Video PODCASTURILE OBSERVATOR. Istoricul Cosmin Popa, despre un posibil conflict SUA-China: "America este şi va fi pe poziţii ofensive"
Istoricul Cosmin Popa a vorbit la Podcastul Observator, cu Marius Pancu, despre tensiunile China-SUA şi care ar putea fi rolul Rusiei în această ecuaţie.
În ultimele zile, China a pornit operațiuni militare de mare amploare cu rachete balistice, în nord-estul insulei şi în sud-vestul insulei, înconjurând Taiwanul, în urma vizitei lui Nancy Pelosi.
Cosmin Popa: „Îngrijorările sunt legitime. Pe de alta parte, acest conflict nu este ceva nou. Susținerea americană pentru Taipei este arhicunoscută, există un angajament formal față de securitatea insulei pe care Republica Populară Chineză o numește, în continuare, teritoriu național.”
America a ales să-și trimită unul dintre cei mai înalți reprezentanți la Taipei, pentru a „sublinia angajamentul formal față de securitatea insulei”, iar China a folosit această ocazie ca pe un prilej perfect pentru „o etalare a capacităților militare”.
Istoricul consideră că propaganda rusă a reușit să influențeze foarte tare percepția oamenilor despre acest conflict dintre China și SUA, ba mai mult, că Rusia a sperat la acest conflict, pentru a încerca să scape de greutatea politică și militară cu care se confruntă după ce a invadat Ucraina.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 168 LIVE TEXT. Continuă bombardamentele în Zaporojie. Zelenski: Războiul trebuie să...
- PODCASTURILE OBSERVATOR. Mădălina Iacob şi Marius Pancu discută despre schimbările din Educaţie şi contextul...
- Sârbii din Kosovo au înlăturat baricadele de la frontieră, după ce Pristina a amânat măsurile care au stârnit...
Cosmin Popa: “Mult din percepția pe care o avem noi astăzi cu privire la acest conflict, în mod paradoxal, este creată de propagada rusă. Propaganda rusă a încălzit suplimentar atmosfera politică europeană, anunțând în diverse forme un conflict militar aproape iminent între China și SUA. Rusia a sperat la acest conflict pentru a ușura greutatea politică și militară care acum se află pe umerii Rusiei.”
Care este interesul Rusiei în tot acest conflict
Întrebat de gazda podcastului, Marius Pancu, care consideră că este interesul Rusiei în conflictul dintre cele două mari puteri, Cosmin Popa a declarat că Rusia plănuiește o alianță cu China, deoarece are nevoie de un aliat mai puternic.
„Este acela de a potența un conflict între China și SUA, pentru a aduce China pe aceleași trasee cu Rusia. Rusia are în proiect o alianță cu China, alianță care nu există. Strategic, cele doua state sunt pe curs de coliziune. Rusia a făcut o serie de concesii politice în ultimii ani Chinei. Rusia deja a cedat, este partenerul cel slab din această alianță. Rusia nu mai face de mult politică externă, Rusia face spectacol” a spus Cosmin Popa.
„Interesul fundamental al Rusiei este să potențeze orice criză politică care apare pe mapamond, care să scadă importanța conflictului pe care îl poartă în Ucraina și să-i dea posibilitatea să dividă opinia publică internațională și, de asemenea, să acceseze tehnologia chineză, cu aplicație militară. Acest acces la tehnologie le-a fost refuzat”, adaugă istoricul.
Vizita lui Nancy Pelosi, o provocare la adresa Chinei?
SUA a ales să trimită un reprezentat în Taiwan chiar în acest moment complicat pe plan global, pentru a demonstra că influența Americii se bazează pe capacitatea de a face față, simultan, mai multor conflicte majore.
Cosmin Popa: „Ministerul de Externe chinez, Guvernul chinez fac de vreme bună declarații tranșante cu privire la apartenența Taiwanului la China și iminența rezolvării Taiwanului prin orice mijloace. China avea nevoie de un semnal politic care să îi răcească această isterie războinică în care Partidul a aruncat societatea.”
China, salvată de Rusia pe plan economic
„Foarte multă lume uită că minunea economică chinezească este, de fapt, un sistem fără asigurări sociale. China se află într-o plină criză imobiliară, extrem de puternică. În momentul de față, China este salvată de faptul că Rusia este nevoită să-i vândă petrol foarte ieftin”, a declarat Cosmin Popa.
De la avertisment militar, la operațiune militară
Cosmin Popa este de părere că inițierea unei operațiuni militare reale nu va porni din partea Chinei, deoarece „armata chineză nu este capabilă de o confruntare pe scară largă cu armata americană".
"America este și va fi pe poziții ofensive, dar război nu va fi", a adăugat acesta.
Tensiuni la granița dintre Kosovo și Serbia: Rusia, gata să ofere arme Serbiei
Serbia și Rusia sunt interesate să potențeze această criză și să sublinieze instabilitatea din Kosovo, explică istoricul. Cosmin Popa este de părere că Rusia și-ar pemite să susțină economic și militar încă un front și consideră că un astfel e lucru ar "juca un rol esențial în cazul unui război între Serbia și Kosovo, care cu siguranță ar implica și trupele de menținere a păcii aflate sub autoritatea NATO".
"Sigur că și-ar permite. Acest stat este un stat clădit pe fundamente ideologice, culturale, pe premisele strategice ale unui conflict cu Occidentul. Rusia este deținătoarea unor depozite colosale de armament clasic. Problema Rusiei nu vine din absența armamentului. Vine din eșecul organizațional, vine din îngustimea intelectuală a gândirii militare", a spus acesta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰