Video Pepeni din piaţă, duşi la laborator pentru a vedea câţi nitraţi au. Rezultatele, surprinzătoare
Pericol imens pentru consumul alimentar. E mesajul pe care îl primesc toţi oamenii care au curiozitatea să afle câţi nitraţi sunt într-un pepene. Pentru asta folosesc nişte aparate foarte populare, care se cumpără de pe internet. Am făcut şi noi experimentul. Doar că noi am mers un pic mai departe. Am dus pepenele şi în laborator. Rezultatele sunt absolut surprinzătoare.
E plină piaţa de pepeni şi internetul, de astfel de filme cu oameni care testează pepenele. Valorile de pe ecranul aparatului sunt de-a dreptul şocante. Cel mai popular şi mai ieftin desert al sezonului, ingredientul principal în salatele de vară, pepenele verde, pare a fi o bombă cu ceas. "Nitraţii sunt o clasă de substanţe, substanţe care pot afecta organismul atunci când depăşim anumite limite în consum. Pentru nou-născuţi, pentru infanţi, nitraţii sunt periculoşi pentru ca intoxica foarte grav", a declarat Alexandru Ciric, director ICA.
Ce arată rezultatele analizelor
Când auzi astfel de cuvinte, normal că te apucă panica. Imediat apare dorinta de a te apăra. Pe tine, dar mai ales, pe copiii tai. Aşa ajung oamenii să cumpere de pe piaţă tot felul de instrumente mult lăudate care pretind că pot măsura substanţele periculoase din alimente. Am vrut să facem şi noi experimentul. Doar că am mers un pic mai departe. Adică, în laboratorul acreditat.
- Mădălina Iacob: Noi am comandat acest aparat de pe internet, costa în jur de 600 de lei şi ne spune că testează conţinutul de nitraţi pentru fructe, legume, carne şi peşte.
- Alexandru Ciric: Vom începe cu determinarea nitraţilor direct din pepene.
- Mădălina Iacob: Nivel ridicat. Ce înseamnă asta?
- Alexandru Ciric: Aparatul sugerează că avem un nivel ridicat de nitraţi este precis că a măsurat nitratul şi că produsul nu este sigur pentru consum.
- Mădălina Iacob: Dacă întoarcem pepenele, iese la fel?
- Alexandru Ciric: Începeti testul! 320. Uitati, introducem în altă parte a pepenelui. Şi măsurăm ... 320. Diferit.
- Mădălina Iacob: E normal?
- Alexandru Ciric: E anormal. Din punct de vedere chimic vom spune că analiza nu poate fi utilizată pentru ca reper.
După care am tăiat câteva felii de pepene. Şi am repetat măsurătoarea cu aparatul. Valorile depasesc şi 9.000 de mg per kilogram. Sunt cifre care ii fac si pe specialisti sa ridice dintr-o sprânceană. Doar că ei au tot felul de alte metode pentru a afla care a adevărul. In laborator, pepenele e taiat in bucati mici apoi introdus intr-un fel de mixer, pana cand se transforma intr-o pasta. Aparatul indica si in acest caz o valoare foarte mare. Dar noi aşteptăm rezultatele oficiale pentru care e nevoie de foarte multe teste elaborate. "Punem 30 ml de apa distilată fierbinte şi le punem la incubat pe o baie de apă", a declarat Diana Rusu, analist. După câteva minute avem în faţă toate cifrele care ne arată nivelul real de nitrati din pepene.
"Rezultatul final al analizei nitratilor in laborator pentru proba de pepene este de 36,70 miligrame per kilogram. Mult mai putin. Aparatul este o jucarie cel mult o jucarie pentru copii. Nu face decat sa induca in eroare consumatorul si sa creeze panică", a declarat Alexandru Ciric, director ICA. "Exact acelasi test l-am facut si noi la autoritate, ce pot sa va spun este ca aceste teste nu sunt omologate, nu sunt acreditate, iar ele pot deternima maxim daca exista sau nu un anume tip de substanta. Însă ce substanta, este vb de nititriti, de nitrati, de pesticide, nu scrie nicaieri", a declarat Romeo Şoldea, Autoritatea Fitosanitară. Aparatele neomologate sunt aduse în ţara noastră din China sau Rusia si sunt mult mai scumpe decat o analiza de laborator.
"Nu putem spune decât ca fiecare să cântărească bine, să gândească, să culeagă informaţii din mai multe surse şi să îşi ia propria decizie", a declarat Romeo Şoldea, Autoritatea Fitosanitară. În concluzie, pepenele analizat de noi este bun de consumat! Cu atât mai mult cu cât regulamentul european privind cantitatea de nitraţi din alimente nu face referire decât la legume frunzoase verzi - salata sau rucola şi la mâncare pentru copii. Doar că oamenii se simt tot mai des descoperiţi în faţa acestui pericol ascuns din alimente. Şi ajung să se întrebe de fiecare datâ când se aşează la masă, cu farfuria în faţă - Ce ne puneţi în mâncare?
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰