Galerie foto Sătul de oraș, o nouă serie de reportaje Observator, Antena 1, din această seară, la ora 19.00
O nouă generație de orășeni descoperă viața la sat. În ultimii ani, populația rezidentă în mediul rural a crescut cu 200.000 de oameni. Pe grupurile din social media, sute de mii de oameni își dau sfaturi despre construcții, crescut animale și plantat legume. Fac schimb de experiență și, mai ales, își dau curaj unii altora să părăsească urbanul și să aleagă, la schimb, ruralul. Pentru ei, pentru copiii lor. Reporterii Observator au intrat în casele unora dintre cei „Sătui de oraș” și le prezintă experiențele.
Își construiesc singuri case și sobe, își procură singuri mâncarea, cresc animale și cultivă legume. În încercarea de a găsi un sens, de a se întoarce la natural, de a afla ce e cu adevărat important în viață. Unii și-au deschis business-uri cu forță de muncă locală sau au construit săli de spectacole și au lansat proiecte culturale. Alții trăiesc din banii pe care îi primesc pentru brânza făcută de ei și animalele crescute.
Printre orășenii de la sat sunt și mulți care au renunțat la carierele lor odată cu mutarea, ca să le ofere, în schimb, copiilor, o viață fără poluare, aproape de natură sau oportunitatea să studieze instrumente muzicale în cătune care nici nu apar pe hartă. Iar mulți părinți au dat o șansă școlilor de la sat, convinși că orașul de azi nu mai garantează succesul celor mici, că educație se face și în rural și că cele mai bune activități extrașcolare sunt bătutul mingii pe uliță sau plimbările pe gârlă.
Pandemia a fost imboldul pe care mulți l-au primit. Sătui de bloc și pereți, au căutat să evadeze. „În oraș, patul tău noaptea e la jumătate de metru de capul unui alt om care doarme și tu nu știi cum îl cheamă, între voi doi e un metru, un zid, nu știi cine e omul ăla.” - Andy Hertz, fondatorul grupului „Mutat la țară – viața fără ceas”.
Fenomenul masiv îl reprezintă însă mutarea tinerilor în jurul marilor orașe. Astfel au ajuns comune de 40 de ori mai mari decât unele zone urbane din țară. Vârsta medie la sat e mai tânără decât în urban. Populația în zonele din jurul orașelor mari s-a dublat sau chiar triplat.
„S-ar putea ca mersul ăsta înapoi spre viața rurală, spre o atmosferă bucolică să fie într-un fel visul multora dintre noi.” - Radu Umbreș, antropolog
„Eu cred că o parte din acel public lovit undeva, după ce își va consuma fantasma asta și după ce se va fi eroizat, își va vedea propriul Robinson că s-a dus pe insula aia, cred că unii dintre ei se vor întoarce.” - Bogdan Iancu, antropolog
Fenomen temporar? O reacție la pandemie? Va fi satul suficient orășenilor? Seria „Sătul de oraș” arată toate fațetele unui nou fenomen în România. Primul episod se vede în această seară, de la ora 19.00, la Observator, Antena 1.
Observator. Despre oameni. Ştirile aşa cum trebuie să fie
Pagina de Instagram Observator
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰