Antena Meniu Search
x

Video Ciclonul care a provocat moartea a 160 de oameni în Germania şi pagube de miliarde de euro a ajuns în România. Au fost emise 14 coduri roşii în doar 5 ore

Ciclonul care a îngenuncheat Germania a ajuns în România şi începe să-şi arate forţa. Astăzi a lovit în Suceava, Neamţ, Alba şi Cluj! Au fost emise 14 coduri roşii în 5 ore. Meteorologii ne avertizează: urmează încă trei zile în care furtunile şi vijeliile se plimbă prin ţară şi seamănă potop.

de Andra Dolana

la 19.07.2021, 19:34

Vezi și

Vremea a trecut de la o extremă la alta în multe locuri din ţară. În staţiunea Durău din Suceava a fost cod roşu de vreme rea. Şi parcă s-a rupt cerul. Ploaia a umflat râurile şi a măturat totul în calea ei. În Fălticeni, când a început ploaia, temperatura a scăzut brusc cu zece grade. Şi în Neamţ un pârâu a ieşit din matcă, a acoperit un drum şi a pus la pământ mai mulţi copaci. Cinci turişti au rămas blocaţi de viitură în zona cascadei Duruitoarea din masivul Ceahlău. Oamenii au cerut ajutor de la Salvamont. 

Furtunile lovesc în continuu în Alba. Zilele trecute, apele au smuls din pământ case şi au luat pe sus maşini. Acum, pompierii au evacuat oameni şi animale care stăteau în calea viiturii. Drumul Naţional 75, care leagă Turda de Câmpeni, a fost inundat de apă, la scurt timp după ce localnicii au primit avertizare de cod roşu pe râul Arieş. La Cluj Napoca noaptea trecută a plouat în 20 de minute cât pentru două săptămâni. Vijelia venit cu gheaţă şi rafele de 90 de kilometri la oră. 

''Dintr-o dată s-a pornit un vânt mare și s-au auzit bubuituri. Tornadă, altceva nu pot să va spun nimic.''

Mai mulţi copaci au fost doborâţi de vânt peste maşinile oamenilor. 

Pe acelaşi subiect

''Parbrizul din câte se vede e spart şi capota şi aripa îndoită.''

''Mă mir cum de nu s-a întâmplat să fie mai mare dezastrul la maşini. În spatele blocului la mine, de exemplu, este un brad exact pe o maşină, acolo. Plângeau proprietarii...'' 

În curtea secţiei de hematologie a Institutului Oncologice, pacienţii au fost ţinuţi zeci de minute în ambulanţe, după ce arborii prăbuşiţi au blocat intrarea în spital. Vântul a smuls şi o parte din acoperişul unui liceu. 

''Peste copaci s-a nimerit. S-a oprit la etajul trei, la vecina mea. Într-un geam, l-a spart. Normal că te sperii. Am 57 de ani, încă aşa ceva n-am văzut.''

Ciclonul care a provocat moartea a 160 de oameni în Germania a ajuns în România

Copacii căzuţi în timpul vijeliei au rupt şi mai multe fire electrice, aşa că multe locuinţe au rămas în beznă. Vremea rea e adusă de ciclonul care a devastat Germania, Belgia şi Olanda, dar a măturat şi Austria şi Polonia. În Germania peste 160 de oameni au murit, iar pagubele sunt de miliarde de euro. Un român care locuieşte în una din localităţile devastate ne-a trimis imagini cutremurătoare. 

Furtunile au dat alarma şi pe Dunăre. Hidrologii din Germania şi Austria sunt în alertă după ce apele fluviului au început să crească şi să ameninţe zonele locuite. La Paasau, acolo unde fluviul iese din Germania, apa a ajuns la nivelul 3 din 4.  

Marius Mătreaţă, INHGA: Ne așteptăm la creșteri de debite și niveluri pe sectorul românesc al Dunării, dar nu care să creeze probleme deosebite. Dar situația se poate schimba, pentru că există precipitații prognozate.

Ciclonul va aduce furtuni violente. Umiditatea mare a aerului mai rece sosit din centrul Europei şi temperaturile ridicate de la noi vor duce la vijelii, grindină şi cantităţi foarte mari de apă. Trei sferturi din ţară se află până mâine dimineaţă sub cod portocaliu de furtuni. Nici Capitala nu va fi ocolită de vijelii. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Fii Observator » Ciclonul care a provocat moartea a 160 de oameni în Germania şi pagube de miliarde de euro a ajuns în România. Au fost emise 14 coduri roşii în doar 5 ore