Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video 1.500 de români, prinși la mijloc după ce Israelul a atacat Libanul. "Ce vedem nu se poate descrie în cuvinte"

Este război total în Orientul Mijlociu. Peste noapte, armata israeliană a intrat cu tancuri în Liban şi a lovit ţintele Hezbollah. În replică, teroriştii susţinuţi de Iran au atacat cu rachete Tel Aviv-ul, inclusiv sediul Mossad. Prinşi, la mijloc, în conflicttul devastator, sunt şi aproximativ 1 500 de români, majoritatea femei şi copii. Orele care urmează ar putea schimba soarta întregii regiuni: Iranul s-ar pregăti să lanseze un atac cu rachete balistice împotriva Israelului. Din cauza situaţiei tensionate, TAROM a anunţat că va anula cursele din aceast seară către Tel Aviv şi Amman. 

de Bianca Iacob

la 01.10.2024 , 21:32

La adăpostul atacurilor aeriene, trupele de comando israeliene au trecut graniţa în Liban. Prima care a intrat a fost Divizia 89 a armatei, o formaţiune de elită de paraşutişti.

"Chiar azi noapte s-a bombardat. De teamă parcă suntem amorţiţi, nu mai simţim nimic. Ce vedem noi în fiecare zi nu se poate descrie în cuvinte", a declarat Luminiţa Crăciun, româncă din Liban.

"Am tot încercat să îi aduc încoace, dar nu se mai poate, nu mai sunt zboruri către România. E foarte greu", ne-a spus un român cu familia în Liban.

Vezi și

Sunt aproximativ 1.500 de români în Liban şi autorităţile îi sfătuiesc să plece cât mai repede

Pe acelaşi subiect

"Colegii de la misiunea diplomatică sunt în contact permanent cu aceştia. Evaluăm toate scenariile pentru a nu pune în pericol viaţa celor pe care dorim să îi ajutăm. Menţinem un dialog permanent cu statele membre UE şi partenere din regiune şi la nivel internaţional cu privire la evoluţiile situaţiei politice şi de securitate din Orientul Mijlociu", a declarat Radu Filip, purtător de cuvânt MAE.

Avertismentul MAE vine după ce Germania şi Polonia şi-au evacuat ambasadele. 89 de bulgari au plecat de urgenţă către Sofia la bordul unui avion. 

Miercuri, un avion britanic va pleca cu sute de oameni din Beirut. O altă rută de evacuare este spre Cipru, cu ajutorul vapoarelor. Turcia este gata şi ea să primească străinii care vor să scape de război. 

Exploziile au alungat o sută de mii de oameni către graniţa cu Siria

În total, numărul libanezilor forţaţi să fugă din calea războiului este de un milion. 

Raidurile care au adus iadul pe Pământ au fost sprijinite de tancuri şi au vizat zeci de sate aflate la 4-5 kilometri în interiorul Libanului. Toate aşezările de acolo, spune armata, erau redute ale Hezbollah. Trupele israeliene au confiscat şi tone întregi de rachete şi alte tipuri de muniţii.

"Dacă statul Liban și lumea nu pot să îndepărteze Hezbollah de granița noastră, nu avem de ales decât să o facem noi înșine", a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt armata israeliană.

Avioanele de luptă au lovit şi trei suburbii ale Beirutului. O clădire dintr-o tabără de refugiaţi palestinieni a fost pusă la pământ. Incursiunea a avut loc la câteva ore după ce şeful interimar al Hezbollah a jurat să continue lupta cu statul evreu.

"În ciuda durerii, continuăm. În ciuda sacrificiilor, continuăm. Suntem poporul jihadului şi al răbdării, vom ucide sau vom fi ucişi", a spus Naim Kassem, lider interimar Hezbollah.

Război Israel - Hezbollah. Evacuări ar putea avea loc şi din Israel

Statele Unite au informaţii că Iranul ar urma să atace cu rachete balistice. "Cetăţeni ai Israelului, suntem în mijlocul unei campanii împotriva axei răului a Iranului. Vă cer două lucruri. Primul este să respectaţi cu strictețe directivele centrului de comandă internă, asta salvează vieți. Și al doilea: să rămânem uniţi. Împreună vom rezista, împreună vom lupta și împreună vom învinge", a declarat Benjamin Netanyahu.

Azi, 30 de rachete au fost lansate către centrul Israelului de Hezbollah. Doi oameni au fost răniţi pe o autostradă. Proiectilele au vizat inclusiv Tel Aviv-ul şi sediul Mossad. 

Incursiunea terestră vine după ce, în ultimele două săptămâni, Israelul a decapitat organizaţia teroristă Hezbollah, eliminându-l inclusiv pe liderul grupării Hassan Nasrallah. 

Conflictul dintre Israel şi Hezbollah înseamnă şi tensiuni între taberele de susţinători

Statele Unite şi Marea Britanie sunt marii aliaţi ai Israelului. De altfel, Washingtonul trimite câteva mii de trupe în regiune ca să apere bazele americane şi să descurajeze un atac iranian la adresa Israelului. 

În schimb, Hezbollah face parte din aşa numită axă a răului, un grup de ţări şi de grupări din regiune care sunt anti-Israel. Alţi membri sunt grupările Hamas şi Jihadul Islamic din Gaza şi rebelii Houthi din Yemen. Cu toţii sunt finanţaţi de Iran, cel mai mare duşman al statului evreu. 

Hezbollah are sprijin şi din Turcia. "Ca musulmani, trebuie să conducem întreaga lume în acţiuni de prevenire a opresiunii și să întindem o mână celor oprimați", a spus Erdogan.

Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite au cerut o soluţie diplomatică a conflictului şi implementarea unui armistiţiu de 21 de zile. 

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să mergeţi în SUA după ridicarea vizelor?
Observator » Ştiri externe » 1.500 de români, prinși la mijloc după ce Israelul a atacat Libanul. "Ce vedem nu se poate descrie în cuvinte"