Antena Meniu Search
x

Comemorare! 25 de ani de la masacrul din piaţa Tiananmen

S-au împlinit 25 de ani de la reprimarea violentă a manifestaţiei pentru democraţie din piaţa Tiananmen, de la Beijing

Vezi și

S-au împlinit 25 de ani de la reprimarea violentă a manifestaţiei pentru democraţie din piaţa Tiananmen, de la Beijing

În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, conducerea comunistă a Chinei a trimis unităţile blindate să pună capăt manifestaţiei pentru democraţie din piaţa Tiananmen, care dura de şapte săptămâni. Militarii au tras în plin asupra demonstranţilor neînarmaţi. Nu se ştie câţi oameni au murit dar estimările se situează între câteva sute şi câteva mii.

Ieri, în piaţa Tiananmen a fost linişte. Guvernul chinez, care califică manifestaţiile de acum 25 de ani drept "contra-revoluţionare", interzice orice referinţă la reprimarea lor sângeroasă şi, cu atât mai mult, comemorarea lor. Oamenii evită şi ei să declaraţiile pe acest subiect. Doar în fosta colonie britanică Hong Kong, care se bucură de autonomie extinsă, victimele represiunii au fost omagiate, ca în fiecare an, printr-un uriaş miting de doliu.

Potrivit organizatorilor, aproape 180.000 de oameni au participat la adunare. Mulţi dintre ei au venit din alte regiuni ale Chinei, special pentru acest eveniment.

Dar anul acesta, pentru prima dată, la Hong Kong au manifestat şi simpatizanţii guvernului comunist, care au susţinut versiunea acestuia asupra evenimentelor din piaţa Tiananmen. Câţiva localnici indignaţi au încercat să perturbe mica manifestaţie, dar au fost reţinuţi de poliţie.

Apărătorii drepturilor omului acuză guvernul chinez că reprimă, şi în prezent, vocile critice. Persecuţiile şi arestările s-au intensificat în ultimele luni, potrivit aceloraşi surse. Chiar şi semnalul postului CNN a fost întrerupt în China la fiecare menţiune a represiunii din piaţa Tiananmen, de acum 25 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Comemorare! 25 de ani de la masacrul din piaţa Tiananmen