Antena Meniu Search
x

Video 20 de ani de la ziua în care lumea s-a schimbat - 11 septembrie 2001. Două decenii de luptă fără succes împotriva terorii

Sunt 20 de ani de la ziua în care lumea s-a schimbat. Pe 11 septembrie 2001, trei avioane, controlate de terorişti Al Qaida, loveau Turnurile Gemene din New York şi Pentagonul. Al patrulea s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, după ce şi-a ratat ţinta, Capitoliul. Sunt atacurile care declanşează cel mai lung război din istoria Americii - cel împotriva terorii. 

de Redactia Observator

la 10.09.2021, 22:46

Vezi și

Este momentul în care Occidentul vede cu adevărat terorismul. Atacul asupra Americii, era, în fapt, un atac asupra valorilor lumii libere. Lovea chiar inima democraţiei mondiale, iar imaginile cu Turnurile Gemene prăbuşindu-se rămân greu de privit chiar şi azi, la 20 de ani distanţă. Au urmat zile întregi de coşmar. În timp ce autorităţile numărau victimele şi dispăruţii, rudele nu înţelegeau de ce şi pentru ce au plătit cei dragi cu viaţa. De lângă cenuşa în care au fost transformate Turnurile Gemene, simbol al libertăţii şi capitalismului occidental, George W Bush Jr. promitea răzbunare. 

George Bush Jr, fost președinte al SUA: Cei care au dărâmat aceste clădiri vor auzi de noi în curând. 

La nicio lună distanţă, pe 7 octombrie 2001, Statele Unite intră în Afganistan, după ce talibanii refuză să îl predea pe Osama bin Laden, liderul grupării teroriste Al - Qaida şi cel considerat artizanul atentatelor de pe 11 septembrie. Începe ceea ce avea să fie cel mai lung şi costisitor război din istoria Americii. Era promisiunea Statelor Unite de a scăpa lumea de terorism. Rapid, regimul taliban este îndepărtat de la putere în Afganistan, dar ameninţarea teroristă rămâne.

În 2003, Statele Unite decid să extindă frontul de luptă şi invadează Irak-ul

Pe acelaşi subiect

George Bush Jr, fost președinte al SUA: Chiar la această oră, trupe americane şi ale Coaliţiei Intenaţionale desfăşoară primele operaţiuni pentru dezarmarea Irakului şi eliberarea cetăţenilor irakieni. 

Abia la zece ani distanţă de atentatele din SUA avea să vină cea mai răsunătoare victorie împotriva teroriştilor. Osama bin Laden, inamicul numărul 1, era capturat şi ucis de un comando SEAL al armatei americane. 

Barack Obama, fost preşedinte al SUA: În această seară, pot să raportez americanilor şi lumii întregi că Statele Unite a desfăşurat o operaţiune în urma căreia Osama bin Laden a fost ucis. 

Victoria simbolică a SUA asupra terorii este însă de scurtă durată

Pe fondul instabilităţii din Orientul Mijlociu, amplificată de Primăvara Arabă, ia naştere cea mai temută grupare teroristă de până acum, Stat Islamic, care pune stăpânire pe mare parte din Siria şi Irak. În 2014 - Frontul de luptă împotriva terorii se extinde şi cuprinde acum şi Siria. 

Barack Obama, fost preşedinte al SUA: Armata noastră va continua să-i vâneze pe cei care pun la cale atentate teroriste în orice ţară este necesar. 

Răzbunarea teroriştilor Stat Islamic este cumplită. O serie lungă de atentate teroriste îndoliază Europa în 2015, 2016 şi 2017. Sute de morţi şi mii de răniţi. Mari puteri europene sunt lovite: Franţa, Marea Britanie, Germania şi Belgia. După cinci ani, gruparea jihadistă pierde aproape tot teritoriul cucerit, ceea ce îl face pe Donald Trump să proclame victoria. 

Donald Trump, fost preşedinte al SUA: Califatul Stat Islamic a fost decimat. Nimeni nu credea că va fi posibil aşa rapid. 

Retragerea din Afganistan, un capitol dureros în lupta împotriva terorismului

Cercul se închide la 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie, odată cu marea retragere americană din Afganistan. Pusă în practică de Joe Biden, după o foaie de parcurs semnată de Donald Trump, trebuia să fie victoria finală. Doar că n-a fost. În doar 11 zile, talibanii pun stăpânire pe ţară.

Joe Biden, preşedintele SUA: Războiul din Afganistan s-a încheiat! 

Analiştii îl contrazic. Terorismul nu a fost învins, ci obligat să se adapteze. Dacă în urmă cu 20 de ani, America pornea lupta împotriva unei singure organizaţii, numărul ameninţărilor din prezent a crescut, au apărut noi celule, peste tot în Orientul Mijlociu, Africa sau sud estul Asiei. Şi modul de operare e altul. Fără atentate masive, baza e în lupii singuratici, pregătiţi să atace oriunde şi oricând. Singurul lor scop - un număr cât mai mare de victime şi instaurarea unui regim al terorii în lumea liberă.   

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » 20 de ani de la ziua în care lumea s-a schimbat - 11 septembrie 2001. Două decenii de luptă fără succes împotriva terorii