Antena Meniu Search
x

Video Reportaj exclusiv din Ucraina. Cum arată viețile oamenilor din zonele care ar putea fi invadate în orice clipă de Rusia

Într-un gest de sfidare la adresa lui Vladimir Putin, ucrainenii încearcă să-şi vadă de viaţă. Echipa Observator, Laurenţiu Rădulescu şi Răzvan Petrescu sunt în oraşul Mariupol din Doneţk, la câţiva kilometri de frontiera închipuită de Vladimir Putin ca noua graniţă a Ucrainei.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 22.02.2022, 21:21

Vezi și

Au trecut doar câteva ore de când ucrainenii aflau că Rusia le mai rupe o bucată bună din ţară. Suntem în Mariupol, aflat la doar 15 de kilometri de ceea ce Kremlinul consideră limita regiunii separatiste Doneţk.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: ”Cam aşa arată intrarea în regiunea Doneţk, la aproximativ 10 kilometri de Mariupol. Mişcări masive de trupe şi check-point-uri peste tot. Ceea ce vedeţi aici sunt urme ale invaziei proruşilor încă din 2015. Aici a fost o clădire a sediului poliţiei care pur şi simplu a fost distruse în totalitate în momentul în care s-au dat acele lupte pentru eliberarea Mariupolului”.

O libertate pe care sunt pe cale să o piardă. Locuitorii sunt încă în stare de şoc. Şi se ascund în rutina vieţii de zi cu zi.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: ”Nu mai puţin adevărat este că în ultimii ani de zile, din 2014 şi până acum, viaţa de aici din Mariupol, viaţa de zi cu zi a oamenilor a trebuit să meargă mai departe. Spectacole de teatru, terase pline, oameni care ne spun faptul că nu au încotro, trebuie să supravieţuiască la aproximativ 15 kilometri de linia frontului”.

Pe acelaşi subiect

E gestul lor de sfidare, să îşi vadă de viaţă ca şi până acum. Unii s-au plimbat prin parcuri, alţii s-au căsătorit.

Tânără din Ucraina: ”Copilul meu s-a născut în iunie 2014, când aici erau lupte intense. Când eram la maternitate, a fost nevoie să ne ascundem într-un adăpost.”

Există temerea că Vladimir Putin nu se va opri doar la invadarea Ucrainei

În Vama Siret, ucrainenii care vin la noi să îşi facă cumpărăturile încearcă să rămână calmi. Gândul le este însă la tancurile ruşilor de la graniţa de est a ţării.

Reporter Observator: Care este cea mai mare temere a dumneavoastră?”

Ucrainean: ”Să nu vină să ne bombardeze. Eu n-am să mă duc să lupt, mie nu mi trebuie război. Am să-mi iau familia şi oi fugi”.

Cei mai mulţi nu cred că Putin se va opri la cele două regiuni.

Ucrainean: ”Când oamenii n-au pace în inimă, începe războiul. Cred că va fi pace, că dacă va veni în Ucraina, Putin vine şi în România. Că el e flămând. Nu-i ajunge Ucraina”.

Pentru cei mai optimiști ucraineni, războiul pare încă departe

Alţii sunt optimişti. Războiul pare încă departe. ”Ei grăiesc multe. Ruşii sunt ruşi”, spune un bărbat.

Adrian Popoiu, primarul orașului Siret: Cred că noi ne facem mult mai multe probleme decât îşi fac ucrainenii sau românii noştri de dincolo de Ucraina”.

În judeţele noastre de la graniţă se fac pregătiri pentru un eventual val de refugiaţi.

Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naţionale: ”Noi am putea să primim peste 500.000 de refugiaţi. Aceasta este cifra la care ne-am pregătit noi împreună cu Ministerul de Interne”.

Ţara noastră împarte o frontieră de aproxiamtiv 650 de kilometri cu Ucraina. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Exclusiv Observator » Reportaj exclusiv din Ucraina. Cum arată viețile oamenilor din zonele care ar putea fi invadate în orice clipă de Rusia