Antena Meniu Search
x

Video "Sper să nu fie bombe cu ceas!" Pericol ascuns pentru românii din blocurile mansardate. Un cuplu a dat 50.000 de euro pentru o "epavă"

Coşmar Residence: Pericolul de la mansardă. Timp de mai bine de 15 ani, la Timișoara, cel puțin, mansardarea blocurilor a fost pe val. S-a construit în neștire. În multe cazuri, dezvoltatorii au respectat doar regula profitului personal. Siguranța locatarilor nu a fost pe listă. Nu puține sunt cazurile în care blocurile au fost transformate în torțe, din cauza subdimensionării instalației electrice. Incendiile scot la iveală neregulile pe care le fac dezvoltatorii, știute și parcă acceptate tacit de autorități.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 08.06.2022, 14:15

Vezi și

Lorena și Raul Stamate locuiau într-unul din aparatamentele distruse complet de foc în Timișoara. A fost prima lor locuință, luată prin credit bancar. Au dat în jur de 50.000 de euro. Acum au rămas proprietari pe ”o epavă”.

Gabriel Almăjan, arhitect șef: Foarte multe mansarde din oraș nu ar fi trebuit să fie așa. Fiecare a construit cu materialele pe care le-a avut, cu formele pe care le-a dorit. 

Petru Olariu, președinte FALT: Pe unele le-a luat vântul.

Reporter: Câte sunt în regulă?

Pe acelaşi subiect

Petru Olariu, președinte FALT: Foarte, foarte puține, cred că nici 10%..

În Timişoara sunt sute de blocuri mansardate fără autorizație. În toată ţara sunt mii

Petru Olariu, președinte FALT: La început a fost, așa, o isterie, toată lumea să facă mansarde. Asociațiile care nu erau organizate și nu aveau bani că să facă acele reparații la blocuri, a venit cineva și a zis domnule, noi va facem pe gratis, numai să ne dați voie să facem mansardă. 

Practic, dezvoltatorul cumpăra terasa necirculabilă. Dar nu de la proprietari, ci ilegal, de la asociaţia de proprietari.

Petru Olariu, președinte FALT: Luau administratorul, îl duceau la Oradea, la notar, practic, nu era acordul proprietarilor, că s-a dus doar administratorul acolo. 

Au durat ani până s-a modificat regulamentul de mansardare. Constructorii nu se mai înghesuie

O anchetă din 2013 arăta că 17 mansarde erau întabulate cu acte false. Patru angajaţi de la cadastru au fost dați atunci afară, un funcționar din primărie a demisionat. Însă regulamentul de mansardare a fost modificat abia în septembrie anul trecut. 

Gabriel Almăjan, arhitect șef: Densificarea prin a construi mansarde peste blocuri P+4, fără lift, fără căi de acces pentru persoane cu diazbilități, fără respectarea unor norme de eficientă energetică, nu mai este o soluție astăzi. 

De când a fost votat noul regulament, mult mai aspru, un singur dezvoltator a mai depus documentația pentru a ridica o mansardă. 

Petru Olariu, președinte FALT: Răul s-a făcut în timp și nu știu cum se mai poate repara.

Gabriel Almăjan, arhitect șef: Sper să nu fie bombe cu ceas.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Exclusiv Observator » "Sper să nu fie bombe cu ceas!" Pericol ascuns pentru românii din blocurile mansardate. Un cuplu a dat 50.000 de euro pentru o "epavă"