Video

1.500 de oameni sunt daţi dispăruţi, după ce Germania a fost lovită de un ciclon: "Bătrânii au murit în pat pentru că nu s-au putut ridica destul de repede"

De Redactia Observator.
Publicat: 21.07.2021, 08:16.
Actualizat: 21.07.2021, 08:28

Inundaţiile care au lovit zilele trecute vestul Europei au ucis aproape 200 de oameni. În vizită în zonele lovite de dezastru din Germania, Angela Merkel trebuie să răspundă unor întrebări dificile la final de carieră politică. De ce nu a funcţionat sistemul de alertă pe măsură ce apa a măturat oraşe şi sate? În Belgia, a fost zi de doliu naţional.

Din aer, dimensiunea tragediei este copleşitoare. Apa care a distrus un oraş din vestul Germaniei s-a retras, dar a lăsat în urmă tot ce a purtat cu ea preţ de kilometri întregi. Maşini, acoperişuri, crengi sub care salvatorii nu exclud să se afle şi localnici: "Bătrânii au murit în pat pentru că nu s-au putut ridica destul de repede sau nu au auzit. Alţi oameni au murit în maşini pentru că erau la volan când au fost surprinşi de ape. Mulţi au murit în subsolul casei pentru că nu au mai putut ieşi".

Cel puţin o mie 500 de oameni sunt daţi dispăruţi în zona lovită de inundaţii. Părintele Joerg bate oraşul în lung şi-n lat. Oferă o vorbă bună şi o mână de ajutor oricui are nevoie. Tragedia naşte însă polemică la nivel înalt. Autorităţile sunt asupru criticate pentru ineficienţa sistemului de alarmă. Angela Merkel a vizitat zonele lovite de potop. 400 de milioane de euro vor fi deblocaţi de urgenţă pentru reconstrucţie.

Citește și:

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Zone uriaşe nu mai sunt locuibile şi singura consolare, vreau să subliniez asta, este solidaritatea oamenilor, solidaritatea cu familiile care au pierdut oameni dragi.

Ciclonul care a lovit Belgia şi Germania s-a mutat în Austria şi Polonia

Printre cei afectaţi se numără şi români. Imaginile surprinse sunt îngrozitoare. Dincolo de pagubele materiale, drama umană este uriaşă.

În Belgia a fost zi de doliu naţional. Steagurile au fost coborâte în bernă, iar ceremonii de comemorare au loc în mai multe oraşe. Salvatorii încă mai speră să găsească supravieţuitori.

Olivier Giust, pompier: Am primit informaţii de la localnici care au auzit zgomote, strigăte de la o persoană care ar putea fi prinsă sub dărâmături.

După ce a făcut ravagii în vestul Europei, ciclonul a inundat mai multe localităţi din Austria şi Polonia.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.