultura şi cum e cu adevărat viaţa în natură, în seria Sătul de Oraş.
Unii se mută la sat să caute liniștea. Alții, hrană sănătoasă. Unii, să găsească oameni, iar alții să se găsească pe ei. Mugur s-a mutat pentru puțin din fiecare. "Oriunde te uiți, o plantă, un animal, se manifestă natural, adaptat unor condiții 100% naturale. Asta căutam, știi? Şi în jurul acestei energii, să-mi construiesc bârlogul meu", mărturiseşte Mugur Țucă.
Viaţa la ţară, un pariu câştigat
După 20 de ani în vânzări, s-a retras într-un cătun din Hunedoara, unde îl desparte 1 kilometru de cel mai apropiat vecin. Aici iernile sunt grele şi lungi, dar Mugur a învăţat să facă agricultură chiar şi în cele mai ostile condiţii. "Făcând agricultură de tipul ăsta, ești ca în meditație, ca într-o rugăciune continuă. Ești ca la mănăstire, nu se aude nimic decât liniște", spune Mugur Țucă.
Tot anul s-a hrănit cu roadele muncii lui. "Sunt câțiva vecini de pe vale: eu nu puteam să mă gândesc că poți să cultivi, să faci asemenea recoltă pe dealul nostru", adaugă Mugur Țucă. Iar ce nu a crescut el, a primit de la vecini, ca troc.
- Satul din România care atrage oameni inclusiv din Londra. Preţul caselor a crescut de patru ori în ultimii ani
- Afacerea de succes pornită de Aura. După 10 ani în corporaţii s-a mutat la sat, unde şi-a schimbat radical...
- Momentul în care Alexandra a decis să revină în România din Anglia, unde lucra ca fermier. "Se zice chemarea...
"Eu văd satul românesc ca un potențial în zona asta a produselor naturale, a produselor unicat, a produselor sănătoase pe tot cuprinsul României. Eu sunt o picătură într-un ocean, dar vreau să arăt oamenilor că se poate, cel puțin la nivel de microcelule. Măcar ne furnizăm o hrană bună pentru noi", susţine Mugur Țucă.
Afacerea unei familii de români
Alexandra și Florin au trecut de la hrană doar pentru ei, la un venit lunar care le ajunge să se întrețină - ei doi și cei patru copii. "Total ne susținem. Noi nu primim bani din afară, acum am pus actele pentru alocație, nu primim niciun ban din afară, nimic. Cam un salariu minim din UK face. Cam 5.000-6.000 de lei tot faci, asta în condițiile în care poți să faci banii ăia, dar chiar să muncești și să-ți valorifici marfa, altfel nu se poate", spun Florin Gubariciu și Alexandra Stamate.
Din Anglia, s-au mutat în Mureş
S-au întors din Bristol, Anglia, chiar la început de pandemie, după ce au văzut că tot mai mulți oameni aleg satul în locul orașelor. "Eram în Anglia și spunea Florin: Măi, oul ăsta nu are gust ca oul de la mama de la țară. Şi eu ziceam: Du-te, mă, nu e adevărat, are exact același gust. Eu eram în stare să mă cert cu el până în pânzele albe că are același gust și acum am luat niște ouă - pentru că găinile nu au ouat ceva timp - am luat niște ouă și nu puteam să le mănânc. Ăsta e adevărul, gustul se schimbă", povesteşte Alexandra Stamate.
Și s-au mutat în Mureș, Daia, un loc cu nume sonor, dar... atât. Satul e bătrân și solitar între câmpuri. Dar ei s-au îndrăgostit de el, s-au instalat într-o rulotă și s-au apucat de răsaduri. "Eu nu mi-am imaginat niciodată. Eu am crescut la țară, am crescut cu animale, dar nu am crezut că o să continui", spune Florin Gubariciu. "Ai lapte în exces, faci o brânză, ai brânză în exces, trebuie să o vinzi, că ce faci cu ea. După ai un vițel, ce faci cu el? Şi din exces în exces... 30 de capre și trei vaci", adaugă Alexandra Stamate.
Au comenzi şi peste graniţe
Aşa au început să vândă prin comenzi online, oriunde în țară, dar și românilor din Diaspora care, așa cum erau și ei, trăiesc cu nostalgia mâncării de la bunici. "Acum nu mai este asta, că dacă ești la țară.... Ești la un click distanță, la o secundă distanță de orice e la oraș", este de părere Alexandra Stamate.
"Salut, tocmai am terminat de făcut un caș și dacă cumva vă întrebați vreodată cam cât caș îmi iese, din 10 litri de lapte ar trebui să iasă cam un kilogram e caș și cam un kilogram şi 200-300 de grame de telemea, asta în caz că faceți și voi". Așa își face Alexandra reclamă, online. E urmărită de zeci de mii de oameni, cărora le arată cum se trăiește la sat, cum cresc copiii doar în natură, cum se face brânză, cum se topește untura, cum se îngrijesc animalele.
"Conexiunea cu pământul te schimbă oriunde ai fi. Se zice chemarea pământului. Eu așa cred, că avem o conexiune cu pământul unde ne naștem", mai spune Alexandra Stamate. Pe unii, pământul îi cheamă de peste mări şi ţări. După 20 de ani de la plecarea din România, o familie s-a întors să transforme un sat din vârf de munte într-un reper cultural. Puteţi vedea povestea lor, miercurea viitoare, la Observator.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰