Antena Meniu Search
x

Video "România plătește mai bine decât Dubai". Dramele nepalezilor care vin să lucreze în țara noastră, dar sunt atrași de mirajul Vestului

România aduce muncitori din Est, doar ca să îi piardă printre degete, în Vest. Traficul de migranţi a explodat la graniţe. Sute de asiatici sunt prinşi săptămânal când încearcă să treacă clandestin în Ungaria sau Serbia, şi de acolo spre Occident. În spatele fenomenului sunt adevărate reţele de crimă organizată. Dovada, într-un nou episod din seria Străini în Visul Românesc.

de Denisa Morariu-Tamaş

la 19.07.2023, 20:04

Vezi și

Bihor, 27 iunie 2023. Ascunşi într-un lan de grâu, 18 srilankezi încearcă să treacă pe jos graniţa spre Ungaria. În aceeaşi zi, prin vama Nădlac ies două camioane încărcate, teoretic, cu plăci de pal,cu destinaţia Italia. În remorci, poliţiştii de frontieră găsesc de fapt 66 de migranţi din Pakistan, Bangladesh, India şi Sri Lanka. Sunt scene care se repetă săptămânal la graniţele României, spre Vest.

Vin să lucreze în țara noastră, dar sunt atrași de mirajul Vestului

Reporter-Ionuț Iulian Cîrdei, Comisar-Sef de Poliție, Director al Direcției pentru Imigrări al Municipiului Bucureşti: De ce fug?

- Mirajul Vestului, părerea mea personală.

Pe acelaşi subiect

Aşa începe procesul de recrutare la 10.000 de kilometri de România, în Nepal. Sute de muncitori stau zilnic la coadă, în speranţa unui loc de muncă la noi. Ţara noastră le oferă condiţii mai bune şi salarii mai mari decât în Dubai şi Qatar.

Jagat, agent recrutare: În Dubai, salariul maxim dirhami (1.400 de lei). În România, pentru același programm, aceeași muncă, ajunge la 70.000 de rupii nepaleze (2.400 de lei). E mai bine în România decât în țările din Golf.

Pe lângă bani, pentru asiatici, România mai înseamnă ceva: o portiţă, oricât de mică, spre Occident. Iar pentru asta, sunt dispuşi să rişte orice, să plătească oricât.

Bajaj, consulul României în Nepal: Când am vorbit cu un agent despre ce sumă cheltuieşte un muncitor, mi-a spus 500.000 de rupii. În jur de 4.000 de dolari americani. Dau banii unui agent nepalez.

Jagat e agent de recrutare în Nepal. Doar anul acesta, a trimis 500 de muncitori în România. Pentru el, e cea mai profitabilă afacere: în câţiva ani, şi-a ridicat o casă cu patru etaje.

Jagat, agent recrutare: Uite barul nostru, sufrageria noastră.

Pe partea cealaltă a globului, visul românesc plătit atât de scump se încheie uneori prost. Nepalezii prinşi când încercau să fugă din România aşteaptă să li se hotărască soarta, într-un centru pentru solicitanţii de azil, din Timişoara. Rajan are 24 de ani şi a lucrat o vreme în ţara noastră, la cules de struguri, pe 2.500 de lei. Când i-a expirat permisul de şedere, s-a hotărât să fugă în Grecia. Un prieten i-a făcut rost de numărul unei călăuze.

Ragean Rajan, angajat: După ce ajungeam acolo, pe teritoriul Greciei, le plăteam 3.000 de euro. Ne-a îmbarcat într-un autoturism şi autoturismul ne-a dus în apropiere de zona de frontieră şi acolo ne-a spus să fugim. În timp ce fugeam, am fost depistat de autorităţile române.

Cu el era şi Durga. Iar ca ei, sunt mulţi: doar de la începutul anului, 5.000 de străini au cerut azil în ţara noastră. Majoritatea vor fi trimişi înapoi în ţările lor.

Durga: Acum sincer nu ştiu, suntem în custodia autorităţilor române, să vedem ce ne spun, care ar fi soluţia pentru noi, dacă aş putea să rămân aici să mă angajez, vreau să rămân aici.

Marius Ștefănescu, președintele Patronatului Forței de Muncă Străine: Ei vin special ca să plece mai departe. Vin din medii sărace, din medii cu educație foarte scăzută, tind să creadă în tot felul de povești, mergeți acolo, toată lumea vă angajează, mergeți acolo, puteți pleca în Europa. 

Reporter-Ionuț Iulian Cîrdei, Comisar-Sef de Poliție, Director al Direcției pentru Imigrări al Municipiului Bucureşti: - Cum pleacă şi cine îi ajută să iasă din România?

- Sincer nu cred că va poate spune nimeni, știu, ideea este că în momentul în care discutam de cine îi ajută și cum deja vorbim despre grupuri organizate infracțional.

Mihai Daraban, Camera de Comerț: Este o filieră întreagă! Sunt oameni care vin la Otopeni în număr de 50 şi ajung la locul de muncă 20. Deci pleacă direct de la Otopeni! Pleacă ilegal! Sunt reţele.

O astfel de reţea au desctructurat poliţiştii în mai: 7 suspecţi au fost reţinuţi pentru că aduceau muncitori din Asia, doar ca să-i ajute să treacă ilegal din România spre Vestul Europei. Doar într-o zi de percheziţii, anchetatorii au găsit peste 200 de mii de euro în casele traficanţilor.

Mihai Daraban, Camera de Comerț: Sunt cam 220 de mii de extracomunitari care lucrează în România, care, dacă mâine am intra în Schengen, probabil până dimineaţă nu mai găsim niciunul. Dacă intrăm în Schengen, nemaiavând frontiere controlabile, se urcă în primul microbuz şi numai Atlanticul îi mai opreşte. Nu mai e niciun control, decât dacă se sufocă prin tir şi încep să bată în pereţi.

S-a întâmplat în 2019. Un caz care a şocat lumea. 39 de migranţi din Vietnam au murit sufocaţi într-un TIR, în Marea Britanie. Un român a fost condamnat la 27 de ani de închisoare, pentru că ar fi organizat transportul ilegal. Un al doilea român, acuzat că era liderul reţelei de traficanţi, a pledat recent vinovat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Exclusiv Observator » "România plătește mai bine decât Dubai". Dramele nepalezilor care vin să lucreze în țara noastră, dar sunt atrași de mirajul Vestului