Foto 4 morți și peste 100 de răniți în cutremurul violent cu magnitudinea 7,4 care a lovit Japonia
Patru persoane au murit, iar zeci de mii de locuinţe au rămas fără curent electric în urma seismului cu magnitudinea 7,4 care a avut loc joi, în Japonia.
Zeci de mii de locuinţe din Japonia au rămas fără curent joi dimineaţă, după ce un cutremur cu magnitudinea 7,4 a avut loc la ora locală 23.36 (16.36, ora României). Seismul s-a soldat cu moartea a patru persoane, curentul electric a fost întrerupt în nord-estul ţării, iar activitatea principalelor mijloacelor de transport a fost sistată, relatează Reuters.
Bilanţul anunţat după cutremurul din Japonia
Premierul Fumio Kishida a declarat că patru persoane au murit, iar guvernul va fi în alertă maximă pentru următoarele 2-3 zile. De asmemenea, cel puţin 107 persoane au fost rănite, iar 4.300 de locuinţe nu vor avea apă până la mijlocul dimineţii. Părţi din clădiri s-au prăbuşit pe străzi în unele zone, relatează news.ro. Imaginile transmise la TV au arătat un acoperiş căzut pe o maşină parcată, precum şi autostrăzi deazfectate.
- Japonia a detectat patru nave de război ruseşti care ar putea duce trupe şi tehnică militară în Ucraina
- Cutremur de 7.3 pe Richter în Japonia, lângă Fukushima. A fost emisă alertă de tsunami
- Gest istoric al Japoniei. Ţara Soarelui Răsare, care şi-a respectat Constituţia pacifistă după Al doilea...
- Momentul în care o femeie gravidă este salvată de sub dărâmături după 60 de ore. "Mirosul morții" plutește...
- Un "megaseism", urmat de un tsunami, ar putea face până la 298.000 de morți în Japonia, avertizează Guvernul nipon
Zone ale capitalei Tokyo (la aproximativ 300 km sud de Fukushima) au rămas fără curent electric, dar în majoritatea zonelor a revenit după trei ore. Însă aproximativ 5.775 de locuinţe (nord-est) unde curentul electric este asigurat de Tohoku Electric Power Co Inc au rămas fără electricitate joi, până la prânz.
Companiile, inclusiv Toyota Motor Corp şi producătorul de cipuri Renesas Electronics Corp, s-au grăbit să evalueze impactul, deoarece orice întrerupere a aprovizionării ar putea afecta producţia mondială de smartphone-uri, electronice şi automobile.
Cutremurul a amintit de tragedia din 2011
Cutremurul a reînviat amintirile celui mai puternic cutremur din Japonia, cu magnitudinea 9,1, care a avut loc pe 11 martie 2011 în aceeaşi zonă, care include departamenul Fukushima şi o centrală nucleară deazfectată. Trenul de mare viteză Shinkansen a fost suspendat pe termen nelimitat şi cel puţin o autostradă a fost închisă pentru verificări în urma seismului. ”Acesta s-a simţit diferit (faţă de cutremurul din 2011), a fost uriaş. A trebuit să mă agăţ de ceva pentru a rămâne în picioare”, a spus Aoi Hoshino, patronul unui bar în Fukushima.
Avertizarea de tsunami, anulată joi dimineaţă
Potrivit Agenţiei de Meteorologie din Japonia, cutremurul cu magnitudinea 7,4 a avut loc la ora 23.36, ora locală (16.36, ora României), în largul coastei departamentului Fukushima, la o adâncime de 60 de kilometri. O avertizare de tsunami a fost emisă în urma seismului, dar a fost anulată joi dimineaţă devreme. Unele zone au raportat o creştere a nivelului mării, dar nu au fost înregistrate pagube grave.
Pentru a acoperi zona afectată de suspendarea trenului Shinkansen, ANA Holdings Inc şi Japan Airlines Co Ltd au adăugat zboruri suplimentare către oraşele din nord. Nu se ştie când va fi restabilit serviciul feroviar obişnuit.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰