Antena Meniu Search
x

17.000 de cutremure s-au produs, în ultima săptămână, în Islanda. "Trebuie să înveți să trăiești cu aceste fenomene"

În ultima săptămână, în Islanda, s-au produs aproximativ 17.000 de cutremure, în regiunea sud-vestică Reykjanes. Chiar și pentru o insulă vulcanică, obișnuită cu aceste "zguduiri" ale scoar'ei terestre, au fost șapte zile neobișnuite, care au stîrnit îngrijorare. 

de Redactia Observator

la 04.03.2021, 10:38

O șosea din Islanda a fost avariată în urma activității seismice din zonă, în Islanda
Fisură pe o șosea din Islanda, apărută în urma unui cutremur - Profimedia Images
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Cel mai mare cutremur, cu magnitudinea de 5,6 pe scara Richter, a avut loc în dimineața zilei de 24 februarie. A fost cel mai puternic dintr-un lung șir de seisme care continuă să-i zdruncine pe cetățenii din apropiere de Reykjavík. Alte două cutremure cu magnitudinea peste 5,0 s-au produs pe 27 februarie și pe 1 martie, scrie CNN.

Fenomenele au produs daune minore: fisuri superficiale pe drumurile din zonă și căderi de stânci pe versanți abrupți în apropierea epicentrului.

"Am mai experimentat cutremure, dar niciodată atât de multe la rând", a declarat pentru CNN Auður Alfa Ólafsdóttir. "Este foarte neobișnuit să simți că pământul tremură 24 de ore, timp de o săptămână întreagă. Te face să te simți mic și neputincios în fața naturii."

"Suntem obișnuiți; a început acum un an. Dar este mult mai rău acum - foarte neliniștitor. Nu mi-e teamă, dar acest lucru este incomod. M-am trezit de două ori aseară. Este dificil, dar trebuie să înveți să trăiești cu aceste fenomene", a declarat un localnic dintr-un oraș pescăresc.

„Ei bine, asta este Islanda”

„Ei bine, asta este Islanda”, a declarat prim-ministrul islandez, declarația sa fiind întreruptă de ... un curemur.

Þorvaldur Þórðarson, profesor în vulcanologie la Universitatea din Islanda, a declarat că îngrijorările legate de activitatea recentă sunt de înțeles. "Bineînțeles că îi îngrijorează pe oameni. Pentru această regiune, acest lucru este de fapt destul de neobișnuit, nu din cauza tipului de cutremure sau a intensității lor, ci pentru durata lor. Se întâmplă de mai bine de o săptămână".

„De ce se întâmplă acest lucru? Este foarte probabil să avem o intruziune de magmă în scoarța Pământului. S-a apropiat cu siguranță de suprafață, dar încercăm să ne dăm seama dacă se apropie și mai mult", a adăugat expertul.

"În caz de erupţie, ne aşteptăm ca lava să curgă. Nu ne aşteptăm la o erupţie explozivă mare, cu impact minim asupra atmosferei, traficului aerian şi condiţiilor de viaţă ale oamenilor", a spus Freysteinn Sigmundsson, cercetător în geofizică la Universitatea din Islanda.

O erupție vulcanică în urma activității seismice, iminentă

Cu mai mulți vulcani în zonă, oficialii locali au avertizat că o erupție ar putea fi iminentă. Potrivit vulcanologilor, în peninsulă nu a avut loc nicio erupţie de opt secole.

Elísabet Pálmadóttir, specialist în pericole naturale la Biroul islandez de Meteorologie, a declarat pentru CNN că autoritățile au instalat echipamente de supraveghere în zonă, de la GPS și monitoare de cutremure, până la camere web și detectoare de gaz.

"În această zonă, unde am văzut activitate în ultima săptămână, am putea experimenta un cutremur cu magnitudinea 6,0. Dar am putea avea chiar și un seims cu magnitudinea 6,5 la estul zonei, la est de lacul Kleifarvatn", spune specialistul în pericole naturale.

În ultimele 24 de ore, frecvența cutremurelor cu magnitudine mare a scăzut, dar s-ar putea ca acea pauză să nu dureze mult. „Cu siguranță nu s-a terminat”, avertizează profesor în vulcanologie.

Islanda este cea mai mare şi mai activă regiune vulcanică din Europa, cu o erupţie în medie la fiecare cinci ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » 17.000 de cutremure s-au produs, în ultima săptămână, în Islanda. "Trebuie să înveți să trăiești cu aceste fenomene"