Antena Meniu Search
x

Video Proiect-cheie pentru Statele Unite, construit în România. Instalaţiile vor ajunge în apropiere de New York în toamnă

Instalaţii româneşti pentru sectorul energetic american. La Şantierul Naval de la Mangalia inginerii construiesc două platforme plutitoare de colectare a curentului produs de eolienele din mare. O echipă Observator a reușit să filmeze, în exclusivitate, primul echipament care va ajunge anul acesta în  Statele Unite. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 19.06.2023, 20:41

Vezi și

Prima platformă va ajunge în toamna acestui an într-un parc eolian marin aflat la 30 de mile de coasta de est a SUA, în dreptul oraşului New York. 

Andreea Filip, reporter Observator: Ca sa vă faceți o idee de dimensiunile platformei, vă spun că are o înălțime de 73 de metri, asta înseamnă un bloc cu peste 20 de etaje. Are 75 de metri lungime şi 45 de metri lăţime. Asta înseamnă dimensiunile unui teren de fotbal.  

Instalaţii româneşti pentru sectorul energetic american

A fost nevoie de o mie de muncitori pentru ca într-un an şi jumătate construcţia uriaşă să fie ridicată complet. Platforma are o capacitate de 1.000 de MW şi va fi pusă în funcţiune în 2025. Cum va ajunge această energie în casele americanilor?

Pe acelaşi subiect

Emin Meșit, manager de proiect: Energia captată de la ferma de eoliene e transportat prin intermediul cablurilor amplasate sub apă, la platformă. Platforma converteşte cei 66.000 de de mii de volţi din curent alternativ în curent continuu. Energia este transportată la o staţie amplasată pe ţărm. Aceasta o reconverteşte în curent alternativ şi este distribuită către utilizator. 

În paralel, inginerii lucrează la cea de-a doua platformă care va fi gata în 2024. Costul contractului este ţinut secret, însă estimările ajung la zeci de milioane de euro.

Emin Meșit, manager de proiect: Se vor aduce o serie de transportoare care vor intra sub platformă, o vor ridica şi vor transporta platforma pe o navă de transport. Estimăm undeva la 24 de ore toată această manevră. R: Iar transportul până la destinaţia finală? Undeva la trei săptămâni.  

La începutul acestui an, fostul ministru al energiei, Virgil Popescu, spunea că şi România este interesată de creşterea procentului energiei regenerabile, inclusiv prin producerea de energie eoliană offshore. Dar, momentan, la noi nu există cerere pentru astfel de proiecte. 

Adrian Borotea, Asociaţia română energie eoliană: Estimez că apar probleme cu obţinerea avizelor de funcţionare. Nu este foarte clar ce autorităţi au jurisdicţie asupra acestor noi capacităţi emergetice. Pentru proiectele eoliene offshore, perioada da finalizare a legislaţiei şi de clarificare a autorizaţiilor, poate fi undeva la 7-8 ani de acum înainte. 

De altfel, România este o ţară cu potenţial ridicat de resurse eoliene offshore în regiunea Mării Negre. Estimările făcute de Banca Mondială se ridică la 76 de GW. Am putea acoperi de două ori consumul anual de energie electrică al ţării doar prin puterea vântului.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Exclusiv Observator » Proiect-cheie pentru Statele Unite, construit în România. Instalaţiile vor ajunge în apropiere de New York în toamnă