Antena Meniu Search
x

Video Ce rol are Rusia în conflictul Serbia-Kosovo. Kremlinul a luat în calcul sa furnizeze arme Serbiei

Invitat în cadrul podcastului Observator, istoricul Cosmin Popa a discutat despre tensiunea dintre Serbia și Kosovo, dar și care este rolul Rusiei în tot acest conflict.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 10.08.2022, 16:39

Ce rol are Rusia în conflictul Serbia-Kosovo. Kremlinul a luat în calcul sa furnizeze arme Serbiei
Ce rol are Rusia în conflictul Serbia-Kosovo. Kremlinul a luat în calcul sa furnizeze arme Serbiei

Serbia și Kosovo au intrat în conflict după ce Guvernul din Kosovo a anunțat că nu va mai recunoaşte numerele de înmatriculare emise în Serbia, pe care etnicii sârbi din nordul provinciei le folosesc şi acum. 

Serbia și Rusia sunt interesate să potențeze această criză și să sublinieze instabilitatea din Kosovo”, a explicat acesta.

Cosmin Popa este de părere că Rusia și-ar pemite să susțină economic și militar încă un front și consideră că un astfel de lucru ar "juca un rol esențial în cazul unui război între Serbia și Kosovo, care cu siguranță ar implica și trupele de menținere a păcii aflate sub autoritatea NATO".

Cosmin Popa: "Sigur că și-ar permite. Acest stat este un stat clădit pe fundamente ideologice, culturale, pe premisele strategice ale unui conflict cu Occidentul. Rusia este deținătoarea unor depozite colosale de armament clasic. Problema Rusiei nu vine din absența armamentului. Vine din eșecul organizațional, vine din îngustimea intelectuală a gândirii militare."

Pe acelaşi subiect

Ajuorul Rusiei, irelevant în situația actuală a Serbiei

Pe de altă parte, datorită schimbărilor care vin din partea politicii occidentale, posibilul ajutor oferit de Rusia, ar fi irelevant pentru Serbia.

Cosmin Popa:“Serbia știe ca se află la limita capacității sale de a se opune politicii occidentale, iar ajutorul pe care-l promite Rusia, în contextul de față, este unul irelevant.”

Interesul fundamental al Rusiei este să potențeze orice criză politică care apare pe mapamond care să scadă importanța conflictului pe care îl poartă în Ucraina și să-i dea posibilitatea să dividă opinia publică internațională”, a mai adăugat istoricul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Exclusiv Observator » Ce rol are Rusia în conflictul Serbia-Kosovo. Kremlinul a luat în calcul sa furnizeze arme Serbiei