Antena Meniu Search
x

Curs valutar

56 de milioane de ruşi l-au confirmat pe Vladimir Putin pentru a patra oară ca preşedinte!

Un record absolut în istoria alegerilor prezidenţiale ruse. Victoria, una anticipată, a fost favorizată şi scandalul cu Marea Britanie, scrie presa.

de Redactia Observator

la 19.03.2018 , 22:21

Un record absolut în istoria alegerilor prezidenţiale ruse. Victoria, una anticipată, a fost favorizată şi scandalul cu Marea Britanie, scrie presa. 10 la sută dintre electori ar fi câştigat ţarul în ultimele săptămâni. Fostul agent KGB a câştigat ieri alegerile cu un scor fără precedent în cei peste 18 ani de când se află la putere. A fost reales cu 76,7% din voturi.

La minus 12 grade, piaţa Manezh din Moscova a fost arhiplină. La 4 ani de la unirea Crimeei cu Rusia, mulţi au purtat drapelul portocaliu cu negru. Steagul Sfântului Gheorghe, simbol al mândriei ruse. Mai mult ca niciodată, Putin le promite ruşilor independenţa în faţa Occidentului şi reucerirea poziţiei dominante în lume. 

Rezultatul a fost previzibil. Trei din patru alegători l-au votat pe Vladimir Putin. În spaţiul online, însă, legitimitatea rezultatelor este combătută cu probe video. Zeci de filmuleţe în care membrii Comisiei Electorale ar frauda votul au ajuns în lumea întreagă. A fost pentru prima dată când şi locuitorii Crimeei au putut vota. 

Vezi și

Preşedintele chinez Xi Jinping a fost primul care i-a transmis un mesaj de felicitare "ţarului" pentru al patrulea mandat. Au urmat Kazakhstan, Belarus şi Venezuela.

Pe acelaşi subiect

Au curs şi altfel de mesaje. Internauţii au postat fotografii ironice. Si au scris că totul are un final, mai puţin cariera politică a lui Putin. În timp ce o altă poză face trimitere la otrăvirea lui Litvinenko şi a fostului agent Serhei Skripal.

În Occident e, însă, tăcere. Rusia este acuzată că a orchestrat asasinarea fostului spion şi a fiicei sale, în Marea Britanie.

Putin este la putere din 1999 şi, odată confirmat cel de-al patrulea mandat de preşedinte, ameninţă să doboare recordul lui Stalin care a ţinut frâiele puterii din 1924 la 1953. În 2024, la finalul celui de-al patrulea mandat, va avea 72 de ani. Nici măcar ruşii nu exclud varianta unei modificări în Constituţie, astfel încât să rămână la putere chiar şi pe viaţă. 

Milionarul Pavel Grudinin a fost al doilea clasat în sondaje. Nu a obţinut nici 12 la sută din voturi, şi nu a avut nicio şansă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri externe » 56 de milioane de ruşi l-au confirmat pe Vladimir Putin pentru a patra oară ca preşedinte!